keresés

2015. június 23., kedd

Szolgáltatások és felhasználói aktivitás

A Warhammer 40.000 esetében a szerzői jogok többnyire a könyvekre, társasokra és a fanok által készített munkákra vonatkoznak. Ezek a szerzői jogok csak igen ritkán sérülnek, leginkább könyvek illegális letöltése esetén. A rajongói munkák nem kereskedelmi célú használatát a legtöbb alkotó engedi, vagy nem sérelmezi. Sokan fordulnak az alkotók közül az internet kínálta közösségekhez, hogy bemutassák munkáikat és elismerjék azokat. Ez is egyfajta összetartó erő, mivel sokan direkt ezeket a munkákat szeretnék látni, így bár nem személyesen, de egy helyen lehetnek. Sajnos azonban ezekre a rajongói munkákra valósággal vadászni kell, ha nem vagyunk jó helyen a jó időben, mivel ezek későbbi visszakeresése igencsak problémás tud lenni közösségi oldalakon, arról nem is beszélve, hogy fórumokról gyakran el is tűnnek, vagy a linkek válnak inaktívvá. Persze ezeket a munkákat általában le lehet menteni, mivel többnyire a nem kereskedelmi használatot mind a Games Workshop, mind az alkotók többsége engedélyezi.

A témához kapcsolódóan link/adatbázisgyűjtemény sajnos még nincs. Ami a legközelebb áll ehhez, az a Lexicanum, ami gyakori hivatkozásai miatt egészen használható hasonló célokra.
Szerencsére itt nincs komoly versengés az alkotók között, ami megrontaná a közösségeket, de azt el kell ismerni, hogy az univerzum könnyen válhat addiktívvá. Szerencsére azonban azok, akik már egészségtelen szinten töltenek időt idevágó elfoglaltságokkal, vagy rosszabb esetben az univerzum egyes elemeit emelik át a mindennapjaikba (pl.: a Császárhoz imádkozik) nagyon kevesen vannak. Ezek az emberek minden rajongói táborban megtalálhatóak, jellemzően a népszerűbbekben vannak többen, mint a Star Wars és a Star Trek táboraiban (a Jedi egyház létrejötte engem kifejezetten meglepett).
A civil szerveződések és mozgalmak kimerülnek a komolyabb társasok és a terepasztalos játékok leszervezésében. Egy armageddon játék akár 2x10-20 fős csapatokkal is játszódhat (ami terepasztalos játékban rengeteg), de ez nem nevezhető nagy szerveződésnek.
A hype-nak sajnos komoly negatív hatása tud lenni. Ha az alkotás folyamatában túl van valami hype-olva akkor az alkotó ellustulhat és a végeredmény könnyen okozhat hatalmas csalódást. Erre remek példa az Ultramarines movie, ami finoman szólva egy hibáktól hemzsegő alkotás, pedig rengeteg potenciál volt benne.

Ha valaki nem tud mindent és ezért kérdez, tapasztalatom szerint nem szólják le érte, hanem minden esetben segítőkészek a közösség tagjai. A hitelvesztés a rossz válaszadás, vagy a másik kritizálása esetén sokkal valószerűbb. Ezzel kapcsolatban sajnos személyes élményem is van, ahol az egyik alkotó művét védtem, mert páran felháborítóan buta és nagy mértékű tudatlanságot tanúsító dolgokat kommenteltek nem éppen kifinomult stílusban. Itt sem a nem tudás volt a probléma, hanem elsősorban a stílus és hogy nem voltak hajlandóak elismerni tévedésüket. Szerencsére azonban az ilyen esetek
alapvetően rendkívül ritkák.


/további bejegyzések

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése