keresés

2023. május 19., péntek

Az Arkyves Facebook-oldala

Az Arkyves egy adatbázis-aggregátor, ahol a csatlakozott intézmények vagy egyéni kutatók digitalizált képi és szöveges dokumentumai között kereshetünk, illetve egy olyan platform, ami lehetővé teszi katalogizált gyűjtemények közzétételét – akár intézményi, akár magánszemélyek részére. Az adatbázisban festmények, illusztrált középkori kéziratok, grafikák, nyomdászjelvények, iniciálék, fotók stb. találhatóak, közel 900.000 digitális dokumentum érhető el számos ország könyvtáraiból és múzeumaiból. A hozzáférés hibrid, ennek mikéntjéről a dokumentumot eredetileg őrző intézmény/magánszemély dönt, így vannak szabadon hozzáférhető, és intézményi bejelentkezéshez kötött tartalmak is.

Az adatbázis az Iconclass osztályozási rendszert használja, ami egy eredetileg képek leírására kifejlesztett osztályozási rendszer volt, manapság már szövegek tartalmi leírására és képek osztályozására is használható.

Az adatbázist a Brill Kiadó tartja fent.

Facebook-oldal:

https://www.facebook.com/arkyves/ 

Az oldalt 2012. szeptember 25-én hozták létre (a bejegyzések csak 2014. februárjáig nézhetőek vissza). A Névjegyben telefonos és email elérhetőség, és az Arkyves webes elérhetősége van feltüntetve.

 

A fényképeket 2014-ben tematikus albumokba rendezték:



A bejegyzések gyakorisága elég eklektikus, átlagban havi négy-öt bejegyzést tettek ki, de olyan időszak is van, ahol hónapokig nem történt mozgás az oldalon. 

Később ritkulnak a tematikus albumok feltöltései, a bejegyzések a partnerintézmények gyűjteményeiből tartalmaznak egy-egy képet.

 Università degli Studi di Milano 


 Utrecht University Library 


Netherlands Institute for Art History

A képeken láthatjuk, hogy általában 1-2 like-ot kaptak csak, hozzászólások sincsenek, szinte egyik bejegyzésnél sem.

A bejegyzések tartalma nem követi az ünnepeket vagy közéleti eseményeket, sorrendjük esetleges, valószínűnek gondolom, hogy a partnerintézmények újonnan digitalizált, ezáltal a gyűjteménybe került dokumentumaiból válogattak. Ebben az időszakban (2015 első félév) viszonylag aktív volt az oldal, szinte naponta-kétnaponta történtek bejegyzések.

2016-tól ez ritkul, de megjelenik egy-két, a gyűjteményhez szorosan köthető eseményt, illetve a Brill Kiadót promotáló bejegyzés is.


Az utolsó két évben már tematikus, az aktuális ünnepekhez, évszakokhoz, eseményekhez kapcsolódó, több képből álló, hosszabb szöveggel felvezetett, olykor humoros bejegyzések is megjelentek.



Az utolsó bejegyzés 2018. december 8-ai, azóta nem történt mozgás az oldalon.

Összegzés: Az Arkyves egy főként képi dokumentumokat tartalmazó gyűjtemény, így különösen alkalmas a különféle közösségi oldalakon való sikeres megjelenésre. A gyűjtemény képi anyaga sokszínű, korokon, stílusokon átívelő, így érdekes, látványos, és minden témához figyelemfelkeltő válogatásokat lehet belőle posztolni. Az Arkyves Facebook-oldala ennek ellenére nem volt túl sikeres. Amíg aktív volt, mindössze 536 követőt sikerült gyűjtenie, és olyan időszakaiban is, amikor szinte naponta posztolt, akkor sem ért el nagy figyelmet. Ennek oka talán az, hogy az Arkyves-t vagy nem ismerik túl széles körben, vagy pedig, hpogy a használók köre - valószínűleg művészettörténet területén dolgozó kutatók - nem tartják fontosnak a Facebook-aktivitást.

Kár érte, érdekes maga az Arkyves is, és a Facebook-oldal utolsó évének bejegyzései igazán kreatívan voltak megoldva. Valószínűleg a kislétszámú szerkesztőgárda más projektekbe fogott bele, így ez árván maradt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése