keresés

2015. június 24., szerda

Kortárs magyar irodalom 5.

A tartalomszolgáltatás esetében lényeges a felhasználói közeg ismerete, illetve a felhasználók bevonása a tartalmak létrehozásába. A jó tartalomszolgáltatás magában hordozza a hozzászólás, visszacsatolás lehetőségét, illetve teret biztosít a bejegyzések megosztására, kedvelésére is.  Az egyes cikkek, bejegyzések keretein belül nemcsak egy adott tartalom közzétételére nyílik lehetőség, hanem biztathatjuk, motiválhatjuk is a felhasználókat arra, hogy véleményt, visszajelzést írjanak az adott témáról; például megkérhetjük őket, hogy írják le  egy művel kapcsolatos kritikai észrevételeiket, vagy épp arra, hogy sorolják fel saját kedvenc oldalaikat, olvasmányélményeiket, melyek összefüggnek az adott bejegyzéssel. Emellett kérhetünk tőlük visszajelzést az irodalmi élet aktuális aktuális eseményeivel, vagy egy frissen megjelent alkalmazással kapcsolatos tapasztalataikról is. Hasznos lehet, ha időnként megkérdezzük, milyen témákra kíváncsiak leginkább az olvasók – ugyanis ha az őket leginkább érdeklő témakörökben teszünk közzé tartalmakat, valószínű, hogy továbbra is igénybe veszik majd tartalomszolgáltatásunkat. Ugyanakkor fontos, hogy maga a tartalomszolgáltató is „jelen legyen” az adott témában – olvassa el és véleményezze a közösséget érdeklő irodalmi műveket, ossza meg személyes tapasztalatait egy-egy író-olvasó találkozóról, irodalmi estről, vagy éppen egy kipróbált alkalmazásról.

Mindezek mellett bejegyzéseink tartalmazhatnak kisebb tematikus válogatásokat, például könyvajánlót, áttekintést az aktuális irodalmi eseményekről, online folyóiratokról, tájékozódási forrásokról (mint például az online lexikonok, illetve egyéb linkgyűjtemények) vagy alkotói oldalakról. Érdemes az oldal látogatóinak is megadni a lehetőséget, hogy saját blogjaikban közöljék fotó- és linkgyűjteményeiket.

További fontos szempont, hogy az oldalunkon közzétett cikkek, bejegyzések a későbbiekben is könnyen elérhetőek, visszakereshetőek legyenek. Ennek érdekében jó, ha a bejegyzésekben, vagy a bejegyzések mellett szerepelnek a korábbi, az adott téma megértéséhez szükséges, vagy hasznos kiegészítésnek számító bejegyzésekre történő hivatkozások is. Példának okáért, ha tájékoztatást adunk egy irodalmi eseményről – például egy szerzői estről – akkor a bejegyzés tartalmában, illetve mellett jelenjen meg a többi, irodalmi estekkel vagy az adott szerzővel kapcsolatos cikk is. Amennyiben az eseménynek volt valamilyen előzménye a blogban, akkor arra is hivatkozhatunk (például a könyvhét bemutatásánál az előző könyvhétre vonatkozó beszámolót is linkelhetjük).

Fontos az is, hogy oldalunk beszámoljon a kortárs irodalom területét érintő legfrissebb technikai kezdeményekről, újításokról, mint például a témában megjelenő mobil applikációkról, a közösségi oldalak csoportjairól és alkalmazásairól, illetve az újonnan megjelent keresési felületekről, adatbázisokról. 

Olyan oldalak esetében, ahol a felhasználók feltölthetik saját írásaikat, lényeges lehet a művek megfelelő elbírálása és az építő jellegű kritika jelenléte. Ebben sokat segíthet egy hozzáértő, más irodalmi platformokkal (például irodalmi csoportokkal, folyóiratokkal) is kapcsolatban álló szerkesztői gárda, akik a művek véleményezése mellett esetleg iránymutatást, vagy épp segítséget nyújtanak a szerzőknek műveik publikálásával, népszerűsítésével kapcsolatban. Pozitív, ösztönző példát mutathatunk a többi alkotónak, ha a kiemelkedő alkotásokat az adott felületen is kiemelten kezeljük.Lehetőséget kell biztosítanunk továbbá a felhasználóknak arra is, hogy véleményezzék egymás műveit.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése