keresés

2015. február 17., kedd

Kortárs gyermekkönyv-kínálat 3

Az internet megjelenésével sokkal szélesebb körben találkozhatunk gyermekkönyvekkel. Már nem csak a boltokban vásárolhatjuk meg őket nyomtatott formában, hanem a weblapok online könyvespolcairól is megrendelhetjük őket. Ez jelentős könnyebbséget és akár kedvezményeket is jelent. Nem csak a könyvekhez juthatunk hozzá az interneten keresztül, hanem a róluk szóló információkhoz is. Már nem kell feltétlenül bemennünk a könyvesboltva vagy a könyvtárba, ha válogatni szeretnénk, vagy informálódni az újonnan megjelenő művekről. A kiadók szinte kivétel nélkül rendelkeznek online felülettel, ahol kategóriákban kereshetünk, feltételek szerint szűrhetünk, hogy megtaláljuk a nekünk tetsző könyvet.



Elsődleges információt szolgáltató portálok:
Kiadók honlapjai:
A témában elsődleges információforrásnak minősülnek a kiadók honlapjai. Első kézből értesülhetünk a megjelent könyvekről és böngészhetünk az elérhető könyvek listájában. A gyermekkönyvek kategóriát kiválasztva, számos találat közül válogathatunk.

Nagyobb kiadók honlapja:
Magvető Kiadó
Pagony Kiadó
Osiris Kiadó
Akadémia Kiadó
Nemzeti Tankönyvkiadó
Mozaik Kiadó
Tinta Könyvkiadó
Libri Kiadó

Online könyváruházak:
A kiadókon kívül számos könyves online webáruházzal is találkozhatunk az interneten. Ezek a könyváruházak is nagyon hasznos primer források a keresgéléshez. Azzal, hogy nem kell felkeresnünk a könyvesboltot, hanem online felületükön kereshetünk, időt és energiát sprólohatunk, valamint kedvezményesen is vásárolhatunk. A kiadók és a könyváruházak honlapjai hozzáférési információt szolgáltatnak. Ezekre néhány példa:
Alexandra Könyváruház
Bookline
Líra Könyváruház
KELLO Webáruház
Géniusz Könyváruház
Könyvtündér
Kelly Könyváruház
Prospero Internetes Könyváruház

Másodlagos információt szolgáltató portálok:
Vannak olyan honlapok is, melyek segítségével online tanulhatunk, játszhatunk, meséket, verseket olvashatunk, hallgathatunk. Ezek inkáb szekunder források, mert összegyűjtik a számunkra érdekesnek tűnő játékokat, meséket, verseket, dalokat. Összefüggést és kapcsolatot teremtenek más területekkel, hiszen nem kimondottan a könyvet, a dalt, a játékot vagy a mesét képviselik, hanem egy helyen elérhetővé teszik mindegyiket.
Egyszervolt
Gyerek dalok
Tücsök zenekar
Pagony Kiadó

A szekunder források további típusai az olyan honlapok, melyeken különböző programokról, foglalkozásokról tájékozódhatunk és fejlesztő kiadványokat és megtalálunk.
Ringató
Grimm Kiadó Gyerekszoba
Könyves Kuckó

Blogok:
A blogok is fontosak lehetnek számunkra, ha tájékozódni szeretnénk, hogy milyen gyerekkönyvet érdemes megvennünk, milyen újonnan megjelent kiadványok vannak. Ezek olyan szekunder források, melyeket a témában érintettek írnak saját tapasztalataik alapján. Hasznosak, mert a hozzászólások segítségével megismerhetjük azok gondolatát, akik hozzánk hasonló cipőben járnak. Ezekre példa:
Könyves Blog
Csupamese
Gyerekkönyvek
Mesekalauz

Facebook oldalak:
Végül a Facebook oldalak azok, melyek a blogok után talán a legkötetlenebbek. Manapság szinte mindenkinek van Facebook oldala, így ezek a gyermekkönyves csoportosulások sok emberhez egyszerűen eljutnak. Kötetlen beszélgetésre, képfeltöltésre, megosztásra, lájkolásra adnak lehetőséget. Sok nagyobb gyermekkönyves portál a Facebook-on is jelent van. Néhány példa:
Gyermekkönyvek
Egszervolt
Moly

A blogok és a Facebook oldalak lehetőséget nyújtanak a reflektálásra, ellenőrzésre, vagyis a vélemények és a reakciók megjelenítése. Ezek nagyrészt nem ellenőrzöttek, szabadon ajánlhatóak, terjeszthetőek, éppen ezért mindig meg kell bizonyosodnunk hitelességükről.

Úgy gondolom ebben a témában az interneten kelllő képvixeletben vannak jelen mind a primer, mind a szekunder források. A különbség talán abban mutatkozik, hogy míg a primer források (kiadók, könyváruházak honlapjai) régóta, folyamatosan jelen vannak, addig a szekunder források (tanulást segítő, játékokat kínáló, eseményeket összegző honlapok, valamint blogok és facebook oldalak) nem feltétlenül működnek hosszú ideig folyamatosan, sok közülük megszűnik és új oldal jön a helyükre. Tehát úgymond cserélődnek.

Második bejegyzésem a témában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése