keresés

2022. május 10., kedd

A móri svábság identitásőrzése napjainkban 3.

 A sváb hagyományok eredete

Mór egy erősen sváb hagyományőrző város. Ez egészen régre nyúlik vissza. Az itt élők németek és magyarok voltak, itt fontos megjegyezni, hogy ezek nagyon elkülönültek. Nemcsak nyelvi okai voltak ennek, hanem vallási okai is.A magyar családok főként reformátusok voltak, míg a német családok a katolikus hitet követték. Kis érdekesség, hogy a mai napig két fő temploma van Mórnak, egy magyar és egy német templom, jól elkülönítve a város belvárosában. Még egy apró érdekesség, hogy a német templomban éltek a kapucinus rend tagjai, akiket bár feloszlattak és eltávolítottak 1950-ben, de végül 1989. őszén újraéleszteni, így a kapucinus rend tagjai máig a templomhoz tartozó kolostorban élnek.

Móron tartja magát a hagyomány, hogy először a Fekete erdőből települt ide az első 7 sváb család: az Abele, Eisele, Hippele, Negele, Rimele, Schindele és Wundele család. A számot illetően ez valóban így lehetett, ugyanis a szájhagyomány szerint az első 7 sváb család a Kecskehegy déli lábánál építette meg földbevájt kunyhóit. Minden család egy kutat is mélyített magának. Nagyobb esőzések után a dombokról lezúduló víz azonban többször kiöntötte őket, ezért ezt a telepet feladták és beköltöztek a faluba az itt élő magyarok és szlovákok mellé. Egykori szállásuk helye még ma is viseli a „Hétkúti dűlő” nevet. Ennek emlékére áll ma a Hétkúti Wellness Hotel.

A könyvtár igyekszik megragadni minden olyan alkalmat, amikor a könyvtárat népszerűsítő programot hozhatnak létre. A könyvtár a barokk stílus jegyében épült Lamberg Kastélyban található, ami a város kulturális központja, ezért nehéz, szinte lehetetlen elválasztani az intézményt könyvtárra, múzeumra és kulturális központra, és ezt nem is szeretném megtenni. A muzeológusok részt vesznek a könyvtár programjaiban, a könyvtár a muzeológus programokban, ahogy a kulturális központ minden programját is támogatják.

A következő bejegyzésekben a könyvtár programjait mutatom be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése