keresés

2015. február 17., kedd

Minden, ami vámpír 2


Szinte az egész világon és szinte minden korban találkozhatunk vérszívó, természetfeletti lényekről szóló történetekkel, legendákkal, mítoszokkal, melyek rettegésben tartották az embereket.

Egyes források szerint vámpírok már az írott történelem megjelenése óta léteztek, sőt egyesek szerint a vámpírokról emberemlékezet óta képzeleg az emberiség. Az ókori civilizációk - Babilon és Egyiptom népe, a görögök és a rómaiak - egyaránt tudtak vérivó szellemekről és nem evilági lényekről, ahogy Ázsia és Európa közelmúltjában is ott élt ez a hiedelem. Európában Erdély tűnik a vámpírok bevehetetlen fellegvárának. 


Az ókorban és a középkor elején még nem használták a vámpír kifejezést (bár rémtörténetek keringtek vérszívó, démoni lényekről). Az 1730-as évektől vált népszerűvé igazán, de a középkorban a XI. században már tüntek fel vámpírokról szóló feljegyzések.

A vámpír, mint fogalom megjelenése a XVII. század közepére tehető, melyet francia és olasz etimológiai szótárak bizonyítanak. Maga a szó szerb nyelvből ered, ahol az upir vagy vampir alakja ismeretes. Az upir először 1047-ben tűnik fel egy iratban, mely úgy hivatkozik egy orosz hercegre, mint “Upir Lichy”, azaz gonosz vámpír.

A vámpír szépirodalomban elsőként a költészetben a XVIII. században jelent meg. A német származású Heinrich August Ossenfelder 1748-ban írta meg a Der Vampir című költeményét. Jókai Mór használta a szót 1872-ben, a mai alakjában, mint vámpír az Útleírások című művében.

Az ír származású Bram Stoker írónak 1897-ben jelent meg Londonban vámpírregénye, a Drakula, de nem ez a legelső. Írásával azonban a vámpírokat beemelte a populáris kultúrába, Transsylvaniát (Erdélyt) pedig kedvelt turistacélponttá változtatta. A mai napig külföldi és belföldi turisták látogatják a Törcsvári (Drakula) kastélyt.

Ténylegesen a vérszívó főúri vámpír alakja John Polidori olasz-angol írónak a The Vampyre (1819) című novellájával alakult ki és az első vámpíros történet Angliában. A mű egy genfi Diodati-villában rendezett irodalmi verseny nyomán született meg, amelyet az esős este eltöltésére rendeztek meg a résztvevők.

Anne Rice 1976-ban írta meg az Interjú a vámpírral című művet, melyet egy egész vámpírregény-ciklus követett 2003-ig. Stoker Drakulája után ez a könyv futotta be minden idők legnagyobb “vámpírkarrierjét”, hiszen új vámpírfigurát teremtett.

A vámpírok iránti legújabb lelkesedést Stephenie Meyer 2005-ös Alkonyat című regénye váltotta ki. A XXI. század elejére a Stoker által megalkotott vámpírkép teljesen átalakult.

Az első vámpír témájú filmet 1897-ben forgatták. A film nem maradt fenn, de korabeli hatása jelentős volt, hiszen egyre több rendező fordult a borzongató téma bemutatása felé. Bram Stoker Drakula című könyvét több rendező is filmre vitte, például a magyar származású Lajthay Károly. Tod Browning által rendezett filmben egy magyar színész Lugosi Béla játszotta Drakulát. A vámpír alakjának megformálásával vált híressé, ám egyben skatulyául is szolgált számára, mivel később csak horrorfilmekben szerepelt. Olyan jól alakította a Drakula szerepét, hogy a vámpír filmek, mára kultuszfilmekké nőtték ki magukat is napjainkban is igen népszerűek (Alkonyat, Vámpírnaplók).

Az internet előtti időkben nem lehetett akár mikor megnézni egy vámpíros filmet csak akkor ha éppen a TV-ben esetleg a mozikban vetítették, illetve ha felvették vagy megvásárolták őket otthoni vetítésre. Az internet megjelenésével gyökeresen megváltozott a helyzet, mert már nagyon sok film, sorozat, mese megtalálható online formában. Bármikor ha az illető úgy dönt, hogy ő most egy vámpíros filmet szeretne nézni van rá esély, hogy online megtalálja s akár már egyből nézheti is.

A könyvekkel is hasonló a helyzet. Míg régebben megvásárolták vagy kikölcsönözték a könyvtárból, ma már egyre több elérhető az interneten és letöltéssel már olvashatóvá is válik. Az internet megjelenésével különböző, weboldalak (pl. port.hu, A 10 legjobb vámpíros film, moly.hu), blogok, facebook oldalak jöttek létre melyek egy vagy több filmmel, sorozattal foglakozik így több érdekes információhoz is könnyen hozzá tudunk jutni. Sőt olyan oldalak is találhatóak, amik kimondottan egy adott színészről vagy színésznőről szólnak.

Első bejegyzésem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése