keresés

2023. május 3., szerda

Van hozzá képed! – szabad képgyűjtemények nyomában

Ki ezen sorokat olvassa, internethasználónak számít (hacsak nem faxon kapta a bejegyzést). Valószínűleg mindannyiunk töltött már le képeket a netről, tudatosabb felhasználókban esetleg ilyenkor az is felmerült, hogy a fizikai világ alkotásaihoz hasonlóan ezekre is vonatkoznak szerzői jogok. A Van hozzá képed! tartalomszolgáltatási projekt keretében olyan képgyűjtemények nyomába eredünk, amelyek tartalmai bárki számára szabadon felhasználhatóak.

Éles szemmel megleled, mi szabad!
LeonardoRamos
, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons




A projekt célja

A képek szerzői joga a legtöbb jogi aktushoz hasonlóan nem különösebben éri el figyelmünket a mindennapokban. Míg a való életben a szabály- és jogsértések lefülelése idő- és humánerőforrás procedúra, addig az interneten az automatizált programoknak hála sokkalta könnyebb lebukni. A projekt célja olyan – kevésbé vagy egyáltalán nem ismert – képgyűjtemények bemutatása, amelyek tartalmát a felhasználók bizonyos megkötéseket betartva szabadon (újra)felhasználhatnak. A projektízelítők által nem nem csak publicitást kívánt nyújtani ezen weboldalaknak, hanem közérthető nyelven megfogalmazott, rövid és érdekes betekintések által a felhasználók média- és információs műveltségét is kívánja fejleszteni, különös tekintettel az információk jogi és etikai felhasználásának aspektusaira.

A projekt célközönsége

A tartalomszolgáltatás célközönsége az internethasználók látó és hallók közössége: inkluzivitásra törekedve a vizuális tartalmakon túl hangzóanyagokat tartalmazó gyűjtemények is bemutatásra kerülnek. A specifikus és általános tematikájú weboldalak anyagai mindenki számára tartogathatnak érdekességeket életkortól függetlenül. Nemzetközi oldalakon túl döntően Magyarország-centrikus projektek kerülnének bemutatásra a hazai és a diaszpórabeli célközönség számára.

A projekt létjogosultsága

Egyszerű felhasználóként és fogyasztóként vajmi kevés okunk van a szerzői jogokkal foglalkozni, ezért is különösen hasznos lehet olyan gyűjtemények bemutatása, amelyek tartalmát böngészve és letöltve nem kell retorzióktól tartani. A projektízelítők által az érdeklődők olyan szabadon felhasználható tartalmakat kínáló gyűjteményekkel ismerkedhetnek meg, amelyek minőségére sem lehet panaszunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése