keresés

2015. február 27., péntek

Szerzői jog és könyvtár 3.

Aki a szerzői joggal kapcsolatban szeretne tájékozódni, a bőség zavarával szembesül, ha ötletszerűen próbál keresgélni a könyvek között vagy a neten. Az információk sokfélesége miatt érdemes áttekinteni a kínálat főbb csoportjait.
 
Induljunk el a kályhától

Az egyes országok joganyaga képezi minden további írás és kommentár alapjait. Számos ország tette már elérhetővé hatályos jogszabályait, sok esetben ingyenesen olvashatjuk ezeket. Az Európai Unió anyagai jól kereshető formában vannak jelen a neten, nagyon nagy segítséget jelent, hogy ezek sokféle nyelven olvashatóak. A magyar, a brit, a német és az amerikai (USA) joganyagai szintén rendelkezésre állnak.

Hírek a reggeli mellé

Másodlagos információkat sokféle forrásban találhatunk. Elrettentő és követendő példákból minden héten akad újabb, ezeket a hírszolgáltatók ismertetik, a bírósági határozatokat a jogi ismeretekkel is bíró blogszerkesztők kommentálják és elemzik. A beszélgetések helyszíne igen gyakran az online fórum, de nem szabad elfeledkezni a munkahelyi ebédlőről sem, ahol számtalan értékes információhoz lehet hozzájutni! Aki tanulni is hajlandó, a Courserán feliratkozhat egy online tanfolyamra.

A határmezsgyén

Mivel a szerzői jog hatalmas téma, könnyen előfordulhat, hogy a minket érdeklő területekkel csak érintőlegesen foglalkozik egy-egy érdekes weboldal vagy könyv. Érdemes kifejezetten könyvtárral foglalkozó anyagokat is keresni, mivel ezekben akkor is találhatunk a munkánkhoz érdekes és szükséges adatokat, ha egyáltalán nem a szerzői jog a téma, hanem például a könyvtárak szociális funkciója. A kínálat zavarba ejtően széles.

Csak könnyedén

Aki szívesebben olvasna kevésbé papírízű szövegeket, csatlakozhat valamelyik - Facebook csoporthoz, keresgélhet a blogok kommentárjai között.

Mondd, te mit választanál?

Mindenre azonban nincs idő, még akkor sem, ha az egész napot olvasgatással tölthetjük. Érdemes súlypontokat keresni, és az egyik ilyen súlypontnak a joganyagoknak kell lenniük, hiszen ezekhez kell igazodnunk a munkánk során. Aki megteheti, olvasson szakirodalmat, vegyen részt továbbképzéseken, mert másként aligha lehet teljesen megbízható információkhoz jutni. Ahogyan más témák esetében, úgy itt is számtalan véleményt találhatunk a neten, hiszen rengeteg embernek van mondanivalója a Piratebay lekapcsolásával vagy éppen az Ncore létjogosultságával kapcsolatban, de ezek óriási többsége nem a jel, hanem a zaj kategóriába tartozik.


Ilyen nincs

Nagyon hiányoznak viszont a megoldások a lehetetlen helyzetre, amelybe kerültünk: nyilvánvaló a törvénysértés, de nincs igazi elrettentő erővel bíró büntetés és annyira könnyű ellopni a könyveket, a hanganyagokat, a filmeket, hogy kevesen mondják azt, hogy nem töltenek le semmit. Jobban fel kellene hívni a figyelmet az elérhető könyvekre, tanulási lehetőségekre, ezekkel többet lehet érni, mint a Facebook szorgalmas látogatásával.


Ferencz Gáborné Zsuzsa
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése