keresés

2015. február 17., kedd

Jelnyelv-tanulás 3.

A Hallatlan Alapítvány honlapja jelentős mennyiségű elsődleges információt tartalmaz a jelnyelv-tanulással kapcsolatban. Ennek fő forrása, az oldal magját képző online jelnyelvi szótár, amely ingyenesen elérhető eszköze lehet a tanulásnak. A szótárban megtaláljuk a daktil és fonomimikai ábécét, ezen kívül témakörökben csoportosítva (állatok, család, növények, utazás, üdvözlés stb.) szerepelnek a kifejezések. A fogalmakhoz kapcsolódóan videóban rögzítve láthatjuk a jeleket, illetve információt találunk arról milyen további jelentéseket hordoz az adott mozdulat és arról is melyik dialektusban használatos jelünk. Ezen kívül ugyanitt használhatunk egy a Hallatlan által szabadalmaztatott jelnyelvi keresztrejtvényt és egy jelnyelvi kvízt is. A Hallatlan oldalán ezen belül speciális egység a webshop, ahol tanulási segédeszközöket (kártyákat, munkafüzeteket és CD-ket) szerezhetünk be, valamint megtekinthetjük a 2015. februárjától beiktatott jelnyelvi tolmácsképzés információs kiadványát. Elsődleges információval szolgál még a SINOSZ Jelnyelv Oktatással kapcsolatos oldala is, amely még meglehetősen friss és kevésbé kidolgozott. Azok, akik az amerikai jelnyelv iránt érdeklődnek hasznos felület lehet a LifePrint (amerikai jelnyelv) oldala.

Az intézményekkel kapcsolatos másodlagos információt egy „Rólunk” fül alatt találhatjuk meg, a Korner oldalán és a SINOSZ jelnyelvi oldalán is. A SINOSZ főoldalán részletesebben áttekinthetjük a szövetség történetét, a küldetésüket, az állásfoglalásokat, a szervezeti felépítést, megtalálhatjuk a központokat és a szabályzatokat is, illetve külön csoportosításban a médiával kapcsolatos megjelenéseiket. A Hallatlan oldalán egy információs füzetetben tájékozódhatunk a szervezetről, az általuk elnyert díjakról és a média megjelenéseikről. A jelnyelv-tanulást segítő szervezetekről a már említett oldalakon kívül, a szolgáltató intézményekről olvashatunk az alábbi facebook oldalakon is: Hallatlan, SINOSZ jelnyelvi képzések, Korner Jeltolmács Központ. A témával kapcsolatos háttéranyag minden oldalon elérhető, vagyis a jelnyelv története, a tanfolyami információk, az árak és az online jelentkezési lapok.Ezen kívül az alábbi oldalak és blogok is a jelnyelv bemutatásával foglalkoznak: C3.hu, Magyar jelnyelv blog, Jelnyelv, Magyar jelnyelv.

A weboldalak jellemzően a következő határterületekkel kapcsolatosan prezentálnak: jelnyelvi híradó, jelnyelvi színház, siketeknek nyújtott jogi- és online tolmács szolgáltatások. Emellett kiemelt szerepet kap a tolmács képzés (Jelnyelvi Tolmácsok Alapítványa, Jelnyelvi Tolmácsszolgálat SINOSZ Bkm) és a baba jelnyelv (Mesélőjelek.hu, Mesélőjelek blog, Babakezek.hu, Babakezek blog. Véleménynyilvánításra lehetőségünk van a Hallatlan online szótárának használata során, véleményezhetjük az adott jelet és azt is, milyen gyakran használos valamint 5-ös skálán pontozhatjuk a relevanciáját is.

A fentiekből láthatjuk, hogy bár elég szűkös a tartalomszolgáltatás ezen területe, a honlapok inkább csak másodlagos információkat tartalmaznak (80 %), mégis találhatunk rendkívül értékes elsődlges információkat is, amelyek az alternatív tanulást segítő felületek formájában vannak jelen (20 %). Ilyenek a jelnyelvi- szótár, a kvíz és keresztrejtvény is.

Elsődleges információforrások:
Hallatlan Alapítvány
SINOSZ Jelnyelv Oktatással kapcsolatos oldala
LifePrint (amerikai jelnyelv)

A másodlagos információs oldalak:
Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége
Korner Jeltolmács Központ
C3.hu
Mesélőjelek.hu
Babakezek.hu

Blogok:
Babakezek blog
Hallatlan blog
Magyar jelnyelv blog
Mesélőjelek blog

Facebook oldalak:
Hallatlan
Jelnyelv
Jelnyelvi Tolmácsok Alapítványa
Jelnyelvi Tolmácsszolgálat SINOSZ Bkm
jelnyelv.hu SINOSZ jelnyelvi képzések
Korner Jeltolmács Központ
Magyar jelnyelv

Előző bejegyzés a témában.

Dula Marina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése