keresés

2022. május 10., kedd

Társadalomtudomány a Facebookon, avagy a FSZEK Szociológiai Gyűjteménye

Az alábbi cikk a FSZEK Szociológiai Gyűjteményének Facebookon történő aktivitását hivatott vizsgálni. A látletet - avagy a mintavétel időpontját - 2022.05.10-én kedden készíettem és 3 hónapra visszamenőleg vizsgáltam meg (2022. február-március-április) a Facebookon megjelelő posztok népszerűségét és az azokkal kapcsolatos közösségi médiaaktivitást.

A FSZEK Szociológiai Gyűjtemény Facebook oldala, 2022.05.10.

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezése: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szociológiai Gyűjteménye

A gyűjtemény rövid leírása: A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi könyvtára a szociológia országos szakkönyvtára. Egyedülállóan gazdag szociológiai, társadalomtudományi gyűjteményének alapjait Szabó Ervin teremtette meg. A könyvtár teljességre törekvően gyűjti a magyar és erős válogatással a külföldi szociológiai szakirodalmat.

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://fszek.hu/sociology

A gyűjtemény saját blogjának - SzocioBlog - URL-je: https://szocgyujtemeny.blogspot.com/

A gyűjtemény Facebook oldalának közvetlen URL-je: https://www.facebook.com/fszekszgy/

A Facebook oldal létrehozásának dátuma: 2016. október 10.

A gyűjtemény Facebook oldalát meglátogatva kissé kellemtelenül érinthet minket az, hogy a gyűjteményi főoldálra vezető linkre kattintva az oldal nem érhető el. További kelletmetlenségket okozhat az is, hogy a Facebook oldalon megjelenő különféle bejegyzések első ránézésre nem tűnnek konzisztensnek abból a szempontból, hogy eldőslegesen - mielőtt Facebook poszt válna belőlük - hol azok jelennek meg. Ebből a szempontból vizsgálódva két lehetőség is felmerülhet, ahol publikálásra kerültek a Facebook posztok alapját képező bejegyzések: (1) vagy a FSZEK Szociológiai Gyűjtemény főoldalán vannak elsődleges megjelentetve a tartalmak (2) vagy a Szocioblogon, amely a gyűjtemény saját blogja. Saját példámon okulva kijelenthetem, hogy kisebb fejtörést okozott amíg megláttam a rendszert ebben, de kitartásom - úgy vélem, hogy - gyülömcsöző eredménnyel zárult, melynek bizonyítéke e cikk is. A továbbiakban a gyűjtemény által veztett rovatokat fogom bemutatni, amelyekk segítségével fogom megvilágítani a fentiekben elmítetteket.


A FSZEK Szociológiai Gyűjtemény állandó rovatai

Megvizsgálva 3 hónapra visszamenőleg a Facebook posztokat a gyűjtemény oldalán a következő észrevételeim fogalmazódtak meg:

  • A 3 havi összesen közzétett posztok száma: 70 db volt, melyből 22 db februárban, 24 db márciusban és további 24 db áprilisban került közzétételre;
  • A 3 hónapban összesen elért lájkok száma: 422 db volt, melyből 166 lájk februárban, 91 lájk márciusban és 165 lájk áprilisban érkezett;
  • A Facebook oldal jelenlegi követőinek száma 842 fő, amíg az oldal lájkjainak aránya 800-ra rúg;
  • Általánosan elmondható, hogy az oldal posztjain egyedül csak a lájkok mennyisége mutat bármilyen interaktívást annak közösségével, mivel mind a hozzászólások, mind a megosztások száma elenyésző;
  • Rendkívül színes de téma specifikus kínálattal rendelkezik a gyűjtemény, amelyeket 7 állandó rovatban vezetnek: SzocioIrodalom, A hónap szociológusa, Társadalomtudományi Programajánló, A hét könyve, Szociológiai Társaságok a világ körül és végül - de nem utolsó sorban - A világ szociológusai.
A továbbiakban az utolsó pontban felsorolt rovatokat fogom ismertetni, amelyek közül a legnépszerűbbel fogom kezdeni, amely A hónap szociológusa rovat.

A hónap szociológusa

A rovat elnevezése többé-kevésbé önmagáért beszél - ugyanis - a gyűjtemény minden hónapban bemutat egy-egy a fiatalabb generációhoz tartozó, társadalomtudományi területen aktívan tevékenykedő, kutató személyt, akinek életpályájáról, valamint munkásságáról az adott hónap folyamán legalább heti rendszerességgel érdekes és ismeretterjesztő bejegyzéseket osztanak meg az érdeklődőkkel a gyűjtemány gondozói.
Az elmúlt 3 hónapot alapul véve átlagosan 5 db poszt születik meg az adott hónap szociológusáról, melyből a közzétett posztok többsége hastagekkel van ellátva (#szgy #hónapszoc #adott hónap #adott szociológus) és a FSZEK Szociológiai Gyűjtemény oldalán kerülnek elsődlegesen publikálásra.

A hónap szociológusai
(jobbról balra haladva: Luxné Prehoda Anna - február, Csizmadia Zoltán -március, Koltai Júlia - április)

A hét könyve vs. SzocioIrodalom

A alábbi két rovat azért különösen fontos, mert a gyűjtemény ebben jelenik meg a legjobban, mivel mind a két rovatban társadalomtudományi szakkönyveket jelenítenek meg ajánlások formájában azonban más-más nézőpontok mentén. A hét könyve rovatban havi 4 alakalommal születik poszt, amelyeket a könyvtár gyűjteményében felelhető külföldi szakkönyvek közül válogatnak össze. Ezt megerőstve minden hónapban legalább egyszer posztolnak képeket az újonan kölcsönözhető külföldi szakirodalomról is. Továbbá fontos említést tenni arról, hogy A hét könyve rovatról megjelenő bejegyzések szintén hastagekkel vannak ellátva, amelyek a következők #szgy #ajánló #hétkönyve.

Havi újdonságok a FSZEK Szociológiai Gyűjteményében

A hét könyve rovat egy-egy posztja

Ezekkel ellentétben a SzocioIrodalom rovatban megjelenő szakirodalmi könyvek elsősorban magyar nyelvűek és az is gyakori, hogy nem konkrétan egy-egy szakirodalmi mű kerül ajánlásra, hanem egy szépirodalmi műn keresztül megjelenített társadalmi jelenséghez kapcsolódóan ajánlanak szakirodalmat a gyűjteményből. Ugyanakkor ezek az ajánlások jóval ritkábban fordulnak elő a posztok között körül-belül havi 1 alkalommal, valamint saját hastageket sem kapnak, azonban mégis mindenképpen említést érdemelnek.

A SzocioIrodalom posztjai, amelyek a SzocioBlogon is olvashatók

Társadalomtudományi programajánló

Ha az eddigi rovat címek beszédesek voltak akkor ez végképp az, mivel tényleg arról van szó, amely a rovat elnevezése is: havi jeleggel hetenete születnek bejegyzések arról, hogy milyen aktuális programok érhetők el a gyűjtemény kínálatában. Ezeknek a posztok közös jellemzője az, hogy hastagekkel vannak ellátva, amelyek a következők: #szgy #szocprogram #adott hónap.

3 hónapnyi társadalomtudományi program

Szociológiai Társaságok a világ körül

Ebben a rovatban a gyűjtemény munkatársai havonta bemutatnak egy-egy szociológiai társaságot a világ különféle pontjairól, összefoglalva a társaságok munkásságát. Ezekről az elsődlegesen nemzetközi társaságokról 1 hónap csak 1 alkalommal születik poszt és a lájkokból ítélve nem mondható kifejezetten sikeres rovatnak sajnálatos módon.

Szociológiai Társaságok
(Jobbról balra haladva: ukrán-, svájci- és spanyol)

A világ szociológusai

Ebben a rovatban a szakma számára neves és elismert szociológusokat mutatnak be, amelyek teljes életrajza a FSZEK Szociológiai Gyűjtemény oldalál olvasható el. Ezek a posztok is havi rendszereséggel 1 alkalommal jelennek meg és a lájkokból ítélve ez a második legnépszerűbb rovat a gyűjteményi Facebook oldalon.

A világ szociológusai rovatban megjelent kiemelkedő személyekről készült életrajzi összesítők Facebook bejegyzései
(Jobbról balra haladva: Norbert Elias, Harriet Martineau és Karády Viktor)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése