keresés

2015. június 14., vasárnap

Szakácskönyvtár 7.

Szakácskönyveket bemutató tartalomszolgáltatásom egy adott könyvtár állományára épül. Cél a figyelem felkeltése a könyvtár és az állományrész, szélesebb körben a szakácskönyvek iránt.

Blog indítását tartom leginkább ajánlatosnak. A munka közben elgondolkoztam egy kizárólagos Facebook oldal lehetőségén, de végül is azt nem tartom elég összetettnek a feladathoz. Ebben a témában, mint ahogy bármely más témában is, az optimális tartalomszolgáltatás a szerzőn/szerkesztőn múlik. A technikai, szakértői és emberi felkészültségén, hozzáállásán. A fentiek hiányában vagy elégtelensége esetén a legjobb, legnépszerűbb téma és webes megnyilvánulás is elhalhat, gyarapítva a webes "űrszemetet".

Témám optimális szolgáltatását heti rendszerességgel képzelem el. Ahogy gyarapodnak a bejegyzések, azaz a bemutatott könyvek, úgy válik szükségessé azok tematikus elrendezése is a visszakereshetőség érdekében. Ezért a címkefelhő és a blogarchívum mellett a bejegyzéseket külön menübe, vagy oldalra is kiraknám tematikusan rendezve. Pl. Vegetáriánus, Húsételek, Tészta, Desszert stb. Így a felhasználó tematikusan is böngészhet. Közismert mai szakácsok és gasztrobloggerek könyvei mellet régebbi, mára már elavult, vagy annak tűnő könyveket is bemutatnék érdekességképpen.

A hitelességet és az egyediséget az adja, hogy egy létező könyvtár könyveit mutatom be. Ezt alátámasztják a linkek, amik a könyvtári katalógusba vezetnek, és a fényképek. Videó elhelyezését is meg lehet próbálni, amint a könyvtári környezetben "történik valami" az adott könyvvel. A könyvek adatainak pontos megadására figyelmet kell fordítani. A cím, szerző, kiadó adatoknál viszont csak nagyon indokolt esetben kell bővebb adatokat szolgáltatni, hiszen a témában gyakorlatilag bárki érdekelt, nem csak könyves szakembereknek szól.

A weben annyi kreatív és látványos, sőt túlzó tartalom van, hogy nehéz versenyezni. Mindenképpen kreativitást kell vinni a bejegyzések szövegébe és képi megjelenítésébe. A téma szerencsés abból a szempontból, hogy bőven van mód a kontextus teremtésre nem csak a könyvtár, hanem a gasztronómia (és határterületei) legkülönbözőbb netes megjelenéseinek irányába. Ennek eszköze a bejegyzésekben történő linkesítés, de egy külön link gyűjteményt/ajánlót is kiraknék az oldalra. Ez a komplexitás felé történő elmozdulás csak növeli a blog értékét.

Mindenképpen ki kell használni a közösségi oldalak és a rájuk építő alkalmazások lehetőségeit. Oda vissza kapcsolatot kell próbálni létrehozni a népszerűség kiterjesztése és erősítése érdekében. RSS használatával kényelmesebbé tehetjük a felhasználó számára az újdonságok elérését. Azt gondolom, hogy egy kialakult kommunikáció fenntartása még nehezebb lehet, mint maga a létrehozása. Minél hamarabb reagálni kell az olvasói kommentekre, hiszen elpártolhatnak az oldalunktól.

Az internetes tartalomszolgáltatás egész embert követelő munkát jelent. Az optimális megvalósítás igen nehéz:  állandó megújulást, tanulást, a téma iránti elkötelezettséget, és nyitottságot igényel a szerző/szerkesztő részéről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése