keresés

2022. május 13., péntek

MTVA Archívum Facebook tevékenységének figyelése

 

Alapadatok: 

Facebook oldal linkje: https://www.facebook.com/MTVAarchivum 

Az oldal létrehozásának dátuma: 2019. 05. 29. 

Kedvelések száma: 38 136 
Követések száma: 51 169 

Megfigyelés dátuma: 2022. 05. 08.  


Az oldal a bemutatkozásában azt a küldetést tűzi ki maga elé, hogy az utókor iránt érdeklődők közösségét építse fel ezzel a Facebook oldala. Az oldal az MTVA Archívumai hivatalos oldala, mely 1877-től tartalmaz kulturális, hangi és képi kincseket. A szolgáltatások menüpontra kattintva láthatjuk, hogy az oldal több különböző részre osztja szolgáltatásait: Mozgóképarchívum, Fotóarchívum, Rádióarchívum és Sajtóarchívum.  

A Mozgókép archívum egy olyan gyűjtemény, amely sok szempontból egyedülálló és kulturális szempontból kiemelkedő. Jelentősége abban is áll, hogy több felvétel egyetlen létező példánya található meg benne. Az archívum tartalmazza a Magyar Televízió és a Duna Televízió műsorait egészen 1957-től, melynek megőrzése és szolgáltatása a legfőbb feladata.  

A Fotóarchívum állományát kb. 13 millió a 2000-es évek elejéig készített negatív filmkocka, valamint a digitális fotózás elterjedése óta készült másfélmillió riport képei adják. A legkorábbi megőrzött anyaga 1890-ben készült. Az archívum képei vászonkép formájában hazavihetőek.  

A Rádióarchívum tovább osztható kisebb gyűjteményekre: prózai és zenei archívum, illetve kották. 1925-től kezdődően őrzi a Zenei Archívum és Kottatár hangzó hordozón és kottákon a zenei műsorok anyagait.  

A Sajtóarchívum a legrégebbre visszanyúló gyűjteménye azt MTVA-nak. Az archívum legkorábbi darabjai egyidősek a Magyar Távirati Iroda 1881-es alapításával, valamint össze is függenek azzal. Az archív anyagokat folyamatosa digitalizálják, melyek regisztrációval szabadon böngészhetőek. 

Az MTVA Archívum egy kifejezetten aktív Facebook oldal. Az oldal figyelését április 1-vel kezdtem, de így is több száz átnézendő posztot találtam. Naponta több posztot is kitesz az oldal általában kettőt-hármat, de előfordul, hogy ennél többet is. Az oldalra kitett posztokat több csoportba osztottam: jeles napok, események; M3 műsorai, m3.hu premierek; válogatás az archívumból élő adás formájában; archív fotók. Ezek a kategóriák a legjellemzőbbek az oldalra, ezek azok a posztok, amelyek különböző rendszerességgel, de mindig fellelhetőek az oldalon.   

Az egyik legnépszerűbb bejegyzés típusa - fej-fej mellett M3-as műsorokkal - a jeles napokkal és eseményekkel kapcsolatos posztok az oldalon. Ezek a jeles napok és események kötődhetnek művészek születésének, halálának évfordulóihoz. A legnépszerűbbek a Bujtor Istvánhoz, Nádas Györgyhöz, Fényes Szabolcshoz, Markó Ivánhoz és Oszvald Marikahoz köthető posztok voltak. 


Ezeken belül is megfigyelhető egy tendencia, miszerint minél népszerűbb volt egy művész annál több reakciót vált ki egy poszt. Ezen kategórián belül a másik alkategória a világnapok. Például Tűzoltók világnapja, Anyák Napja, Föld napja, Könyvtárosok napja. Ez a bejegyzéstípus egy kicsivel kevésbé népszerű, mint a korábban említett művészekhez köthető jeles napok. A jeles napokkal és eseményekkel kapcsolatos posztok lájkjai 50 és 500 darab között mozognak, a megosztások 1 vagy 2 db-tól egészen 60-70 darabig terjednek, a kommentek pedig 10-20 darab között mozognak, ez alól kivételek az olyan típusú posztok, melyek kifejezetten ösztönzik a felhasználókat a kommentelésre. A Magyar Költészet Napja alkalmából kitett poszt arra kérte a követőket, hogy kommentálják be, hogy mi a kedvenc versük, és itt kiemelkedően magas kommentszám született. Kiemelkedő számokat produkált mind kommentek, lájkok és megosztások szempontjából a Pál utcai fiúk születésének 115-ik évfordulójára kitett poszt, amely több mint 900 like-ot, 80 körüli megosztást és 22 kommentet hozott az oldalnak. Itt kifejezetten jól látszik, hogy a népszerűnek számító témák (művészek, művek, napok stb.) magasabb interakció számot produkálnak. 

A következő, szintén elég népszerű bejegyzéstípus az M3 műsoraival és az m3.hu premiereivel kapcsolatos posztok. Számszerűleg ebből van a legtöbb az archívum Facebook oldalán, és elég sok interakciót ki is vált a követőkből. Ezek a posztok általában olyan az archívumban fellelhető filmes anyagokat tartalmaznak, melyek vagy az M3 csatornán kerülnek levetítésre, vagy pedig frissen kerülnek fel az M3 archívumába. Itt is megfigyelhető a tendencia, hogy ha híresebb filmekről van szó vagy olyan filmekről, melyben híresebb színészek játszottak, akkor az interakciók száma is magasabb. A lájkok megosztása ezen típusú posztoknál szintén 50 és 500 közé tehető átlagosan, de vannak kiugró esetek is, mint például a Kern András pályáját bemutató film, amely 680 lájkot kapott. A megosztások 0 és 20 között, a kommentek pedig 0 és 10 között mozognak. 

Egy szintén visszatérő, de kevésbé népszerű bejegyzéstípus az MTVA Archívumából választott film Facebook élő adás formájában lejátszott verziója. Ezek a posztok nem túl gyakoriak kb. 2-3 hetente egyszer van alkalom, hogy ilyen jellegű programot szervezzen az oldal. Az interakciók számából arra lehet következtetni, hogy van egy lelkes rajongói tábora ezeknek a posztoknak, mert a számok nagyon hasonlóak az összes bejegyzésnél. A like-ok 100 és 200 között differenciálódnak (jellemzően 130 körül), a megosztások és kommentek pedig egyaránt 10 és 20 között mozognak.  

Az oldal legritkábban közzétett és egyben legkevésbé népszerű posztja az archív fotók. Ezek a posztok havonta egyszer vagy kétszer jelennek meg az oldalon és kevés interakciót váltanak ki a követőkből. A lájkok száma 100 darab körül mozog, a megosztások szám 10 körül a kommentek száma pedig 5 körül. A megosztott képek témái látszólag nem kötődnek semmilyen különösebb eseményhez. Volt például fotó az Ifjúsági parkban kávézó emberekről, valamint egy táskarádiót hallgató párról. A képek érdekes kordokumentumok, de talán, ha az oldal próbálná ezeket valamilyen módon tematizálni, akkor talán több interakciót váltanának ki.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése