keresés

2015. február 17., kedd

Börtönfilmek 3.


A börtönfilm-tematika elsődleges forrásait természetesen a filmek jelentik, melyek megtekinthetőek moziban, később DVD formában is elérhetővé válnak, vagy akár webáruházakból is megvásárolhatóak. Népszerű webáruházak: Google Play, iTunes, Amazon. Persze nem kötelező megvásárolni ezeket az alkotásokat, hiszen léteznek filmkölcsönzők, - bár ezeknek használói köre igencsak leszűkült - , ahol térítés ellenében, illetve könyvtárak, ahol térítésmentesen is hozzájuthatunk a kívánt filmhez. Továbbá könyvtári OPAC katalógusokban is megtalálhatjuk számos DVD, illetve VHS elérhetőségét. Ha a fizikai boltokban lévő filmkölcsönzés nem is, az on-line filmkölcsönzés fellendült, néhány filmkölcsönző oldal: a Netflix, az HBO Go, valamint az iTunes.

A filmekről, azok alkotóiról és persze a szereplőkről a börtönfilmek esetében is szükséges, hogy megemlítsek néhány másodlagos forrást. Ilyen az IMDB, mely rendkívűl részletező életrajzokat, minden filmbeli szállóigét és híres jelenetet, sőt, sok esetben már-már forgatókönyv-szerű cselekmény leírást tartalmaz. Egyetlen hátránya, hogy sokszor szinte semmilyen tartalmi leírás, csak az alap adatok szerepelnek benne olyan Európa-szerte elismert dokumentumfilmekről is, mint például a Bebukottak. Hazai viszonylatban nem szabad megfeledkeznünk a Filmvilág nevű online magazinról. Ez ugyan nem egy adatbázis, hanem online filmművészeti folyóirat, de éppen ezért igényesebb nyelvezetű és a keresőmezőbe a börtönfilm kulcsszót beírva számos találat jelenik meg. De persze hazai adatbázisok is léteznek. Közülük egyet emelnék ki, az IFDB-t, melynek keresőfelülete az IMDB-re hajaz és ugyanúgy az aktuális filmeket helyezi előtérbe, de azért megtalálhatóak benne az olyan klasszikus börtönfilmek, mint a Remény Rabjai vagy a Halálsoron. 

A Börtön témájának elsődlegesen a joghoz van a legtöbb köze, a legismertebb börtönnel fogalkozó terület a Börtönjogi Szemle, melynek főbb számait 2001-től 2009-ig megtalálhatjuk a Büntetés-Végrehajtási Szervezet oldalán. Egy másik érdekes terület a börtönpszichológia, amely nem meglepő módon a rabok lelki világát vizsgálja és segíti őket a társadalomba való beilleszkedésben. Erről a webbeteg oldalán lehet érdekes információkat találni. A másik tudományterület a szociológia, amellyel a börtön tematikája átfedésben van. A börtönszociológiáról és az egyes jogi esetekről a Börtönügyi Szemle ad bővebb felvilágosítást. 

A börtön világát kezdetben csak szakkönyvek írói elemezték, nyomtatott formában. Ma már, a web 2.0 előnyeinek köszönhetően a bloggerek is színre léptek. Ezek a bloggerek vagy a börtönéletet nem ismerő szintén a tanulmányokból szemezgető, vagy a börtönéletről ezt-azt halló, vagy pedig börtönviselt személyek írnak. Az oldalak egy része oktató jellegű, céljuk az elrettentés, más részuk tájékoztató és a börtönszlenget, a börtönkommunikációt, vagy épp a gyógyszerhasználati szokásokat (a börtöndrogokat) ismerteti meg.

A blogok mellett a fórumok is nagyon hasznosak, mert megismertetik a kommentelők véleményét. Ilyen a port.hu is. A Bebukottak című dokumentumfilm kapcsán például a kommentelők azt írták, hogy “megrázó”, “sokkoló” és “durva”, emellett a rendezést is dícsérték.

Összességében úgy gondolom, hogy az börtönfilmekről, valamint a börtön témájáról szóló információk elszórtan találhatóak meg, főként blogokon, fórumokon és adatbázisokban, valamint elvétve online és nyomtatott szakirodalomban. Úgy gondolom, hogy egy olyan közösségi oldalon, mint a Facebook, ahol rengeteg egybeágyazott funkció segíti a felhasználókat, megoldható lenne egy többé-kevésbé egységes börtöntéma köré rendeződő diskurzus. 

második bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése