keresés

2023. május 12., péntek

Van hozzá képed! – a Wikimedia Commons

A Van hozzá képed! tartalomszolgáltatási projekt ismertetését és kontextuskutatását követően nemzetközi vizekre evezünk: elsőként a Wikimedia Commons, és a weboldal épp folyamatban lévő Az év képe elnevezésű megmérettetése kerül bemutatásra. Ha érdekel, mely szabad licencű képek versenyeznek 2022-ben legjobb fotó címéért, kattints!

Ezen Ascaris nembe tartozó féregúr épp most tudta meg, hogy bejutott a döntőbe
Massimo brizzi, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Mi az a Wikimedia Commons?

A Wikimedia Commons az amerikai Wikimedia Foundation non-profit közhasznú alapítvány ingyenes és szabadon felhasználható multimédia fájlokat (képeket, videó- és hangfájlokat, térképeket, animációkat stb.) tartalmazó többnyelvű katalógusa. A weboldal a Wikipédia társprojektje, gyakorlatilag az enciklopédia központi médiatára. A jelenleg (2023. május 12-én) több mint 92,8 millió szabadon felhasználó médiafájlt tartalmazó Wikimedia Commons tartalmához magánszemélyek és intézmények egyaránt hozzájárulhatnak: a szerkesztés önkéntes, a projekt közösségi közreműködésen alapuló modell szerint működik.

Tartalmát tekintve a Wikimedia Commons a világ entitásainak egészének lefedésére törekszik – ez talán nem meglepő annak fényében, hogy a képek többek között a hasonló célkitűzésű Wikipédia szócikkeiben kerülnek felhasználásra. A visszakeresést egy kategóriafa és egy beépített kereső könnyíti meg.

Miért a Wikimedia Commons?

A Wikimedia Commonsban szerelő fájlok kivétel nélkül valamilyen szabad licenc alatt lettek közzétéve. Mivel a kereskedelmi célú (újra)felhasználást tiltó licencek nem kompatibilisek a projekt irányelveivel, így valamennyi médiafájlra igaz, hogy azok – a licenc feltételeinek maradéktalan betartása mellett – anyagi haszonnal járó célokra is felhasználhatók (például könyvborítóként). A leggyakrabban előforduló licenctípusok: közkincs vagy public domain (védelemmel már nem rendelkező vagy például NASA-képek esetében), Creative Commons, GNU vagy GFDL.

Mi az „Az év képe”?

Törvényszerű, hogy a több milliónyi fájl mindegyike nem lehet ugyanolyan minőségű, ellenben a legkiválóbb minőségű képek elvesznek a fájlrengetegben. A projekt tartalmi minőségének egyik letéteményese a 2004 novembere óta működő kiemeltkép-minsítési eljárás. Ennek keretében a minősíteni kívánt képeket a projekt közössége nominálja, illetve alkalmasságuk esetén szavazza meg. A kiemelt státusz talán legjelentősebb hozománya, hogy egy teljes napon keresztül a Wikimedia Commons főoldalán, valamint a különböző nyelvű Wikipédiák címlapján kitüntetett helyen szerepelhetnek. Az év képe szavazás az adott évben kiemeltnek minősített – tehát nem feltétlenül az adott évben készült – képekről zajlik: 2022 legjobb képe a május 18-án befejeződő végső szavazást követően kerül majd kihirdetésre. A 2006 óta megrendezésre kerülő verseny díjazott képei itt találhatóak, az idei év döntően pedig itt érhetőek el.

A következőkben a szerző szubjektív kedvenceiből válogat

Ártéri mézevő Ausztráliában
JJ Harrison (https://www.jjharrison.com.au/), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

A teremtés oszlopa a James Webb űrtávcső közel-infravörös felvételén
NASA, ESA, CSA, STScI, Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI)
Public domain, via Wikimedia Commons

A dülmeni Heilig-Kreuz-Kirche rózsaablaka
Dietmar RabichCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése