keresés

2015. június 24., szerda

Kortárs magyar irodalom 4.

A kortárs irodalom iránt érdeklődő felhasználók igényeik, motivációik, illetve az általuk kedvelt (vagy éppen képviselt) stílusirányzat szerint rendkívül sokfélék; éppen ezért a témával kapcsolatos weboldalak, blogok és fórumok színvonaluk, részletességük, és tartalmuk tekintetében szintén igen változatosak. A témában olvasók és alkotók más és más szinten mélyednek el az irodalom világában: vannak, akik pusztán időtöltésképpen, vagy az önkifejezés kedvéért alkotnak és olvasnak, míg másokat érdekel a verstan, az írás technikája is, és szívesen olvasnak hozzáértő kritikát a saját, illetve mások műveivel kapcsolatban. 

Az amatőr irodalmi oldalak, folyóiratok, és az irodalmi gyűjtemények
az általuk képviselt stílus szerint is különválnak: a hagyományos, lírai művektől a posztmodern, vagy épp szürreális alkotásokig minden stílusirányzat megtalálja a maga fórumát, olvasóközönségét. Ezeknek az oldalaknak sokszor közösségkovácsoló erejük is van: a közös olvasmányélmény vagy éppen alkotás nyomán irodalmi rendezvények kerülnek megszervezésre, irodalmi csoportok, baráti társaságok alakulnak. A különböző irányzatokat képviselő oldalak között gyakran tapasztalhatók átfedések, például, ha az adott oldal hivatkozik egy másik oldalra, folyóiratra. Az is előfordul, hogy az eltérő oldalak közönsége részben közös, ekkor a fórumokban, hozzászólásokban ezek a felhasználók adhatnak információt, illetve helyezhetnek el hivatkozást a többi oldallal kapcsolatban. Ennek vitathatatlan előnye, hogy a felhasználók felfedeznek az övéktől eltérő stílust, ízlésvilágot képviselő oldalakat is; ennek köszönhetően hasznos és érdekes viták, eszmecserék alakulhatnak ki. Emellett azonban számolni kell néhány hátrányos következménnyel is.


Egy olyan környezetben, ahol adottságokra, olvasottságra vagy műveltségre való tekintet nélkül bárki létrehozhatja és publikálhatja saját alkotását, az értékvesztés elkerülhetetlen; az olvasónak ezért sokszor nehézséget okozhat a számára értékes, színvonalas tartalom azonosítása, megtalálása. A tartalomszolgáltatás egyik fontos célja ebben a tekintetben éppen ezért az lehet, hogy minden felhasználói réteg számára tájékoztatást nyújtson számukra érdekes weboldalakról, illetve arról, hogy ezek milyen közönséghez szólnak, mennyire részletesek, szakmaiak. Ezen a téren egyelőre még hiányosságok tapasztalhatók: habár számos, kortárs irodalmi oldalakkal kapcsolatos linkgyűjtemény létezik (mint például a muveszetek.hu irodalmi honlapgyűjteménye, vagy az irodalom.lap.hu), az ilyen oldalakon legtöbbször nem kapunk semmilyen leírást, vagy útmutatást  a hivatkozásokhoz .  

Mint az előzőekben láthattuk, a kortárs irodalommal kapcsolatos oldalakon található tartalmak színvonala, részletezettsége nagyban eltérhet egymástól. Fontos azonban, hogy a felhasználó lehetőséget kapjon a téma összegzésére, áttekintésére, illetve az egyes témakörökben való részletesebb elmélyedésre is. Előfordulhat az is, hogy egy adott témakör iránt érdeklődő felhasználót a látogatott weboldalak, illetve a felhasználói környezet sajátosságai más, az eredetihez kapcsolódó témakörökben való elmélyülésre is motiválják. Ilyen például az, mikor az amatőr irodalmi oldalak blogjaiban, fórumaiban verstani, irodalomelméleti ismereteket közölnek, vagy egyéb forrásokat (például életrajzokat, irodalmi műveket tartalmazó weboldalakat, lexikonokat) jelölnek meg, ezzel ösztönözve az amatőr alkotókat, hogy fejlesszék tudásukat az említett területeken. Előfordul az is, hogy maguk a weboldalak nyújtanak olyan kiegészítő információkat és szolgáltatásokat, melyek lehetővé teszik a témával kapcsolatos mélyebb ismeretek elsajátítását, és az ezzel kapcsolatos önfejlesztést. A Digitális Irodalmi Akadémia weboldalán például az irodalmi művek mellett megtekinthetők a kapcsolódó kritikák, a szerzők életrajzai, a velük készült interjúk, illetve számos egyéb hasznos dokumentum és információ is; A poet.hu  amatőr irodalmi oldalon pedig a versek feltöltésére alkalmas felület és a versírók blogjai mellett verselemzőt versszerkesztőt és szinonimaszótárt is találhatunk.

A fórumtopic-okban található, illetve a bejegyzésekhez kapcsolódó hozzászólások szintén fontos részét képezik az adott témában való tájékozódásnak, különösen mivel a hozzászólások között sok esetben hónapok, vagy éppen évek telhetnek el. Éppen ezért a hozzászólások sorozata sok esetben azt is tükrözheti, milyen elképzelések, trendek uralkodtak az oldalon az adott időszakban, és hogy ezek a későbbiekben milyen irányba változtak. Az azonban ritkán fordul elő, hogy ezeket a tartalmakat fontosságuk, értékük szerint rendszereznék is. A szelekció hiánya miatt bizonyos oldalakon sok az offtopic, gyakorlati értékkel nem bíró hozzászólás; ez a probléma a fórumok moderálásával, illetve a nem odatartozó hozzászólások törlésével oldható meg. Hasznos lehet továbbá bizonyos hozzászólások kiemelése is. A dokk.hu irodalmi weboldalon például bárki hozzászólhat a feltöltött versekhez, de a szerkesztők által adott szakmai vélemények mindig elsőként szerepelnek a hozzászólások között.

A tartalomszolgáltatásban lényeges szempont az is, hogy a felhasználó minél könnyebben, gyorsabban hozzáférhessen az őt érdeklő tartalmakhoz. Ennek érdekében a gyakran frissülő tartalmú weboldalakon a legfrissebb írásokat általában kiemelik, így biztosítva, hogy a felhasználók mindig tájékozódhassanak az újdonságokról. Bizonyos oldalakon lehetőség nyílik felhasználói profil létrehozására is, melynek segítségével egyszerűbben elérhetjük az általunk kedvelt tartalmakat. Jó példa erre a poet.hu-n kialakítható felhasználói profiloldal, ahol megjeleníthetjük kedvenc verseinket és korábbi fórum-hozzászólásainkat, illetve követhetjük az egyes szerzőket, vagy az érdeklődésünkre számot tartó blogokat is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése