keresés

2023. május 15., hétfő

Könyvtárak és a Pinterest 1.

Közösségépítés a Pinteresten keresztül


A legtöbb mai könyvtár esetében nem számít már újdonságnak a közösségi média által nyújtott lehetőségek beépítése a mindennapokba. Nagyon fontos a közösségépítés szempontjából, hogy jól használjuk fel a különböző médiumokat. A jelenleg legelterjedtebbek a Facebook, Instagram, Youtube. Ezek mellett újdonságnak számít még jelenleg a Pinterest.

Napi szinten használom a Pinterestet, de soha nem gondoltam arra, hogy az egyszerű személyes használat mellett milyen fantasztikus lehetőségek rejlenek a könyvtárak számára is. A legtöbben a Pinterestet ismerik és használják is. De sokaknak, akárcsak nekem, teljesen új volt ennek a felületnek az üzletszerű használata. Eddig csak úgy tekintettem a Pinterestre, mint a kreatív emberek mekkájára, ahol bármit kereshetünk és kreatív megoldásokat találhatunk rá. Az könyvtárak számára sokkal több felhasználási területe van ezen közösségi felületen, mint azt elsőre gondolnánk. Érdekes végig gondolni, hogyan is hasznosíthatják az itt található értékes forrásokat a könyvtárak és a könyvtárhasználók egyaránt. A könyvtáraknak meg kell ragadniuk minden online megvalósítható lehetőséget, amelyet szolgáltatásaik fejlesztésére fordíthatnak.


Mi is az a Pinterest?

Összefoglalva a leírást a Pinterest hivatalos honlapján. A Pinterest egy online vizuális könyvjelző eszköz, amely elérhető számítógépről az interneten keresztül, vagy egy alkalmazással táblagépen vagy okostelefonon.


A Pinterest egy vizuális felfedezőmotor, amellyel ötleteket találhat, például recepteket, otthoni és stílusihletet stb. A Pinteresten található több milliárd Pin-nek köszönhetően mindig találsz ötleteket, amelyek ihletet meríthetsz. Amikor megtalálja az Ön által kedvelt pineket, mentse el őket táblákra, hogy ötletei rendszerezve és könnyen megtalálhatóak legyenek. Pineket is létrehozhat, hogy megossza ötleteit másokkal a Pinteresten.
– Idézet a Pinterest hivatalos oldaláról 

 

A Pinterest pedig azért létezik, hogy új ötleteket fedezzen fel, elmentse kedvenceit, és megossza őket másokkal. Az egyik leggyakoribb ok, amiért a felhasználók inspirációt keresnek a Pinterestre. Új ötleteket akarnak találni és megosztani, ami arra utal, hogy nyitottabbak egy új márka, koncepció vagy termék vizsgálatára.
A Pinterest hivatalos logója

Az oldal egyre népszerűbb üzleti és oktatási célokra; a könyvtárak gyorsan kiaknázzák ezt az új eszközt, hogy segítsenek új könyvek és gyűjtemények megjelenítésében és népszerűsítésében, „jó olvasmányok” megosztásában és a könyvtári események népszerűsítésében. 

 

Forrás és további ajánló a témában:

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése