keresés

2015. június 17., szerda

DEA

Alapadatok:
Megnevezés: Debreceni Egyetem elektronikus Archívum
Fenntartó intézmény: DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár
Nyitólap: https://dea.lib.unideb.hu/dea/
Kategóriák és gyűjtemények: https://dea.lib.unideb.hu/dea/community-list

Leírás: A Debreceni Egyetem Elektronikus Archívuma (DEA) az egyetemen létrehozott dokumentumok digitális tárhelye. Az itt születő tudományos publikációk, hallgatói dolgozatok, oktatási anyagok, média tartalmak stb. különböző gyűjteményekbe szervezve kereshetők, böngészhetők. Az Open Access elvein felépülő repozitóriumban a hozzáférés több szinten valósul meg: a dokumentumok egy része mindenki számára hozzáférhető, míg mások kizárólag a Debreceni Egyetem számítógépein vagy zárt hálózaton keresztül érhetők el.


Információszolgáltatás





Navigáció és struktúra

 A DEA honlapján az oldal alján találhatunk hivatkozást a DEENK honlapjára, míg ez utóbbin a nyitólap Információforrások menüpontja alatt választhatjuk ki a DEA-ra mutató hivatkozást.


A gyűjtemény felépítése

A nyitóoldalról a menüsor segítségével a gyűjtemény több egysége is elérhető, melyek a következők: digitális könyvtár, hallgatói dolgozatok, phd dolgozatok, publikációk. 


A gyűjtemény nyitóoldala

Az egyes kategóriákban lehetőség van keresésre, illetve szerző, cím, tárgyszó és megjelenési dátum szerinti böngészésre is. A gyűjteményi egységekben való keresésen kívül lehetőség van a DEA teljes anyagában való keresésre, illetve böngészésre is. Az utóbbi esetben egy gyűjteményi felosztásból indulhatunk ki, melynek segítségével meghatározhatjuk, mely gyűjteményekben akarunk böngészni.


Keresési felület

Az oldalon lehetőség van egyszerű és összetett keresésre is. Utóbbi esetében kiválaszthatjuk, melyik gyűjteményben szeretnénk keresni, illetve különböző szűrőket is beállíthatunk. Szűrhetünk pl. címre, szerzőre, a kiadás dátumára, vagy tárgyszóra, illetve beállíthatjuk, hogy ezekben az adatokban mely kifejezéseket tartalmazzon vagy ne tartalmazzon, illetve melyekkel egyezzen, vagy ne egyezzen. A szűrők korlátlan számban hozzáadhatók.




Találati lista



A találatok az oldalon lapozható lista formájában jelennek meg. Egy tétel a dokumentumra vonatkozó áttekintő, illetve részletes adatokat tartalmazza (utóbbi „A tétel részletes adatai” linkre való kattintással érhető el, és a tételre vonatkozó adatokat Dublin Core adatelemek formájában tartalmazza), illetve a nézőképet és a dokumentumfájlt tartalmazza (ez utóbbi a megnyitás után külön oldalon tekinthető meg). A leírás alatt megtalálható a tartalmazó gyűjteményre vonatkozó hivatkozás is.


A lista egy tétele
Részletes adatok



Kínált formátumok

A dokumentumok pdf formátumban elérhetők.


Meta-adatolás

A dokumentumok leírása a következő metaadatokat tartalmazza: cím, szerző, absztrakt, hivatkozás, dátum (kiadás, létrehozás dátuma), tárgyszó, a dokumentum terjedelme (oldalszám), a dokumentum nyelve, lefordított cím, tudományág. Emellett léteznek olyan adatok is, melyek kizárólag hallgatói és PhD-dolgozatokra vonatkoznak; ilyenek például a munka típusával (szakdolgozat, phd, stb.), a doktori iskolával, a karral, védés dátumával, és a témavezetővel kapcsolatos adatok.


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A DEA weboldalán RSS 1.0 és 2.0 elérhető.


Közösségimédia-kompatibilitás
A gyűjtemény egyes tételei a megnyitáskor rendelkeznek megosztható, saját URL-lel. A DEA-nak nincs saját Facebook-oldala. A DEENK Facebook-oldala https://www.facebook.com/deenk.hu?fref=ts ellenben aktív, napi szinten 2-3 poszttal frissül; edvelőinek száma jelenleg 1200 körül mozog.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése