keresés

2015. február 27., péntek

Szakácskönyvtár 3.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRgmuT6KMFxKEmTLTYgR0LFgcRiNbSRHjBvaHAJMLKqpEil9exJhgSzakácskönyvek bemutatását illetően elsődleges információnak maga a könyv minősül. Elsődleges információt jelent ez esetben a szakácskönyv küllemének és tartalmának ismertetése, ennek képekkel történő illusztrálása, sőt egyes érdekesnek, ill. fontosnak vélt oldal beszkennelése a blogra. Mivel a tartalomszolgáltatás célja a figyelem felkeltése a szakácskönyvek iránt, ez az elsődleges információ, nem pedig a teljes könyv digitalizált formában közreadása.

Másodlagos információ lehet a bemutatott szakácskönyvben olvasott alapanyagokról, konyhai technikákról szóló információ: ez a mezőgazdaságtól kiindulva érintheti a kereskedelem és akár az ipar egyes területeit is, továbbá a téma szűkebb szakterületeit: a cukrászatot, szakácsművészetet, és gasztroblogokat. Másfelől, a könyv, mint dokumentum oldaláról másodlagos információ juthat el az olvasóhoz a könyvkiadás, könyv- és könyvtártudomány területéről is. Másodlagos információ továbbá az én szubjektív véleményem magáról a könyvről: a használhatóságától kezdve egészen odáig, hogy mit sikerült létrehoznom a könyv receptje alapján.


A hozzáférési információ a blogom esetében nagyon fontos, mivel célom éppen ennek közvetítése: adott könyvtár állományában elérhető és kölcsönözhető a bemutatott könyv. A bemutatott szakácskönyv szerzőiről és közreműködőiről minden esetben jelenik meg tartalom, így ez egy biztos másodlagos információ a bejegyzésekben. Felhasználói kollaboráció lehetséges kétféleképpen is: a blogomon fogadva és ott véleményt cserélve az olvasókkal a megjegyzéseken keresztül, illetve magukban a bejegyzésekben reflektálni lehet az adott könyvet illető máshol megjelent véleményre.

A témát érintő tartalomszolgáltatások ma a weben és a televízió tematikus adásaiban érhetőek el. Mindkét információs csatornán domináns az elsődleges információ, azaz a könyv bemutatása, a hozzáférési információ és a szerzőkről való információközlés.
A weben az elsődleges információ, azaz a könyv ajánlása, jellemzése (dibbuk.hu/saly-noemi-semmibol-is-finomat/) gyakrabban előfordul, a televíziós műsorokban ez inkább másodlagos információként van jelen van. Népszerű gasztro blogokon játék keretében is folyik az ajánlás: a bloggerek meghívják egymást 5 kedvenc szakácskönyvük bemutatására, pl. a Limara pékség, vagy a Fűszer és lélek blogokon is olvashatunk ilyenfajta bejegyzéseket. Weben megjelenő magazinok cikkei tartalmaznak egyszerű és figyelemfelkeltő, tényleg értékelő ajánlásokat.

A hozzáférési információ közvetítése történhet konkrét kereskedelmi céllal, például a Chili & Vanilia blog esetében, ahol a legnagyobb kereskedelmi portálra irányít át a blog írója. Előfordul, hogy (majdnem) bújtatott reklámként ajánlják konkrét kiadó könyveit semmitmondó leírással recepttár-blogok, és közösségi oldalakon is találunk hasonló célú oldalakat (Facebook). Ezzel szemben a fórumokon és a közösségi oldalak zárt csoportjaiban a hozzászólók célja egymás segítése, pl., hogy egy adott szakácskönyvet hol és hogyan tudnak kedvezőbb feltételekkel beszerezni.

Sokszor a szerző felől közelítik meg a témát, azaz a szerzőről való informálás majdnem egyenértékűnek tűnik az elsődleges információval. Az internetes fórumokon rendszeresen folyik tapasztalatcsere a témában: ki milyen szerzőt, ill. szakácskönyvet ismer. De még így is, a célt nem tévesztve szem elől, a viszonylag részletesebb könyvbemutatók is szűk információs területen mozognak, és főleg a hozzáférésre koncentrálnak kereskedelmi célzattal.

/ További bejegyzések


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése