keresés

2023. május 15., hétfő

Virtuális séta a Könyvtárakban 2.

 

Virtuális séta a könyvtárakban 2.

Olyan azonosítók rendszerezett gyűjteménye, amelyek másutt tárolt, és hálózaton elérhető dokumentumokat jelölnek és tesznek lehetővé. De beszélhetünk, egy elképzelt könyvtár virtuális térben megjelenő könyvtárról.

A forráskalauzok segítik a meglévő forrásokból, valamilyen meghatározott szakmai szempontok szerinti válogatást. Lehetnek csatolók (linkek) gyűjteményei, leírások feldolgozott forrásokról. Jellemzője a tematikus hierachikus rendezettség, A keresést a weben képes keresőkkel végzik, de korlátozzák a forráskalauzokban található forrásokra és csak az értékes források kerülnek be a szakemberek által összeállított kalauzokba.



Országos Széchenyi könyvtár (OSZK)

1802. november 25-én alapították, amikor gróf Széchényi Ferenc saját gyűjteményét ajándékozta a nemzet számára, amely könyvekből, kéziratokból, metszetekből, térképekből és érmékből állt. A nemzeti könyvtár gyűjtőkörébe tartozik minden Magyarországon megjelent, bármilyen nyelven íródott mű, magyarul megjelent mű, minden magyar író vagy közreműködő által írt mű. 


Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

1994-ben jött létre. Archívumába magyar és közép-európai oktatási segédanyagok, szakkönyvek, szépirodalmi művek kerülnek be. A szöveges művek mellett kották és térképek is találhatók, valamint elektronikus folyóiratok és újságok is. Fellelhető például Petőfi Sándor összes verse webes felületen. A http://mek.oszk.hu felületen érhető el, ahol elsőként biztosítottak lehetőséget vakbarát verziója fogyatékkal élők számára.


Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA)

Az adatbázis a magyar vonatkozású digitális, webes időszaki kiadványokat gyűjti, nyilvántartja, archiválja. A felhasználók gyorsabban jutnak hozzá periodikumokhoz. Folyamatosan bővítik e-kiadványokkal. Bibliográfiai leírások, több szempontú keresés (cím, cikk, teljes szövegre)valósít meg. Az interneten a http://epa.oszk.hu vagy a http://www.epa.hu oldalakon érhetjük el. 

5. ábra

Bibliotheca Corvina

Az OSZK keretében működtetett projekt. Mátyás király egykori könyvtárának visszaállítása digitális eszközökkel virtuálisan, a tudományos feldolgozása és az Internetes publikálása és népszerűsítése.

Országos Széchenyi Könyvtár Digitális Könyvtára (OSZKDK)

A beszolgáltatott dokumentumok kötelespéldányként elektronikus változatait szolgáltatja. Bárhol bármikor elolvashatók és költségek nélkül beszolgáltathatók. 


Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ)

A felsőoktatás és a tudományos kutatás számára elektronikus információforrásokat biztosít. Nemzeti licenc alapján vásárolja meg, amellyel sokkal több információt képes biztosítani, ezzel megnövelve a magyar felsőoktatási intézmények versenyképességét és a hozzáférés kiterjesztését.

 

Neumann – ház (Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht.)

A felhasználók számára forrásanyag biztosítása az összegyűjtött digitalizált kulturális örökségről. Az európai kultúra és az új technológiák keveredése számítógép használatának eszközeivel, Internetre felvitt dokumentumok kezelése és megőrzése.

7. ábra


Nemzeti Audivizuális Archívum (NAVA)

2006 óta törvényi szabályozás keretében rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és kereskedelmi televíziók magyar gyártású és magyar vonatkozású műsorait a csatlakozott oktatási intézmények, könyvtárak, muzeális és kulturális intézmények kutatás és oktatás céljából.

Őrzi az audiovizuális kulturális örökségeket és egyedi különgyűjteményeket. Támogatja a közösségek digitális térhez való kapcsolódását a „NAVA Közösségi tér” szolgáltatását és ingyenes tárhelyet biztosít.

8. ábra


1.     Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe (MICHAEL+)

Az Európai digitális gyűjtemények elérhetőségét biztosítja a kulturális örökség keretében. Elsősorban oktatási és kulturális célokat szolgálja.

2.     KÖZADATKERESŐ

A közzétételre kötelezett szervek közzétett adataira való hivatkozásokhoz bárki hozzáférhet ezen kereső használatával.

3.     VIDEOACTIVE

Az audiovizuális archívumokat teszi könnyen visszakereshetővé.

9. ábra


1.    
EUROPEANA

Az európai kulturális örökség anyagaihoz biztosít digitális hozzáférést szakemberek, tanárok kutatók és a kultúráért rajongók számára. Az európai intézményektől származó több millió anyag található egy helyen művészetről, újságokról, régészetről, divatról, tudományról, sportokról szóló műalkotások, könyvek, zeneművek és videók keretében. (kép, szöveg, hang, videó, 3D). Az anyagokat felhasználhatják tanórákon, szoftverfejlesztéshez, játékok készítéséhez, gifek készítéséhez. 

10. ábra


1.     Immersive Multimedia Interfaces (Élethű Multimédiás Interfészek – IM3i

Új integrált szkroptek segítségével tudjanak a médiaszektorban keresni és megjeleníteni.

11. ábra


1.     Balassi Bálint virtuális kiállítás

A költő verseinek elektronikus változata és különböző hanganyagok találhatók oktatási céllal. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése