keresés

2015. június 23., kedd

Vasi Digitális Könyvtár

Alapadatok a gyűjteményről:
-         Vasi Digitális Könyvtár
- „A vállalkozás célja az, hogy a (Vas) megye közgyűjteményeiben létrehozott/andó elektronikus forrásokról, digitalizált dokumentumokról portálszerű tájékoztatást adjon és a világ bármely pontjáról szabad hozzáférést biztosítson a nyilvános megyetörténeti tartalmakhoz, valamint lehetővé tegye közérdekű információk online keresését.”
- 2010-ben hozták létre
- A Berzsenyi Dániel Könyvtár honlap-családjának második tagja, a copyright is hozzájuk fűződik.
- Gyűjtemények linkjei:
- Az impresszum, mely tartalmazza a közreműködők listáját: http://www.vasidigitkonyvtar.hu/web/guest/impresszum


Információszolgáltatás

A honlap kezdőoldalán rögtön egy részletes leírást találunk a keletkezésről, és a fenntartóról. A szerzői jogra is külön kitér. Ami hiányzik innen, az megtalálható az Impresszumban vagy a Súgóban. A kezdőlapon egy linken keresztül el is érhetünk egy fajta statisztikát excel formátumban, hogy a gyűjtemény mely részét mikor nyitották meg utoljára, illetve hányan látogatták. Híreknek nyoma sincs az oldalon, az egész statikus. 
  
Navigáció/struktúra/webdesign: 

Az honlap ikonjának segítségével visszajuthatunk a kezdőlapra. A menük közötti váltás ugyanabban az ablakban történik, de ha linkre, vagy láthatóan gyűjteményhez akarunk hozzáférni, az új lapban nyitja meg. A domainen nem látszik, hogy ez az oldal a Berzsenyi Dániel Könyvtár honlap családjához tartozna. Az egyszerű keresés nem működik, hibát dob ki. A design puritán, fehér néhol narancssárga elemekkel.

Kínált formátumok 

A képeket jpg vagy pdf formátumban jeleníti meg, szöveges formátum nincs, mert mindent digitalizáltak és kép formában tettek fel.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Teljesen szabványos, könyvtári leírást használnak, egy-két helyen tapasztaltam csak teljes hiányt. A külsőforrásból használt adatokat jelölik, a leírás után egy ’Kapcsolódó tétel megjelenítése’ linkre nyomva már meg is tekinthetjük a tartalmat.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás/ Közösségimédia-kompatibilitás 
    

Az oldalnak semmilyen közösségimédia-kompatibilitása nincs, teljesen statikus, nem interaktív.

A gyűjtemény főoldala:


A gyűjtemény keresőfelülete, és tétel listája: 

A gyűjtemény keresési találatainak oldala és egy tételének megjelenítése:


A gyűjtemény fóruma:
Nincs

A gyűjtemény Facebook oldala: 
Nincs 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése