keresés

2022. május 10., kedd

Ex librisek nyomában 2.



A következőkben, az Ex librisek nyomában projekt második részeként szeretném feltérképezni a témában a weben elérhető jelentősebb információforrásokat. Számos szervezet, egyesület, alkotó működik a területen, kiterjedt gyűjtői, publikációs tevékenység tanulmányozható, valamint hazai és nemzetközi rendezvények, alkotói pályázatok léteznek. Napjainkban a közösségi oldalak, hálózatok is növelik a publicitást.

Gyűjtemények

Az ex libris művészete a szecesszió hatására a 19. század végén virágzott. Sorra létesültek az ex libris gyűjtő egyesületek, 1890-ben, Ex-libris Society néven Angliában, majd Németországban, Franciaországban és 1897-ben Amerikában is. [1] Hazánkban 1909-ben a Szent-György-Czéh Magyar Amatőrök és Gyűjtők Egyesülete, 1932-ben pedig a MEGE, a Magyar Exlibrisgyűjtők és Grafikabarátok Egyesülete alakult meg. [2] Továbbá megfigyelhető a gyűjtemények specializálódása és a gyűjtést segítő kiadványok szaporodása.   

Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára 

A tulajdonosok szerint rendezett, 34 000 tételes ex libris gyűjtemény alapját Széchényi Ferenc közel 2000 darabos, főként heraldikus könyvtárjegy-gyűjteménye képezte. Ez adományozás, hagyatékok, vásárlás és a kötelespéldány szolgáltatás útján bővült. Az 1900 előtti könyvjegyeket a Régi Nyomtatványok Tára őrzi. Az ex librisek digitalizálása folyamatban van, egy részük már online is elérhető a könyvtár katalógusában. Az OSZK blogján és facebook oldalán is népszerűsítik őket. A tevékenységi körhöz kiállítások szervezése is kapcsolódik, az utolsó Diskay Lenke 1999-es emlékkiállítása volt, melynek virtuális változata megtekinthető a könyvtár honlapján. [link]

Az Iparművészeti Múzeum Ex libris Gyűjteménye 

Közel hetvenezer darabjával a világ leggazdagabb kollekciói közé tartozik, melyekből a folyamatosan gyarapodó online adattárban rákeresve (az alkalmi nyomatokat leszámítva) 7957 darab ex libris érhető el digitálisan a legfontosabb adataival, letölthető JPG képformátummal.  Az állomány alapja három neves gyűjtő, Rozsnyay Kálmán, Kühnemann Viktor és dr. Soó Rezső kollekciójából származik. Az első hazai ex libris kiállítást is itt rendezték 1903-ban, a szecessziós ex libris mozgalom hatására. [3] A műveket a múzeum a facebook oldalán is időről időre megoszja, népszerűsíti.

 


A Zempléni Múzeum gyűjteménye

Jelentős, 35000 darabot számláló ex libris gyűjteménnyel rendelkezik a szerencsi Zempléni Múzeum is, mely a jeles helyi származású képzőművész, ex libris alkotó, Fery Antal hagyatékát gondozza, könyvjegyein túl, nyomódúcait is itt őrzik. A múzeum oldalán azonban csak kevés képanyag érhető el.

1. Magyar Virtuális Exlibrismúzem 

A 2020-ban indult oldal alapja Palásthy Lajos (1931-2020) kb. 60.000 darabos kollekciója, melynek digitalizálása folyamatban van. A bővülő gyűjtemény segíthet az érdeklődőknek értékesítés, csere, hagyaték kezelésének bonyolításában, ismeretlen alkotótól származó művek azonosításában.

 


Manda

Érdemes a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban, a Mandában is keresni a témában, hiszen 28 magyarországi kulturális intézményből találhatunk számtalan, gyakran részletes leírással kísért alkotást. Többek között a keszthelyi Balatoni Múzeum 21 800 lapból álló Kisgrafikai Gyűjteményéből.



A Frederikshavn Kunstmuseum Exlibris Gyűjteménye 

A dán Frederikshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling a világ egyik legnagyobb, mintegy 450 000 exlibrissel bíró gyűjteményét népszerűsítő, digitálisan elérhető felülete, érdekes módon 2019. novemberében frissült utoljára.

 

Kiadványok és egyesületek

Számos magyar és nemzetközi publikáció olvasható a témában és általában minden ország, illetve szinte minden egyesület rendelkezik saját folyóirattal, facebook oldallal. Az online, ingyenesen, teljes terjedelemben letölthető időszaki kiadványok közül említenék itt néhány jelentősebbet.

Kisgrafika

A könyvjeggyűjtők szaklapja 1959 óta a 61. évfolyamában járó, online, ingyenesen hozzáférhető Kisgrafika. Megjelenik egy évben négyszer. Kiadja a 63 éves Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület.


 

Magyar Grafika

Szintén online, ingyenesen hozzáférhető szakterületi folyóirat a Magyar Grafika. Megjelenik 1957 óta, évente 6 lapszámban. Kiadja a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület. Facebook oldalt is üzemeltetnek 2038 követővel.

 


Magyar Könyvszemle 

A Magyar Tudományos Akadémia és az Országos Széchényi Könyvtár 1876 óta negyedévente megjelenő könyv- és sajtótörténeti folyóiratában szintén nagy arányban találunk könyvjegyekkel foglalkozó irodalmat. A digitalizált lapszámok elérhetők az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázisban.


 

Könyv, Könyvtár, Könyvtáros   

A nagy múltú Könyvtáros (1959–1992) című folyóirat utóda szintén gyakran közöl tanulmányokat a könyvjegyek területéről.


SELC Express 

A műfaj egyik legnevesebb nemzetközi folyóirata, a Swiss Ex Libris Club (SELC) lapja.


 

FISAE

A Fédération International des Sociétés Amateurs ď Exlibris szervezetet 1966-ban alapították Hamburgban. Kommunikációs csatornája az ex libris egyesületekről nemzetközi körképet nyújtó, a szakmában világszerte levelezési listán is szétküldött, többnyelvű online újság, a FISAE Newsletter. A szervezet aktuális, saját weboldala nem található.

 

További oldalak, blogok

Szép számmal találunk ex librisekkel foglalkozó oldalakat, blogokat az interneten, bár nem mindegyik frissül, illetve mondható aktuálisnak.

Az Országos Széchényi Könyvtár blogja   

Sok aktuális információt találunk az OSZK blogján is „ex libris” kifejezésre keresve, például Vasné dr. Tóth Kornéliának, a könyvtár munkatársának ex libris gyűjtőket és gyűjteményeket bemutató sorozatát, gazdag illusztrációkkal. A bejegyzéseket a fecebook oldalon is népszerűsítik.

Österreichische Exlibris-Gesellschaft  

Sok magyar vonatkozású anyagra bukkanhatunk az Osztrák Ex Libris Társaság oldalán és folyóiratukban, a Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaftban.

Pinterest

A 2010-ben indult Pinterest egy ingyenes regisztrációhoz kötött amerikai közösségi képmegosztó weboldal. A felhasználók által fontosnak tartott, megosztott, témák szerint rendezett gyűjtemény az egyik legdinamikusabban fejlődő vállalkozás, havi 12 millió látogatója van, nagyrészt nők használják. [4] 

Keresőfelülete jó kiindulópont nemzetközi léptékű tájékozódáshoz, ha készítésben gondolkodunk, az ötletgyűjtéshez. Igen gazdag képanyagot találhatunk az „ex libris” kifejezésre rákeresve, témák szerint szűrhetünk és szerencsés esetben megkapjuk a nemritkán neves gyűjteményekből származó képek adatait. Az ugrópontok közvetlenül a gyűjteményekben szereplő alkotásokhoz irányítanak, vagy kereskedelmi oldalakra juttatják a látogatót, hatalmas forgalmat generálva.

 


Exlibris.lap.hu 

Az Exlibris.lap.hu oldalon is hasznos linkgyűjteményt találunk, azonban erősen szűrnünk kell, látszik, hogy a lap régen frissült, sok az elavult, oda nem illő ugrópont.

 

Ex libris készítők ma - a gumipecsét divat


 

Az ősi műfaj ma ismét fénykorát éli a felragasztható művészi nyomatok mellett elterjedt, egyszerűbb, bárki számára elérhető, interneten könnyedén rendelhető, névre szóló, vagy teljesen egyedi, akár saját rajz alapján készíttethető, gumipecsét formátumú könyvjegyek révén.

A teljesség igénye nélkül néhány magyar forrás a tökéletes ajándékhoz:

http://szoboszlayandras.com/store/product/ex-libris-historic-frames-vintage-ex-libris-pecs%C3%A9t-egyedi-n%C3%A9vre-k%C3%A9sz%C3%ADtett-fany%C3%A9llel 

https://rododendronart.com/en/termek/ex-libris-stamp/

https://arthungry.com/nemedi-varga.reka/5307/ex_libris_sajat_reszre 

http://artistamp.hu/termekkategoria/ex-libris-pecsetek/

 

 

Források

Leadkép: Diskay Lenke. 500 éves a magyar könyvnyomtatás. OSZK honlapja. [online] op. 169. Elérhető: http://www.oszk.hu/sites/default/files/virtualis_kiallitasok/ex-librisek_diskay/Diskay_ducok_files/Diskay-Duc-169-500eves_a_magyar_konyvnyomtatatas.jpg [Megtekintve: 2022.05.10.]

[1] ÜRMÖS Péter: Ex libris a századfordulótól az ezredfordulóig. == A Nemzeti Könyvtár Kisnyomtatványtára. Szerk. CSEH Mária, OSZK-Osiris, Bp. 2002. p. 116-141. Elérhető: https://www.szaktars.hu/osiris/view/cseh-maria-szerk-a-nemzeti-konyvtar-kisnyomtatvanytara-libri-de-libris-2002/?pg=118&layout=s [Megtekintve: 2022.05.10.]

[2,4] Ex libris. Wikipédia [online] Elérhető: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ex_libris [Megtekintve: 2022.05.10.]

[3] Varjú Elemér. Az iparművészeti múzeum ex-libris kiállítása. == Magyar Könyvszemle. Új folyam (1903) XI., 3. füzet p. 234-246. Elérhető: http://epa.oszk.hu/00000/00021/00120/pdf/234-246.pdf [Megtekintve: 2022.05.10.]

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése