keresés

2023. május 15., hétfő

Könyvtárak és a Pinterest 3.

Pinterest tábla ötletek könyvtáraknak

A Pinterest egyik legnagyobb előnye, hogy valósággá tudjuk tenni gyűjteményeinket. A Pinterest látogatottsági statisztikái még nem vetekszenek más közösségimédiás platformok forgalmi adataival, de meg kell jegyezni, hogy a Pinterest nem is olyan rég létezik. Szóval van még hova fejlődni, de az egész egy nagyon mozgalmas rendszer, amelyben rengeteg lehetőség van.


 A Pinterest érdekessége, hogy nagyon gyorsan népszerűvé vált. Lényegében szolgáltatások, programok, gyűjtemények bővítésének egyik módja lett. Fontos tisztában lenni azzal, hogy életkortól függetlenül a közösségi média jelenleg a csúcson van. Ezzel tudjuk a legnagyszerűbben és a legkönnyebben elérni az embereket.

Pinterest könyvtáraknak:  Fel kell ismernünk, hogy ezek az új platformok (például a Pinterest) mennyi új lehetőséget tartogatnak számunkra, hogy könnyebben elérjük a potenciális könyvtárlátogatókat. Ugyanígy a közösségi média segíti a könyvtárosokat abban, hogy szolgáltatásaikat hatékonnyá és kényelmessé tegyék.

A könyvtárakat és a könyvtárosokat is érdeklik a közösségi média kínálta lehetőségek, beleértve szolgáltatásaik népszerűsítését és minden egyéb marketing tevékenységhez való felhasználását. Nyilvánvaló tehát, hogy ezek a platformok jelenleg nagyon fontos szerepet töltenek be.

Magyarországon még nem ismerték fel annyira a Pinterest lehetőségeit. A magyar könyvtárak sokkal inkább a Facebookot, a Youtube-ot és az Instagramot használják marketingtevékenységükhöz. Ettől függetlenül vannak olyan könyvtárak, amelyek már létrehoztak maguknak profilt a Pinteresten. Sajnos a követőik száma minimális. Mindenkinek érdemes kipróbálnia a Pinterestet, aki szeretne egy új platformot kipróbálni könyvtára népszerűsítésére.


Könyvtári példák:

  • A Hamvas Béla Városi Könyvtár a Petőfi 200 alakalmából, 2023-ban Petőfi Sándor versgyűjteményt táblát készített a Pinterestre.



 




Forrás és további ajánló a témában:

• Pinterest or Thinterest?: Social Comparison and Body Image on Social Media (Jennifer Lewallen, Elizabeth Behm-Morawitz)

Use Pinterest to Promote Your Programs & Services (Library Journal)

A quantitativ analysis of Pinterest: Understanding Library user engagement strategies for effective socail media use (Hongbo Zou, Hsuan-Wei Michelle Chen, Sharmistha Dey) [PDF]


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése