keresés

2023. május 15., hétfő

Virtuális séta a könyvtárakban 1.

 

Virtuális séta a könyvtárakban 1.

Az elektronikus publikálások, elektronikus dokumentumok eredeti formájában való terjesztése a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) alapítói. A virtuális könyvtár regényeket, tanulmányokat, kottákat tartalmazott. A könyvtárak nem voltak felkészülve az elektronikus kiadványok gyűjtésére, rendszerezésére, szolgáltatására, így a különböző források a legkülönbözőbb formátumokban lapultak szétszórva.

A könyvtár gyűjteményét az Olvasóteremben található témák szerint rendezik, de Katalógus alapján is lehet benne keresni. Öt fő kategória (természettudomány, műszaki tudományok, társadalomtudomány, kultúra/irodalom, kézikönyvek) és további alkategóriára osztódik. A gyűjteményekből Kiállítások készülnek. A Virtuális (séta) könyvtár menüben folyamatosan növekvő gyűjtemény épül az ország és világ más gépein megtekinthető elektronikus könyvek, újságok, szöveggyűjtemények és az internet keresőrendszereinek URL címeiből.



A projekt célja, hogy az ember által összegyűjtse, rendszerezze, egységes formátumba hozza és a köz számára szabadon hozzáférhetővé tegye. Ezek az anyagok magyar nyelvű vagy magyar/ közép-európai tudományos, oktatási és kulturális célokra szabadon terjeszthető a szerzői jogok megtartásával teljes szövegű dokumentumok, az információ és tudás terjesztése, nyilvános és ingyenes fejlesztés, bővítés céljából bárki részt vehet. A projekt kitekintést ad a múlt, jelen és jövő felhasználóinak látókörének bővítése és a könyvtárakban megvalósítható virtuális séták létrehozásához.

A 20. század végén és a 21. század elején létrehozott technikai találmányok megváltoztatták az információszerzés és az információ átadás módját. Az új kommunikációs csatornák létrejöttével megszüntek a tér- és időbeli korlátok és a polgárok minden szabad információhoz hozzáférnek. A számítástechnika, az internet, a telekommunikáció robbanásszerű fejlődése és elterjedése világméretű, az egész társadalomra kiható változásokhoz vezetett. Az információ a válogatott és minősített adatok összessége, a tanulás, amellyel új utak nyílnak meg előttünk és az új ismeretek megszerzése és elérhetősége a számítógép-hálózat, amelyet internetnek nevezünk. 

A könyvtáraknak és a könyvtárosoknak szerepe jelentős, mert rendelkeznek azzal a tudással és tapasztalattal, amelyek segítik az információ szakszerű megszűrését a felhasználók által feldolgozható formában. Az idősebb generáció később felnőtt korban került be a digitális világba ők a bevándorlók, akik nincsenek megfelelő IKT ismeretek birtokában és nem szívesen használják az új eszközöket. Megjelenik egy másik generáció az N, a Net- és a D, a digitális generáció.

Az információs műveltség fontos a mai társadalomban a hálózati világban való tájékozódáshoz, és kiemelt jelentőséggel bír az összetett készségek együttese, mint a digitális és elektronikus írástudás.

Az elektronikus könyvtár a technikára és felszereltségre utal, azaz a hardverre. Elektronikus eszközökkel felszerelt könyvtár, más könyvtárak állományára támaszkodva a szolgáltatások szervezésében és teljesítésében.

A digitális könyvtár a hagyományos könyvtár digitalizált vagy digitálisan létrehozott állományok gyűjteménye, amely elektronikus katalógus segítségével teljes szövegű keresést valósít meg.

A virtuális könyvtár a dokumentumokról szóló információkat gyűjti és rendszerezi. Lehet adatbázisba szervezve, listákba rendezve, vagy hipertex hivatkozások mutatnak távoli dokumentumokba, lehet máshol tárolt dokumentumok hálózati úton történő elérése, vagy online könyvtári katalógusok más helyen történő elérése. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése