keresés

2015. június 15., hétfő

Földtan gyerekeknek 6.

Magyarországon a geológia oktatás, népszerűsítés a gyerekek esetében leszűkül a múzeumok falai közé, ott is inkább a paleontológiára korlátozódik. A mai digitalizált világban nincs magyar nyelvű oktató, segítő weboldal. Külföldön sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a tájékoztatásra, mint 
pl. Angliában:
USA-ban:
New Zealandon:

Gyermekeknek, mint tájékoztató blog a Magyar Természettudományi Múzeum dolgozói írják. Itt viszont a múzeumi anyagokkal kapcsolatos állattan, növénytan és embertan is szerepel. 
Magyar nyelvű blog kevés információt tartalmaz, az is gyermekek számára túl száraz, szakmai szöveggel. Ilyen pl.:
A blog.hu, az Index hírportálhoz (CEMP Média) tartozik. A szerzők kilétéről csak annyit lehet tudni, hogy geológusok illetve geológus hallgatók. 2012 óta nincs benne új blog bejegyzés, viszont a kommentekből kiderül, hogy nézik és van benne 2015-ös megjegyzés is.
A szövegezése személyes hangvételű, de van, amit tárgyilagosan közöl. Híreiben újdonságokat mutat be. Lehet a blogot követni regisztrálás után, lehet kommentelni. Facebook fiókkal is be lehet jelentkezni.
Hírdetésnél nincs semmi. Feedek: RSS 2.0. Egyéb: Belépés és regisztráció a blog.hu-ra.
Formailag:
Túl kicsi a betű mérete, nem kényelmes olvasni. A háttér sötét szürke, majdnem fekete, ami nyomasztó. A blogban van fotó és videó is feltöltve, linkesítve. Nagyon sok cimke van, az archívum pedig 2010-től indul, tehát két éves blogról van szó.
Ajánlott oldalaknál 2 van, amiből az egyik blog, a másik már megszűnt.

Működteti a WorldPress.com. 
A webcíme kicsit megtévesztő, mert a blog címe: "Fiatal Geológusok Blogja" és alcíme: "Geológus szeretnél lenni? Itt minden kérdésre választ találsz."
2012. novemberében indult és a legutolsó bejegyzés 2013. márciusi. A szerzőről csak a nevét tudjuk meg. Csak 4 bejegyzése van. A bejegyzések elég hosszúak, de tárgyilagosak. A szövegben sok link van, majdnem mind a Wikipédiára mutat. Az egyik beírásában, az Ásványlexikon-nál nem egyértelmű, hogy milyen szisztéma alapján írta le az ásványokat és nem lehet benne keresni csak a kurzorral végig lapozni. Nem ABC sorrendben és nem keletkezésük alapján írták le.
Egyéb: lehet regisztrálni, RSS-re feliratkozni. 
Formailag:
Fehér háttér, szép fotókkal illusztrált. Itt is kicsi a betű méret, de áttekinthető. Csak 2 kategóriája van, ami a címkének felel meg. Jobb oldalt Blog tárlat és Méta van. Oxigen sablon

South Carolina-ban (USA) található ez az üzlet, ahol komplett, összeállított kőzetmintákat árulnak oktatási célra gyerekeknek és tanároknak. Céljuk a gyermekek geológia megismertetése, megszerettetése és tájékoztatása a természettudományok iránt.
Van itt folyamatos hírek, lehet vásárolni is. Youtube-ba be lehet lépni. Van RSS. Keresni lehet, sok cimkéje van. Lehet kommentelni, hírlevélre feliratkozni. Videókkal, fotókkal fel van töltve. Elérhetőségük fel van tüntetve.
Facebook-on 2009-től rajta vannak. https://www.facebook.com/MiniMeGeology
Erről az oldalról át lehet lépni a bolt weboldalára: http://www.minimegeology.com/
Formailag:
Kellemes látványt nyújt. A kép és a videó jó minőségű. A betű méret lehetne picivel nagyobb.
A szöveg csak angol nyelvű. 
---------------------------
Összességében ez az utóbbi a legmegfelelőbb forma és téma, mert a gyermekeknek szól. A tökéletességhez közelítene, ha kombinálnánk a http://www.onegeology.org/extra/kids/home.html  oldallal és magyar nyelven készülne. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése