keresés

2023. május 15., hétfő

Könyvtári programajánló 1. - Az első lépések

A projekt célja

A könyvtárak életének és tevékenységének egy igen nagy részét teszik ki az ott zajló programok. Legyenek ezek kiállítások, irodalmi programok (író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, olvasókörök), gyerekprogramok vagy egyéb kulturális események, amelyben a könyvtár részt vesz (Múzeumok Éjszakája, Kulturális Örökség Napok stb.). Természetesen fontos, hogy ezeken a programokon minél többen vegyenek részt, hiszen ez az alapvető célja a programok megszervezésének. A manapság az internet korában annyi információ jön velünk szembe nap mint nap, hogy könnyű elmenni azok mellett, amelyek igazán érdekelnek minket. Egy kifejezetten könyvtári programok összegyűjtésére és promotálására specializálódott tartalomszolgáltatási projekt erre lehet megoldás. Ennek a projektnek a célja, hogy kísérletet tegyen egy kifejezetten a könyvtárak programjait megcélzó oldal létrehozására.




A projekt célközönsége

Egy ilyen oldal célközönsége elég széles körű. Azok számára kíván információt szolgáltatni, akik érdeklődnek a kultúra, a könyvtárakban elérhető programok iránt. Ezen a célközönségen belül is lehetnek eltérő érdeklődési körű könyvtárlátogatók. Vannak akiket kifejezetten a kiállítások vagy az irodalmi programok érdekelnek, a családoknak a gyerek programok fogják felkelteni az érdeklődésüket, valamint lesznek, akik mindenféle kulturális program iránt érdeklődnek.


A projekt további előnyei

A látogatókon túl szakmai szempontból is fontos lehet egy ilyen projekt. Ha az információt szolgáltató oldal lehetővé teszi a visszajelzések gyűjtését, akkor információkat nyerhetünk arról, hogy melyek azok a programok, amelyek elnyerik a közönség tetszését, melyek azok a dolgok, amelyek bizonyos programokon belül tetszettek, vagy éppen kevésbé tetszettek a résztvevőknek. Az itt gyűjtött információkon keresztül vizsgálni lehet a könyvtárak kultúrára gyakorolt hatását is.

Mindezek mellett azért is lehet hasznos egy oldal, ami összegyűjti az összes (de legalábbis a legnagyobb és legfontosabb) könyvtári programokat, hogy látni lehet azt, hogy bizonyos típusú programok milyen megoszlásban vannak jelen egyes könyvtárakban, valamint, hogy melyek azok, amelyekből érdemes lenne többet rendezni, és melyek azok a programok, amelyből túl sok van, és az anyagi valamint humán erőforrást esetleg helyette más irányba kéne csatornázni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése