keresés

2015. június 24., szerda

Kortárs magyar irodalom 7.

A kortárs irodalom témakörében az ideális tartalomszolgáltatás jellege nagyban függ attól, hogy az adott oldal a felhasználók alkotói tevékenységét, vagy a területtel kapcsolatban összegyűjtött tudást reprezentálja. Természetesen ezek között is lehet – és kell, hogy legyen – átjárás: optimális esetben a blogok hírt adnak a különböző alkotói oldalakról, az említett oldalak pedig – hivatkozásaik, vagy éppen közös szerkesztőik által – kapcsolódhatnak más, szakmailag hitelesnek tartott forrásokhoz, mint például irodalmi adattárakhoz, lexikonokhoz, vagy nevesebb online folyóiratokhoz, biztosítva ezáltal a szerzőknek a fejlődés és a kiemelkedés lehetőségét. Utóbbi azért is hasznos, mert az elismert folyóiratok szerkesztői, illetve az irodalmi élet itt publikáló jeles képviselői jelenlétükkel növelik az amatőr oldalak presztízsét, hitelességét (például a dokk.hu irodalmi oldal, melyet annak idején Jónás Tamás indított el, sokak szemében máig kiemelkedő jelentőséggel bír az amatőr irodalmi oldalak világában).


A tudásbázisként funkcionáló oldalak egyszerre több célt is kell, hogy szolgáljanak; egyrészt elérhetővé kell, hogy tegyék az adott területen fontos alkotásokat, méghozzá visszakereshető, rendszerezett formában; emellett biztosítaniuk kell a művekkel kapcsolatos egyéb információk, például a szerzői életrajzok, interjúk és kritikák elérhetőségét. Ebben az esetben fontosak a tartalmi összefüggések is: például legyen megtekinthető, hogy egy szerzőnek milyen digitalizált művei találhatók meg az adatbázisban, de ugyanígy egy adott műhöz kapcsoltan is legyenek elérhetők a szerzői adatok és a kritikák. Előnyös lehet továbbá, ha a tartalomszolgáltatás bizonyos esetekben (például erősen szakmai jellegű kritikáknál, beszámolóknál) hivatkozik más, a megértést könnyebbé tevő eszközökre, (például lexikonokra) is.

Minden kortárs irodalommal kapcsolatos tartalomszolgáltatásban fontos a tartalmak közösségi jellege, tehát például hogy legyen lehetőség az egyes cikkek, írások kedvelésére és megosztására akár a közösségi oldalakon, akár az adott weboldal saját, csak rá jellemző rendszerén belül. Az alkotói oldalakon lényeges, hogy a profilon keresztül közvetlenül elérhetők legyenek a felhasználó érdeklődésére számot tartó tartalmak, mint például kedvenc írásai, az általa követett blogok vagy alkotók listája, saját kommentjei mások feltöltéseihez, illetve mások kommentjei az általa közzétett tartalomhoz. A kedvelések, követések egyfajta kapcsolati hálót képeznek a weboldalakon és a közösségi hálón egyaránt; az azonos érdeklődésű felhasználókból irodalmi csoportok, alkotói közösségek kovácsolódhatnak, melyek működése a virtualitás mellett a való életre is kiterjedhet.

Fontos továbbá, hogy lehetőséget nyújtsunk a saját élmények, vélemények, álláspontok kifejtésére, illetve akár ezek ütköztetésére is. Lényeges tehát, hogy az egyes cikkek, bejegyzések kommentelhetők legyenek, illetve maguk a felhasználók is nyithassanak saját fórumtopic-okat, blogokat az oldalon. 

A tartalmak létrehozásán kívül a felhasználókat más tevékenységekbe is bevonhatjuk. Bizonyos felületeken a szerkesztők, moderátorok az oldal korábbi felhasználói közül kerülnek ki, és önkéntes alapon végzik munkájukat; ezt a kiváltságot azonban jobb, ha az oldal tartalmának színvonalával arányban álló teljesítményhez és háttértudáshoz kötjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése