keresés

2023. május 15., hétfő

Virtuális séta a Könyvtárakban 3.

 

Virtuális séta a könyvtárakban 3.

Miért jó a könyvtárnak?

A patinás, építészeti szempontból kiemelkedő jelentőségű épületekben kapnak helyet. Nem csoda tehát, hogy ezeket az intézményeket rengetegen szeretnék látni és körbejárni. A virtuális séta lehetővé teszi, hogy ezek a helyek testközelbe kerüljenek számunkra. Hogy úgy járjuk körbe ezeket az építészeti és kulturális szempontból egyaránt lenyűgözőnek mondható épülteket, hogy közben lakásunk ajtaján se kelljen kitenni a lábunkat.

Segítségével már a legelső belépés és a beiratkozás előtt is láthatjuk, hogyan is néz ki egy könyvtár, milyen a berendezettsége, a felszereltsége.

Egyetlen kattintással….

a világ legszebb könyvtáraiba



Videón:

Országos Idegennyelvű Könyvtár épületét!

Országos Idegennyelvű Könyvtár 3 emeleten, több mint 3000 négyzetméteres területen a kölcsönzői, egy hatalmas, kétszintes olvasóterem, a nyelvstúdió, valamint a zeneműtár tartozik.

A nyelvstúdióban nyolcvan nyelv tanulásához találhatunk hasznos és érdekes anyagokat, a zeneműtárban rengeteg kotta, szakirodalom valamint zenei bakelit is megtalálható.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár már virtuális séta formájában is körbejárható, legszebb részeit akár otthonunkban, a fotelben ülve is megtekinthetjük. Mindezt több, mint 8 óra szkennelés, 3000 bejárt négyzetméter, és több, mint 300 darab, 360 fokos gömbpanoráma eredményeként.

 

mobilalkalmazással

Országgyűlési Könyvtár

Az Ország, a Parlament épülete Magyarország legjobban védett objektuma, amelyben található az Országgyűlési Könyvtár. A 3d alkalmazás lehetővé teszi körbejárnia tereit és megidmerkedhetnek a szolgáltatásaikkal is.

Okostelefonon a "Virtuális séta a könyvtárban" elnevezésű Android operációs rendszerre fejlesztett mobilalkalmazással, melyet aGoogle Play áruházból tölthetünk le. 

https://konyvtar.parlament.hu/virtualis-seta

..........városnézés időutazőknak


Virtuális valóságon keresztül kelti életre a történelmet. Hét történelmi korból mutat be történelmi eseményeket. A Virtuális Valóság technológiának köszönhetően saját készítésű 360°-os 3D-s animációkon keresztül elevenedik meg előttünk a történelem.

Az egyes állomások között 8 nyelven elérhető audioguide segít eligazodni a történelem fonalán. A magyaron kívül angol, német, spanyol, olasz, orosz, francia és kínai nyelven is elérhető a program.

Google Arts&Culture


A fent említett honlapon találkozhatunk nagy könyvtárak által készített 3D virtuális könyvtárakkal, azonban a Magyarországi könyvtárakról találtam:


  HNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, az Országos Orvostörténeti Könyvtárral (1950), a Levéltárral (1974) és az Arany Sas Gyógyszertár Múzeummal (1975) együtt alkotják a magyar orvostörténet legfontosabb kutatási bázisát. Az 1965-ben megnyílt Múzeum Semmelweis Ignác egykori szülőházában, Budapest budai oldalán található. Az elmúlt öt évtizedben a gyűjtemény jelentősen bővült, így mára az egyik leggazdagabb orvostörténeti gyűjtemény. A gyűjtemény felöleli a magyar orvostudományt, gyógyszerészetet és orvosi rendszert, de ezek természetesen kiegészülnek a nyugati orvoslás tárgyi emlékeivel.Az állandó kiállítás bemutatja a nyugati orvoslás fejlődését az őskortól a 20. század elejéig, és különleges a hangsúlyt a magyar orvostudomány fejlesztésére, Semmelweis Ignác munkásságára és a modern magyar gyógyszerészet kialakítására helyezték.



1954-ben Minisztertanácsi rendelet
alapította meg a Petőfi Irodalmi Múzeumot azzal a céllal, hogy összegyűjtse és őrizze
a magyar irodalom feljegyzéseit. A múzeum neve
természetesen felbukkant, hiszen az 1848–49-es szabadságharcban fiatalon elhunyt Petőfi Sándor költészete
a magyar költészetet szimbolizálja a közolvasó számára a határon belül és túl egyaránt. az országé. Az új,
nemzeti intézmény létrehozásánál fontos szempont volt, hogy a Múzeum – a Petőfi-ház jogutódjaként, a Petőfi-hagyaték védőjeként –
folytassa, és egyúttal , új alapon működnek.

A Gyűjtemény 318 könyvtárat tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése