keresés

2015. február 17., kedd

A zöld könyvtár kialakításának leghasznosabb forrásai

Az internet elérhetőségének javulásával a fenntartható fejlődés, és a témakörébe tartozó zöld könyvtárak széles körben ismertté váltak. Immáron van lehetőségünk a témában saját vélemény kifejtésére, és olyan tartalomszolgáltató weblapok létrehozására is, ahol leírhatjuk ismereteinket és akár javaslatainkat is. Megszűnt a korlátozottság érzése, hogy az adott témában csak tudományos szakemberek nyilatkozhatnak, ennek is köszönhető, hogy az információ olyan sok emberhez eljut a zöld könyvtárakról.



Természetesen az igény megmaradt a kurrens és tudományos információra, azonban köszönhetően a világhálónak, ezt már nem könyvekben vagy külföldi szervezetekben kell keresnünk. Ilyen elsődleges információforrás a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) rendszer, ami az adott épületek megtervezésénél nyújt segítséget, hogy annak a kialakítása a legnagyobb mértékben elégíthesse ki a fenntartható fejlődés igényeit. A rendszer további eleme, hogy az épület elkészülte után egyfajta minőségbiztosítási eszközként felmérik az épület teljesítményét, és ezzel rangsorolják, valamint különböző kategóriákba sorolva osztályozzák is ezt a teljesítményt. A cél természetesen a legmagasabb kategória elérése, ami a lehető legjobb környezettudatos kialakítást fémjelzi.

Hasonló fontosságú információforrás a BREEAM értékelési rendszer., aminek célja szintén az elkészült épületek teljesítményének mérése, és a különböző épületek és kialakítási formák összehasonlítása.Hasonlóan fontos tartalomszolgáltató még a WBDG honlapja ahol könnyen kereshetünk zöld épületdesignokat. A http://www.greenlibraries.org/ oldalon nem csak alapvető ismereteket találunk, azonban egy rendkívül egyszerű ABC sorrendben nézegethetünk példákat Kanadában és az Egyesült Államokban már elkészült intézményekből.


A témában több ismert blog is megjelent, ezekből a két legfontosabb az angol nyelvű http://sustainablelibraries.org/ valamint a magyar nyelvű
https://booksandsoul.wordpress.com/konyvtarak/zold-konyvtarak/ . Ezeken az oldalakon az általános bemutatás, valamint a rendszerek és szabványok leírása mellett olvashatunk kidolgozott példákat is a fenntarthatóság jegyében épített könyvtárakra, valamint szakmai értekezéseket a megvalósításról és a téma jövőjéről.


Kétség kívül azonban a téma legnagyobb részét lefedő GreenFile adatbázis a legjelentősebb forrás, ahol minden a környezetvédelemmel kapcsolatos könyvet és folyóiratot megtalálhatunk.


A témával kapcsolatban írt második bejegyzésem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése