keresés

2015. június 22., hétfő

Mese krónika 7.

Egy optimális tartalomszolgáltató rendszer mögött kettő, és előtte egy dolognak kell lennie: egy jó csapatnak, aki karbantartja és fejleszti, egy szolgáltatásra használt adatbázis, amit folyamatosan bővítenek és jól hozzáférhető, és egy jó közösség, aki reagál, visszajelez, és használja a rendszert.




A mesék változását bemutató tartalomszolgáltató rendszer mögé egy nagyon erős adatbázis kell, ami több formátumban is tárolja a különböző meseformákat, ha tudja – audió, vizuális (képeskönyv formában is akár opcionálisan, gyermekek részére) és audiovizuális. Ezeket a cimkék segítségével össze tudjuk kötni a bejegyzésekkel, ahol alapértelmezettként a bejegyzés elején megjelennek az ehhez tartozó linkek, de igény esetén tudjuk szűrni is, hogy mire van szükség. Ezt azért tartom fontosnak, mert egyrészt a szerző így látja, hogy mikkel tud dolgozni, és válogatni, majd a felhasználónak nem kell keresni, kap rögtön egy új ablakba egy tartalmat, ami megadja az alapot.

Pozitívnak tartanám, ha bizonyos egyesületekkel és intézményekkel kapcsolatot lehetne létesíteni. Nem csak a tanulmányban segítő egyetemi, főiskolai, vagy kutató csoportokkal, hanem tanítókkal, és óvónőkkel, akik ugyanúgy tudnának tanulni a bejegyzésekből és ez alapján tanítani is a kisebbeket. Nem csak használásra, hanem fejlesztésre is buzdítanánk őket. Saját ötleteiket, változataikat megoszthatnák, ami alapján látható, hogyan fejlődnek a mai korban tovább a mesék. Nem csak a mesék fejlődésére kell koncentrálni, eggyel hátrébb kell lépni, és a meséket mint élvezeti eszközt szemlélni, és az ezekhez való hozzáférést könnyíteni. Ezek után már csak hab a tortán, hogy magának a mesék történetének alakulásának is szemtanúi lehetünk.




Webes eszközök tekintetében a hírlevelet találnám a legegyszerűbb és legjobb megoldásnak. Heti vagy havi levélben az adott időszak termését meg lehetne tekinteni. A kapcsolatok honlapján egy RSS feed is helyet kaphatna, illetve minél több közösségi felületen (Facebook, Twitter, Google+) jelen lenni, és nem csak egyre lekorlátozódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése