keresés

2015. február 16., hétfő

Adatvédelmi témák összetevője az interneten

Az információbizonsági kérdésekről, és azon belül az adatvédelemről szóló primer, avagy elsődleges információk lehetnek akár a vírusirtó, informatikai, biztonságtechnikai cégek vagy az adatvédelmi hivatal jelentései. A cégek különféle szolgáltatásokat nyújthatnak, mint pl. biztonsági mentés, tűzkár utáni helyreállítás, fölösleges vagy inkriminált adatok eltávolítása, és a saját munkájukat hirdetik. Másodlagos információforrás az, ami ezeket a tevékenységeket vagy jelentéseket ismerteti, illetve ezekről tájékoztat. Ilyen körben hozzáférhető még sokféle biztonsági előírás is, amelyben különféle fenyegetésekre hivatkoznak.

A témával foglalkozó legismertebb személy egy amerikai kriptográfus, Bruce Schneier, aki azonkívül, hogy rendelkezik személyes bloggal, több más blognak, illetve híroldalnak ír az információbiztonsággal kapcsolatban. Sőt több könyve is megjelent, bár a hazánkba csupán azok töredéke jut el. Magyarországon a legismertebb könyvét "Schneier a biztonságról" címmel adták ki.


Mind a hagyományos, mind pedig az online források tekintetében elég kevés olyan forrás működik, amely kifejezetten az adatvédelemmel, annak veszélyeivel és kockázataival foglalkozik. Főleg az informatikai témák köré szerveződött honlapok, híroldalak, illetve blogok rovataiban vagy cikkeiben fellelhetők a témáról szóló mondanivalók, vélemények, kérdések vagy felhívások. Túlnyomórészt arról beszélnek, hogy milyen új informatikai hardveres és szoftveres eszközök jelennek meg a piacon és azoknak előnyeit mutatják be, hogy mennyivel lesz könnyebb így az emberek élete. A biztonságról szóló közlemények főleg a vírusvédelemmel kapcsolatosak.

Örvendetes, hogy egyes emberek felfigyelnek az ilyen veszélyekre és kockázatokra, és ők maguk is óvatosan kezelik a saját adataikat. Sőt megpróbálják felhívni mások figyelmét is erre, illetve rávenni másokat is a hasonló magatartásra akár úgy is, hogy az ilyen jellegű cikkeket megosztják a közösségi oldalakon. Sajnos azonban nem elég ember vesz tudomást a téma fontosságáról, hanem mellőzik és nem veszik komolyan. Még olyannal is találkozni nem ritkán, hogy a cikkek alá negatív hangvételű kommentek érkeznek a technológiai újdonságokról, amelyek hangsúlyozzák az adatvédelemben rejlő hátrányokat. Léteznek olyan cikkek is, amelyek gyerekek vagy oktatási célra vagy kezdő felhasználók számára összefoglalják, hogy mit kell tudni, hol kell segítséget kérni, vagy mire kell ügyelni, hogy kell biztonságosan használni az internetet és az olyan közösségi szolgáltatásokat, mint pl. Facebook.


A következőkben pontonként összeszedtem kritikai észrevételek formájában, hogy mely informatikai hírszolgáltatások foglalkoznak ilyen témával:

- A két legnagyobb híroldal, az Index és Origo is foglalkozik az információbiztonság kérdésével. A technológiai rovatban vannak a számítástechnikai hírek, és azon belül, még ha nem túl nagy számban is, de megtalálhatók az adatvédelemről szóló publikációk is.

- A HWSW Informatikai Hírmagazin elég sokoldalú oldal, amely elég sűrűn tudósít az aktuális technológiai eszközökről, eseményekről. Olvashatók benne a témával kapcsolatos dolgok, de el lehet veszni a sokoldalú cikkek sűrűjében. Vannak olyan fülei, amelyek egy rendszerbe csoportosítják a cikkekek úgy, hogy a típusa szerint könnyebben megtalálhatjuk a kívánt olvasnivalókat, csak az a baj vele, hogy nem kapott külön kategóriát az adatvédelem.

- Bruce Schneier személyes blogja viszont egyike a nagyon csekély számú online adatvédelmi kérdésekkel foglalkozó forrásoknak. Szinte minden cikke arról szól, hogy az állami titkosszolgálatok milyen törvénytelen módon próbálják birtokba venni és kezelni az adatainkat, illetve a nagyvállatok mit tesznek a rájuk bízott személyes adatokkal, továbbá nagy figyelmet szentel a biztonság témakörének. Leginkább figyelemfelkeltő, elméleti jellegűek a publikációi. Elvétve találni benne olyat, hogy az új eszközök miért jók nekünk, fogyasztóknak. Ehelyett inkább az érem másik oldalát tartja lényeges szempontnak.

- A virusirto.blog.hu, bár kifejezetten a legújabb vírusokról nyújt tájékoztatást, szintén foglalkozik ilyen kérdésekkel is pár cikk erejéig. Inkább az internetbiztonság és az adatlopás témájában merülnek ki az ilyen cikkei.

- A digitális identitásról szóló blog nem elsősorban az adatokról, hanem sokkal inkább magukról a felhasználókról ír, hogy ők miként cselekszenek az interneten, illetve a közösségi hálózatokon. Ez azért is fontos, mert a viselkedésük, az identitásuk határozza meg azt, hogy milyen adatokat osztanak meg magukról és másokról.

- Az IT café oldalon külön menüpontot kapott a biztonság témaköre, bár csupán a töredéke foglalkozik az adatvédelemmel.

- Talán a technokrata.hu foglalkozik a legkevésbé a biztonsággal az említett oldalak közül, bár érdemes megtekinteni, mit hoznak az új eszközök, alkalmazások. Inkább pozitív hangvétellel szól az olvasókhoz.

- A [-] mínuszos oldal viszont jobban figyel az ilyen kérdésekre. A biztonság témaköre kapott külön kategóriát a honlapon belül, így ha valaki kifejezetten az arról szóló cikkekkel akar foglalkozni, könnyen megtalálhatja.

- Az sg.hu is foglalkozik az informatikával, és szórványosan lehet találni a biztonságról, adatlopásokról, adatvédelemről, vírusokról szóló cikkeket. Fellelhetők az olyan hírek is, hogy a politika, illetve a jog mit tesz meg, hogy védhetőbbé váljanak az adataink.

Hogy milyen arányban képviseltetik magukat a témával kapcsolatos cikkek? Erről csak lesújtó számadatok érkezhetnek. A csak informatikai témakörbe tartozó közleményeket figyelembe véve a legoptimistább esetben is csak maximum 20%-a tartalmazza azt a bizonyos témát, bár ha megpróbálunk reálisak lenni, úgy 10%-a foglalkozik ezzel. Így ezekből azt a konzekvenciát lehet levonni, hogy a vírusirtással és számítógépes - mind hardveres, mind szoftveres - újdonságokkal kapcsolatos témában tájékoztatók vagy hírszolgáltatók bőven vannak, nem szükséges tovább növelni a számukat. Elsősorban az adatvédelemmel foglalkozó információkat kéne kibővíteni jelentős mértékben, mert e téren igencsak nagy hiány mutatkozik. Azért is lényeges, hogy legyenek ilyen oldalak, és ezt az űrt kívánja betölteni az informaciobiztonsag.blogspot.com is.

Császár János
további bejegyzések

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése