keresés

2023. május 4., csütörtök

Van hozzá képed! – tudod, hol keresd?

A következőkben a Van hozzá képed! tartalomszolgáltatási projekt alapját képező nyitott tudás (open knowledge) mozgalomról, és annak szellemében működő hazai és nemzetközi példákról lesz szó egy rövid háttérelemzés keretében. A bejegyzés egy rövid lista képében nyújt áttekintést a témában elérhető legfontosabb weboldalakról.

Merüljünk a mélyére!
Brocken Inaglory, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

A nyitott tudás mozgalom célja, hogy a tudás mindenki számára egyenlő módon hozzáférhető és elérhető legyen, lehetővé téve a világ különböző részén élő emberek számára a közös tudásmegosztást, elősegítve ezzel annak demokratizálódását. A mozgalom talán legismertebb zászlóshajója a Wikipédia, a szabad (tartalmú) online enciklopédia.

Wikimedia Commons

A Wikimedia Commons a Wikipédia társprojektje, amely szabadon licenc alatt közzétett médiafájlokat (képeket, térképeket, videókat, hangfájlokat stb.) tartalmaz. A weboldal gyakorlatilag a statikus szövegű szócikkekkel dolgozó Wikipédia médiatára, hiszen a Wikimedia Commons képei közvetlenül beilleszthetők bármilyen nyelvű Wikipédia-szócikkbe: így használjuk tudtunkon kívül szinte valamennyien nap mint nap a projektet.

A weboldalon található tartalom a világ entitásainak egészének lefedésére törekszik. Visszakeresést egy kategóriafa és egy beépített kereső könnyíti meg. A projekt főoldalának érdekessége még, hogy minden nap egy másik (úgynevezett kiemelt minőségű) fénykép és médiafájl fogadja a látogatókat (a bevezetőben pózoló gömbhal 2010. augusztus 19-én volt a nap képe). A médiafájlok minden esetben valamilyen szabad licenc alatt szerepelnek a weboldalon (pl. Creative Commons, GNU, közkincs [public domain] stb.)

Fortepan

A 2010-ben indult Fortepan fotógyűjtemény olyan 1900 és 1990 között készült képeket tartalmaz, amelyeket az alapítók kezdetben hagyatékokból és budapesti lomtalanításokból mentettek meg, digitalizáltak be és tettek elérhetővé online. A mára közösségi fotóarchívummá fejlődött projekt mára döntően felajánlásokból tartja fent magát mind pénzügyileg, mind az oldal tartalmát tekintve. A Magyarország- és magyarság-centrikus fotók leírását és annotálását például a Wikipédiához hasonlóan önkéntes szerkesztők végzik. A fotók legfontosabb metaadatai által (kulcsszó, készítés éve és helye) válik visszakereshetővé a Fortepan tartalma. A Heti Fortepan elnevezésű blog hasábjain az olvasók tematikus válogatások formájában heti rendszerességgel ismerhetnek meg amatőr fotósokat és képeiket.

A gyűjteményben szereplő valamennyi kép Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt kerül közzétételre. Noha a projekt célkitűzése nemes és a közösségi közreműködésen alapuló modell élő felhasználói és közreműködői bázist jelent, az újrafelhasználást nehezíti az a tény, hogy a Fortepan által egyoldalú jognyilatkozatban szabad licenc alá helyezett képek egy része jogszerűtlenül kerül(t) közreadásra. A Fortepan sajnos notóriusan CC-BY-SA 3.0 licenc alatt tesz közzé bizonyíthatóan lejárt védelmi idejű és jogvédett képeket (lásd például a legutóbbi MTVA–Fortepan csörtét), ez a visszatérő probléma különös óvatosságot követel meg a felhasználóktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése