keresés

2015. június 16., kedd

Földtan gyerekeknek 7.

Az vehető észre a hazai blogozásban, hogy általában 2 év után leállnak az írással. Lehet, hogy több a munkája a szerzőnek vagy családos lesz és kevés az ideje, esetleg elfelejtette folytatni.
Aki gyermekek részére próbál tökéletes blogot készíteni földtan témában, annak kell, hogy képzettsége legyen földtudományok terén. Ismerni-e kell Magyarország geológiáját. Figyelnie kell, merre halad a tudomány hazánkban. Ismerni kell a hazai látogatható Gyűjteményeket. Olvasnia kell friss irodalmakat. Konzultálnia kell szakemberekkel, múzeumpedagógusokkal. Nem utolsó sorban ismernie kell a gyermeki lelket, érdeklődésüket. 
Mivel magyarul beszélő, olvasni tudó gyermekek határon túl is élnek, ezért őket is meg lehet célozni ebben a témában, főleg ha Romániát és Szlovákiát nézzük. Osztálykirándulások, cserediákok mindig is voltak és lesznek. Akár ezekből a gyermekekből egyszer magyar egyetemi diákok lesznek. Tehát, mint potenciális internet használót is figyelembe vehetjük.

A tartalomfogyasztónak fontos a könnyű olvashatóság, kereshetőség. A szerkesztőnek pedig egyszerű kezelhetőség, akár reklám utáni bevételi lehetőség is számít. Ilyen lenne a blog.hu. Itt lehet választani, hogy reklámmal vagy anélkül induljon. A saját tartalomszolgáltatás itt ingyenes elérhető csak regisztrálni kell. Jó helyezést lehet elérni a Google találati listáján, valamint
http://index.hu/index2/utm_source=fejlec_index&utm_medium=text&utm_campaign=fejlec&from=index oldalra az Index újság szerkesztői az érdekesebb, színvonalas bejegyzéseket ajánlják olvasóiknak is. Ez növelné a látogatottságot.
Manapság már az okostelefonokon és tableteken is kényelmesen olvasható a blog felület is. Ne felejtsük el, hogy ezek a készülékek már kb. felső tagozatosoknál már jelen van. A fővárosban utazva lehet látni, hogy a korhatár is megnőtt a felhasználók körében. Tehát pl. egy nagypapa olvassa a híreket a blogon és következő alkalommal elviszi az unokáját egy Ásványbörzére.


A blog írásban első a külcsín, második a tartalom?

Először is a blog írója röviden mutatkozzon be, ismertesse a céljait, terveit az írással kapcsolatban, akár önmagáról egy fotóval kiegészítve.
A blog legyen közérthető, valóságot közöljön, könnyen olvasható, sok képpel, akár YouTube videóval. Jó, ha vannak benne szemléltető eszközök, példák, ötletek, akár saját fotóval, élményekkel illusztrálva. Könyveket, folyóiratokat, játékokat ismertessen. 
A könnyebb elérés érdekében linkesítve legyen a tartalom, ha tovább akar lépnie az olvasó. Fontos, hogy ne legyen "bő lére eresztve" gyorsabban elolvashassa a híreket, illetve tagolva, ha sokat ír egy témában. Mindig friss gyermekprogramokat közöljön, ne legyen 1 hónapos kihagyás az írásban, mert elszoknak a látogatók. 
Célirányosabban lehet, ha korosztályokra bontva külön ovisoknak, alsós- ill. felső tagozatosoknak, középiskolásoknak megjelölve ajánl programokat.
Lehet a megjelenési nyelve a magyaron kívül, akár még német, szlovák, román, orosz, szerb és angol is (a szomszédos országokat figyelembe véve).
RSS-re feliratkozás, kommentelési és téma szerinti keresési lehetőség is kell egy bloghoz. Facebook profil kialakítása már egyre divatosabb a fiatalok megcélozására. 
Ha pedig felnőtt (szülő vagy pedagógus) találja meg a blogot, akkor számukra is legyen segítség, ha valamilyen témában elakadt és informálódni szeretne, mint pl. könyvtárak, múzeumok, tanösvények és erdei iskolák elérhetőségei, újdonságai.
Ez a blog téma nem a regényírásról, nem egy privát naplóról szól, hanem egy figyelemfelkeltő, tájékoztató írások halmaza. Ezért a szerzőtől elvárás kell hogy legyen a naprakészség, tájékozottság, pontosság. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése