keresés

2015. február 17., kedd

A vikingekről 3.


Az előző írásomban azt fejtettem ki, hogy hol tudtunk tájékozódni a világháló megjelenése előtti időkben. Ebben a bejegyzésben arra szeretnék kitérni, hogy milyen hatással volt erre a témára nézve az internetes tartalmak széleskörű megjelenése.

Számos internetes oldal foglalkozik a vikingekkel több-kevesebb sikerrel. Sajnos a legtöbbjük a tévhitekre alapozza tudását és nem a tényleges régészeti feltárásokra, így nem mindig kap az olvasó hiteles tájékoztatást a témában. Bár meglepően nagyon tartalmas és igényes kidolgozottsággal található a sima wikipedia oldalakon is. Itt találhatunk az életükre, a vallásukra és még a kultúrájukra jellemzőket is, továbbá szép képeket is nézegethetünk a témában. Megtaláljuk ezeket magyarul is, de mivel a “viking” szó egy nemzetközi szó, így számottevő angol, sőt még északi nyelven íródott honlapra is bukkanhatunk. Fontos még, hogy a Facebook világszintű elterjedése óta azon keresztül is bőséges információ áll rendelkezésünkre ebben a témában is.

Néhány jó internetes oldal a vikingekről:

magyar:

Viking történelem → Ez az oldal a viking történelemról szól, ahol megtudhatjuk többek között azt, hogy miért és mikor kezdődött a civilizációjuk. Továbbá tájékozódhatunk arról, milyen nemzetiségűek voltak a vikingek (svéd, norvég, finn, dán), miként és hogyan népesítették be az országokat.

Vikingek → Itt főként kultúrájukról, művészetükről kapunk hasznos információkat, továbbá mai régészeti leletek megtalálásáról is.

viking.lap.hu → A többi startlapos oldalhoz hasonló, sok linket felsoróló oldal, ahonnan bármilyen minket érdeklő vikingekkel kapcsolatos oldalt felkereshetünk mind magyar, mind külföldi honlapokat is egyaránt.


külföldi:

Birka városa → Ez a svéd honlap Birka városával foglalkozik, amely az egykori Svédország fővárosa volt. Mivel Birkát a viking korban alapították, rengeteg korabeli leletet találtak a szigeten, és ma az egyik legfelkapottabb látnivaló az országban. A 700-as évek végén alapították, és körülbelül kétszáz éven keresztül laktak itt. Fennállása alatt fontos kereskedelmi központtá vált, 700-1000 lakost számlált. A 8. század folyamán egy német szerzetes, Ansgar elindította Svédország első keresztény közösségét, és az ő emlékére emelték a sziget messziről is jól látható kereszt-emlékművét. Birka a 900-as évek végére veszített jelentősségéből, és elnéptelenedett. Kereskedelmi pozícióját Sigtuna városa vette át.

Hastingsi csata → Ezen az oldalon, amit kiemeltem az a hastingsi ütközet. Vilmos, Normandia hercege és II. Harold angol király csapatai 1066. október 14-én összecsaptak. Haroldnak a hagyomány szerint egy nyílvessző szúrta át a szemét, ő azonban tovább vezette seregét, de így is megölték, és a csata is elveszett. Szórványos angol ellenállás az ütközet után is előfordult, mégis úgy tekintik, hogy Vilmos ezzel a csatával hódította meg Angliát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése