keresés

2022. május 10., kedd

Nőellenes képeslapok az oldpostcards.com gyűjteményében

 

Az alábbi cikkben az oldpostcards.com oldalának gyűjteményében fellelhető nőellenes képeslapokat fogom megvizsgálni és közzétenni. Mielőtt azonban ezt megtenném szólnék néhány szót a gyűjteményről,  ugyanis nem egy hagyományos könyvtári vagy múzeumi képeslapgyűjteményről van szó noha a gyűjtemény egyes darabjai akár felbecsülhetetlenül értékesnek is bizonyulhatnak.

Az oldpostcards.com lógója

A gyűjteményről

Az oldpostcards.com oldal megálmodója és működtetője Alan Gottlieb, akinek szülei szenvedélyének örökségeként támadt az az ötlete, hogy a rá maradt hatalmas képeslap gyűjteményt online elérhetővé teszi. Alan egy véletlen folytán jutott hozzá első két képeslapjához még 1978-ban egy bolhapiacon, amelyen édesanyjával Marilyn Bottliebbel vett részt. Alan ekkor még nem tudta, hogy édesapja ugyanebben az évben haza fog állítani egy szintén bolhapiacon talált hatalmas doboznyi képeslappal, amellyel kezdetét is  vette a gyűjtők szenvedélyének kibontakozása. Alan a következőképpen emlékezik vissza erre:

"Miután már elég nagy volt a gyűjteményük, hétvégenként különféle levelezőlap-bemutatókon, papírkiállításokon és antik kiállításokon kezdtek el árulni a szüleim először csak Észak-keleten, majd végül beutazták Amerikát a Közép-nyugati és Nyugati bemutatókra is. Közel 25 éven keresztül évi 2 alkalommal utaztak el vásárolni Európába és mindig képeslapokkal teli bőröndökkel térek vissza. Jómagamnak is volt szerencsém elkísérni őket kilenc bevásárló körútjukra a gimnáziumi és egyetemi éveim alatt és be kell vallanom, hogy teljesen el voltam ragadtatva a képeslapoktól!"

Alan szerves része volt a családi üzletnek - olyannyira, hogy - így egy jó barátja tanácsára létrehozta a mai formájában is létező oldpostcards.com oldalt, amelyhez további aloldalat is kapcsolódnak, mint például: a USpostcards.com, vagy a Worldpostcards.com, vagy a OldTradecards.com, valamint az OldPostcardShop.com. Már Alan szülei - Howard és Marilyn Gottlieb - nyugdíjba vonultak és a floridai Ft Lauderdaleben töltik napjaikat, azonban Alan édesapja gyakran vissza-visszatér fiához és annak gyűjteményéhez, amely már több, mint 2 millió képeslapnak ad otthont.


A nőellenes képeslapok rövid története

Talán kissé irónikusan hangzik, de maguk a nőellenes képeslapok azért jöhettek létre, mert voltak nőket pártoló képeslapok is, amelyek megelőzték a nőellenes képeslapok megjelenését. Adódik tehát a kérdés, hogy mégis miért alakult ez eképpen?

Forrás: oldpostcards.com

A mai modern politikai viták szintereiként jobbára a különféle közösségi média oldalak szolgálnak így szinte már-már elképzelhetetlennek tűnik, hogy nem is volt olyan régen az, hogy a választópolgárok és a választójog-ellenes aktivisták a maguk könnyen megosztható médiumához nyúltak a képeslapokhoz, hogy hangoztatni tudják saját üzeneteiket például abban a kérdésben, hogy vajon megilleti-e a választó jog a nőket is vagy sem?

A képeslapok megjelenése a 19. századra tehető amikor - példának okán - a brit és amerikai nők szervezkedésbe kezdtek a nők választójogának támogatására. Nem kevesebbet követeltek mint, hogy egyenlő beleszólást kapjanak országaik irányításába. Így, mint a korszak "csúcsmédiumát" a képeslapot hamar megragadták a szavazati jogukért folytatott küzdelem eszközeként. Történt azonban, hogy amíg a választójogot pártoló szervezetek és egyes kereskedelmi képeslap-kiadók olyan képeslapokat készítettek, amelyek a nők szavazati jogát szorgalmazták, sok amerikai és brit kereskedelmi kiadó saját propagandát készített a mozgalom ellen.

Forrás: oldpostcards.com

Sok választójog-ellenes képeslap ez időkből azt ábrázolja, hogy a férfiak az akkoriban "divatos" és elvárt női szerepeket töltik be a házban, például főznek, takarítanak és gondozzák a gyerekeiket, miközben feleségeik kimennek a városba. Továbbá mások egyenesen a választójog szószólóiról azt tartották, hogy uralkodó, bántalmazó és fizikailag csúnya nők, akik más módon nem tudnak férjet szerezni, mint a társadalom teljes és végleges megdöntésével. Ilyen és ehhez hasonló ábrázolás módok mellett azonban az 1920-as évek folyamán mind amerikai, mind a britek törvénybe iktatták a nők jogát ahhoz, hogy szabadon választhassanak.

Forrás: oldpostcards.com

Ugyanakkor ezek a képeslapok mai napig megmaradnak egyfajta lábjegyzetként, mint az akkori előítéletek ékes bizonyítékai, amelyek teljes társadalmi összeomlást jósoltak abban az esetben, ha a nők egyenlő beleszólást kapnak országaik irányításába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése