keresés

2022. május 13., péntek

Digitalizált Törvényhozási Tudástár

 

Alapadatok 

Gyűjtemény megnevezése: 
Digitalizált Törvényhozási Tudástár 

A gyűjtemény linkje: 
https://dtt.ogyk.hu/hu/

 

A gyűjteményről: 

A Digitalizált Törvényhozási Tudástár gyűjteményét öt nagyobb részre lehet osztani: Jogforrások, Szakfolyóiratok, Könyvismertetők, Országgyűlési dokumentumok és Szerzői életrajzok.  
A gyűjtemény túlnyomó részét jogforrások alkotják. A honlapról link kapcsolattal elérhető a Corpus Juris Hungarici annak érdekében, hogy minél több jogforrás legyen elérhető. A gyűjtemény által digitalizált hivatalos közlöny a Tanácsok közlönye, de átfogó tájékoztatást nyújt a magyarországi hivatalos orgánumokról. Ezen túl digitalizálták még 7 minisztérium ágazati vagy tárca közlönyét a 19. századtól egészen 1990-ig. A portálról elérhető még a Magyarországi Rendeletek Tára is, amely az 1867 és 1945 közötti időszak rendeleteit tartalmazza. Ezen túl még bíróságok döntvénytárait is digitalizálták a projekt keretein belül.  
Szakfolyóiratok közül összesen 73 jog- és politikatudományi folyóirat található meg, melyek a kereshetőség érdekében fel is lettek dolgozva. A folyóiratok digitalizálása az Országgyűlési Könyvtár példányainak felhasználásával készült. Összesen 90.000 cikk és 20.000 füzetszám került digitalizálásra.

 
A könyvismertetők a tudástárban található népszerű jogtudományi, politikatudományi és az Országgyűlés történetével kapcsolatos könyvek kivonatai.  
Az Országgyűlési dokumentumok digitális gyűjteményében 1861 és 1990 között az Országgyűlés plenáris üléseiről készült naplókat, irományokat összefoglaló jegyzőkönyveket lehet megtekinteni. Emellett az 1884 és 1894 közötti időszakban a ciklusok elején készült almanachok is digitalizálásra kerület, melyek szintén hozzáférhetők a gyűjteményben, akár csak a ciklus közbeni változásokat rögzítő lakáskönyveket. Ezek mellett elérhetőek még a házszabályok és az állami költségvetés kötetei is.  
A portálon olvashatók a 19-20. századni nagy jogtudósok, társadalomtudósok, politikusok életrajzai. Az életrajzokban az alkotók életének fontosabb állomásai, kutatási területük áll a központban.  

 
Az oldalról: 
A kezdőlap legtetején egy kereső ablakot találunk, amely egyszerű keresést tesz lehetővé az oldalon. Egy kicsivel lentebb egy nagyobb kereső ablak van, amely a digitalizált dokumentumokban való gyors keresést teszi lehetővé. Ha az ide beírt szóra rákeresünk, akkor az Országgyűlési Könyvtár oldalára jutunk.

 


A kezdőlap bal oldalán helyezkedik el a menü melyben az alábbi pontok találhatók: Jogforrások (törvénytár, rendeletek tára, hivatalos közlönyök, ágazati közlönyök, döntvénytárak); Szakfolyóiratok; Könyvismertetők (jogi témájú könyvek, politikai és történelmi témájú könyvek); Szerzői életrajzok (jogtudós szerzők, más szerzők). 
A jogforrásokon belül a törvénytár menüpontra kattintva egy olyan oldalra jutunk, ahol egy ismertetőt olvashatunk a jogforrásokról. A szöveg alatt egy link segítségével a Corpus Juris Hungarici oldalára juthatunk, ahol kereshetőek is lesznek a jogforrások.


A rendeletek tára menüpont nagyon hasonló a jogforrások menüponthoz. Itt is egy rövid leírást és egy linket találunk, mely link tovább visz minket a Magyarországi Rendeletek Tárába. 


A hivatalos közlönyök menüpont alatt ismét egy rövid leírást találunk, valamint a hivatalos közönyöket felsorolva kronologikus adatokkal ellátva. Ha rákattintunk valamelyik közlöny nevére, akkor a következő oldalon annak történetéről olvashatunk, valamint ha megvan digitalizálva akkor az oldal tetején lévő link segítségével olvashatjuk az digitálisan.


Az ágazati közlönyök esetében ugyanaz alapján a logika alapján működik a gyűjtemény oldala, mint  a hivatalos közlönyök esetében láthattuk.  
A döntvénytárak esetén ismét egy ismertetőt kapunk a menüpontra kattintva, ahonnan linkek segítségével további információt kaphatunk a döntvényekről vagy böngészhetünk a digitalizált döntvénytárban.

A szakfolyóiratok esetében a menüpontra kattintva elvisz minket egy olyan oldalra ahol felsorolás szerűen megtalálhatóak a digitalizált folyóiratok nevei. Egy névre kattintva egy rövid leírást találunk a folyóiratról, valamint egy linken keresztül elvisz minket egy oldalra, ahol évenként tudjuk böngészni a digitális tartalmat.  
A könyvismertetők menüponton belül egy rövid leírást találunk valamint továbblépési lehetőséget a Jogi témájú könyvek és a Politikai és történelmi témájú könyvek menüpontok felé. Mindkét menüpontban szerző szerint betűrendbe szedett listában tudunk böngészni. Ha a rákattintunk valamelyik műre, akkor továbblépünk annak rövid ismertetésére, ahonnan egy linkkel tudunk tovább lépni a teljes mű olvasásához. 


 

A szerzői életrajzok menüpontban ismét két lehetőség közül választhatunk: jogtudós szerzők vagy más szerzők. Valamelyik lehetőséget, ha kiválasztjuk, akkor betűrendben szedett listából választhatjuk ki, melyik szerző életrajzát szeretnénk olvasni. Az életrajz után lehetőségünk van tovább lépni a szerzői gyűjteményhez, valamint linkek mutatnak a szerző főbb műveinek digitális példányaihoz.

   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése