keresés

2023. május 15., hétfő

Könyvtárak és a Pinterest 2.

Használati kisokos könyvtáraknak



Mint minden közösségi médiában, itt is vannak alap gyakorlati tudnivalók, amelyeknek érdemes figyelembe venni, miközben megalkotjuk saját könyvtári profilunkat. Az egyik legfontosabb dolog egy intézmény számára, hogy a lehető legegyszerűbben tudja azonosítani azt a címtárat. Ennek apropóján az egyik legfontosabb, hogy a felhasználónév és a profilkép teljes mértékben fedje az adott intézményt. A legcélszerűbb az intézmény logóját használni. Tartalmazhat más nagyon fontos és lényeges információkat is, amelyeket a könnyebb azonosítás érdekében meg kell adni.

Mint fentebb említettük, megfelelő és érthető nevet kell választani. Ez talán az egyik legfontosabb dolog, hiszen ez lehetővé teszi számunkra, hogy keressünk és azonosítsunk. Tehát kreatív módszereket kell találni a név lerövidítésére, ha a könyvtár történetesen nagyon hosszú névvel rendelkezik, hogy beleférjen a karakterkorlátba. Nem egyszerű, de kreativitással megoldható. Fontos, hogy a "könyvtár" mint nemzetközi szó semmilyen módon ne legyen rövidítve. Az összes többi rövidítést a képzeletünkre bízzuk.
Fontos továbbá, hogy az információs rovat tartalmazza hitelesített weboldalunk címét. Alternatív megoldásként az intézmény ezen a felületen megadhatja, hogy mi  is a pontos célja a profilnak.
Jó példa erre Arkansas River Valley Regional Library oldala. Pinterestjüknek több mint 1800 követője van):

Hivatalos weboldal
Arkansas River Valley Regional Library hivatalos Pinterest oldala


Pinterest táblák

Lényegében a Pinterest tábla egy olyan gyűjtemény, ahol a felhasználók meghatározott tűket menthetnek el. Általában minden táblának megvan a saját független témája vagy célja. Például egy közösségi média marketing tábla vagy egy grafikai tábla. Pinterest-profilod több táblából áll, amelyek minden érdeklődési körödet lefedik.
Fontos, hogyan helyezzük el a táblákat a gyűjteményünkben. Fontos, hogy bármi is történik a könyvtárban, ennek nyoma kell, hogy legyen a felületen. Legyen szó kézműves foglalkozásról gyerekekkel, vagy egy kiállítás anyagáról. Fontosak, hogy a könyvtárat támogatók lássák, mi is történik.
Jó példa erre, hazai vonatkozás tekintetében a Hamvas Béla Városi Könyvtár Pinterest oldala:

Hamvas Béla Városi Könyvtár hivatalos Pinterest oldal


Egy adott Pinterest tábla megnyitásával, az egész gyűjteményben böngészhetünk. Érdemes böngészni a hazai, valamint a külföldi Pinterest oldalakat is.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése