keresés

2023. május 4., csütörtök

Nagy legek a kis könyvek világából : A miniatűr könyvek rekorderei

A könyvkiadás apró remekei között természetesen számos kuriózumot találunk. A téma iránt érdeklődők számon tartják a legelsőt, a legkisebbet, a legszebbet… vagyis jelentős számú rekord kapcsolódik a miniatűr könyvek világához.
Tari József gyűjteményének néhány darabja

A legelső minikönyv…

A könyvnyomtatás korából ismert legrégebbi minikönyv Aldus Manutius velencei nyomdájában készült 1505-ben. Címe: Horae b. Marie Virginis. Mérete: 48×85 mm.

A legelső magyar…

Jelen ismereteink szerint a legidősebb magyar nyelvű miniatűr könyv Kolozsváron jelent meg 1759-ben, címe: Elein való megtérésnek gyümöltse. A kiadvány népszerűségét mutatja, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban négy kiadása is megtalálható (1759, 1760, 1773, 1820).

A legelső mikrokönyv…

A legrégebbi mikrokönyv, amelyről tudunk, az Exercice du chrétien 1737-ben jelent meg Párizsban, 188 oldal terjedelemben, francia nyelven, latin idézetekkel, mérete: 21×31 mm. Ennek egy példánya megtalálható az Országos Széchényi Könyvtárban is:


A legkisebb hazánkban…

A pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban található Tari József gyűjtemény büszkélkedhet hazánk egyik legkisebb könyvével, melynek mérete 2.9 x 3.2 milliméter.

A legkisebb a világon…

Az Azerbajdzsánban található Miniatűr könyvek múzeumában tekinthető meg a japán Toppan kiadó által nyomtatott, 0,75x0,75 milliméteres Tavaszi virágok című könyv. A 22 oldalas könyvet csak különleges mikroszkóppal lehet olvasni.

A legérdekesebb formájú…

A Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának Klimo-gyűjteményében a legtöbb kötet szabvány vagy négyzetes formájú, azonban található a kollekcióban egy tekercses kiadású kötet is.

A legszebb…

A magyar miniatűrkönyv-kiadás történetében az egyik legszebb az 1940-ben kiadott A nyomdászat dicsérete című, 34×43 mm méretű, barna bőrkötésben, körben arany él metszéssel kiadott kötet, mely 200 számozott példányban készült el.

A legelső minikönyv múzeum…

2015-ben Miniatűr könyvek múzeuma nyílt Azerbajdzsánban, és egyből bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, mint a világ első és egyetlen miniatűr könyv múzeuma. A múzeum alapítója, a kollekció tulajdonosa, Zarife Szalahova, aki 30 éve kezdte gyűjteni az apró könyveket. A Baku turistaközpontjában lévő múzeumban 71 országban nyomtatott könyvek tekinthetők meg, a miniatűr könyvek mellett különböző nagyítóeszközökkel olvasható mikrokönyvek is találhatók.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése