keresés

2015. február 27., péntek

OR-ZSE érdekességek 3. - Forradalmi változások előtt

A zsidó kulturális örökség értéket képviselő emlékeinek fenntartása, megőrzése és továbbörökítése minden nemzedék elsőrendű kötelessége. Megőrzése megkerülhetetlen és halaszthatatlan feladat, hiszen hatványozottan ki van téve az eltűnés veszélyének. Napjainkban minden közösség szembesül azzal a kérdéssel, hogy hogyan őrizheti meg kulturális arculatát, önazonosságát.


Judaica Europeana

A 21. század digitális kultúrájának kihívásaira válasz a Judaica Europeana együttműködés, ami számos európai város – London, Frankfurt, Athén, Bologna, Budapest, Párizs, Róma és Varsó – zsidó kulturális intézményeinek összefogásával született meg, hogy világszerte elérhetővé tegye az európai zsidó kultúra kincseit, s dokumentálja, hogy a zsidók miként járultak hozzá az európai nagyvárosok fejlődéséhez.

A Judaica Europeana tartalmai elsősorban azok érdeklődésére számítanak, akiket a zsidó kultúra és az európai városok kultúrtörténete érdekel: egyetemisták, diákok, kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek. A projekt keretében online elérhetővé tett tartalmak megismertetéséhez, a benne rejlő lehetőségek jobb kiaknázásához az együttműködő intézmények bemutatókat és workshopokat is kínálnak majd. A Judaica Europeana célja az, hogy bemutassa a zsidó közösségek szerepét az európai városokban. Magyarországon a Magyar Zsidó Levéltár (MILEV) kapott felkérést a projektben való részvételre. Toronyi Zsuzsanna, a MILEV igazgatója már a projekt elindítása előtt komoly külföldi tapasztalatra tett szert, ami segítségére volt abban, hogy az általa felügyelt anyag jelentős részét bekapcsolja az európai digitális véráramba, az Europeana.eu adatbázisába. Ezzel Magyarországon elsőként fektette le az alapokat a zsidó kultúra digitális terjesztéséhez, oktatásához és kutatásához. A MILEV weboldala számos interaktív szolgáltatást kínál, közte olyan közösségi média platformok felhasználásával mint például a Pinterest.

JMPoint Alapítvány

Hasonlóan újszerű kezdeményezést indított útjára a JMPoint Alapítvány is arra vállalkozva, hogy a zsidó vallás és kultúra tárgyi emlékeinek megőrzése érdekében egy Virtuális Zsidó Múzeumot hozzon létre. A tárgyakról, iratokról és egyéb fellelhető anyagokról fotókat készítenek vagy digitalizálják őket, és a több nyelven is elérhető honlapjukon mindenki számára hozzáférhetővé teszik azokat. Igyekeznek minél több hitközséghez, közgyűjteményhez és magángyűjtőhöz eljutni, hogy egyedülállóan gazdag tartalmat tudjanak nyújtani. Így a tárgyakon és egyéb forrásokon keresztül a nyilvánosság számára is nyílt hozzáférést és betekintést nyújtanak a magyarországi zsidóság zártnak tűnő világába.


Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem

Az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (OR-ZSE) szintén igyekszik eleget tenni a 21. század kihívásainak azzal, hogy a weboldalán nyílt hozzáférést biztosít az egyetemen született tudományos munkákeléréséhez, amelyek kivitelezésében az OR-ZSE Könyvtára is tevékenyen részt vállal. A könyvtár szoros kapcsolatban áll az OR-ZSE különböző szakterületeivel és a nyílt hozzáférés ajánlataival, emellett jól ismeri a lehetőségeket, a követelményeket is, így a jövőben remélhetőleg képes lesz egy olyan sikeres stratégiát is kidolgozni, ami lehetővé teszi majd a nyílt hozzáférés megvalósítását az intézményen belül. Az OR-ZSE Zsidó Szabadegyetemének előadásai az intézmáény oldalán MP3 formátumban már meghallgathatók. Az OR-ZSE Könyvtárában a régi zsidó folyóiratok digitalizálásával megkezdődött a digitalizációs folyamat is. Ennek eredményeként ezek a ritkaságok ma már elérhetők a könyvtár látogatói számára az olvasótermi számítógépeken. A tervek szerint a digitalizált folyóiratok rövidesen online is megtekinthetők lesznek. Az OR-ZSE honlapjának szolgáltatásai jelenleg még nem interaktívak, de a jövőben ezen a területen is fejlődés várható.

további bejegyzések

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése