keresés

2023. május 15., hétfő

Könvtári programajánló 2. - Kutatás



Ha egy gyors keresést hajtunk végre a google-ben “könyvtári programok” keresőszóval, akkor az első találat, melyet a kereső kidob a könyvtárak.hu oldal, melynek van kifejezetten könyvtári programok menüpontja a hírek oldalon belül (https://konyvtarak.hu/hir-kulcsszo/konyvtari-programok), ahol könyvtári programok vannak összegyűjtve a ország minden pontjáról. Ezzel az oldallal elsősorban az a legnagyobb probléma, hogy nem naprakész. A legutóbbi bejegyzés 2022 augusztus 27-i, a második legfrissebb pedig 2021 június 8-i. Tehát az oldal nem frissül elég rendszeresen, nem naprakész.

A többi találat szinte mind könyvtárak oldalára vezet, ahol a saját programjaikat hirdetik. Bár ezek az oldalak naprakészek a jelenlegi projekt célja az, hogy különböző könyvtárak programjai legyen egy helyre gyűjtve, amely kritériumnak az egyes könyvtárak programajánlói nem felelnek meg, hiszen csak a saját intézményük programjait sorolják fel.




Facebook-on az események között lefuttatott keresésben a “könyvtár” keresőszóval szűkítettem a találatokat. Mivel a Facebook keresőjében nincs lehetőség összetett keresésre, ezért a találatok között rengeteg olyan eseményt jelent meg, amelynek nincs szorosan köze a könyvtárakhoz csak olyan helyen vannak megtartva, amelynek a nevében benne van a könyvtár (pl.: Könyvtár Klub, … Művelődési Ház és Könyvtár stb.) Ezek mellett megjelennek relevánst találatok is, azonban ezeket nehéz kiválogatni a nem relevánst találatok közül.

A Facebook csoportok közötti keresésben a ”könyvtári programok” kifejezést használva olyan oldalak jelennek meg, amelyek posztjaiban nagy számban vannak könyvtári programok több intézményből is. Ilyen például a Könyvtárosok vagy a Könyvtárosok Dolgozószobája csoportok. Ezekkel a csoportokkal az a baj, hogy nagyrészt egy szűk szakmai rétegnek szólnak, és nem a széles közönségnek vagy a könyvtár és kultúra iránt érdeklődő, de nem a szakmában dolgozó embereknek.

Mivel a csoportok közötti keresésben a “programok” kifejezést is használtam, ezért megjelentek olyan oldalak is, amelyeknek nincs köze a könyvtárakhoz, de programajánlás céljából jöttek létre (Programok- koncertekről -rendezvényekről; Budapesti programok, Koncertek, Rendezvények; stb.). Ezekben a programajánló csoportokban egyáltalán nem találtam könyvtári programokat, de ha van, akkor is nagyon alulreprezentált lehet. Mindkét csoportban visszanéztem az elmúlt egy hónap posztjait, de nem volt köztük könyvtárakkal kapcsolatos.

Ezek alapján azt gondolom, hogy egy könyvtári programokra specializálódott oldalnak van létjogosultsága. Mi több kifejezetten hiánypótló lehet azok körében, akik az ilyen jellegű programokkal szeretnék tölteni a szabadidejüket.

A posztok módszertanilag úgy néznének ki, hogy bizonyos témakörök alapján lennének összeválogatva az események. Például minden héten készíteni egy bejegyzést a megyei könyvtárak hétvégi programjairól. Hétvégente pedig kikerülhetnének a következő hét aktuális programjai. Elképzelhető egy megyénkénti bontás is, amelyben a megye könyvtárainak egy havi programja lenne bemutatva. Mivel az országban 19 megye van – plusz Budapest, ezért legalább 20 bejegyzés tudna születni egy hónapban csak erről a témáról. Ezekben a bejegyzésekben a megye (vagy főváros) egy havi programjai lennének összegyűjtve attól a naptól számítva, hogy kikerül a poszt. Tehát ha Jász-Nagykun-Szolnok megye a 14-ik a sorban, és a hónap 14-ik napján kerül nyilvánosságra a bejegyzés, akkor a programok 14-től következő hónap 14-ig tartó időintervallumot ölelik fel. Ezek mellett több más szempont alapján is lehet bejegyzéseket készíteni: szakkönyvtárak, programtípus, minden hónapnak valamilyen tematikát adni, stb.
 
A következő részben egy konkrét példán keresztül mutatom be, hogyan lehetne megvalósítani egy bejegyzést. Témája szempontjából ez a megyei könyvtárak hétvégi programjait bemutató bejegyzés, amelyhez az adatokat a megyei könyvtárak hónapjairól gyűjtöttem össze. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése