keresés

2021. április 21., szerda

Australian Museum

Az Ausztráliai Nemzeti Múzeum

A múzeum honlapja

A múzeum Facebook oldala

A múzeum Instagram oldala

A múzeum Youtube csatornája

A gyűjtemény rövid leírása

A múzeum mottója így hangzik: "To ignite wonder, inspire debate and drive change." Fontosnak tartják, hogy ez a múzeum legyen a szószólója Ausztráliában a klímaváltozásnak, a Föld állapotának javításának, az élővilág megőrzésének, és szeretnék kivenni a részüket a kutatásokban és az emberek edukálásában. 

Az Ausztráliai Múzeum a megbízható tudományos információk dinamikus forrása és alapköve a tájékozott vitáknak a régiójuk előtt álló legsürgetőbb környezeti és társadalmi kihívásokról: a biológiai sokféleség csökkenése, a változó éghajlat és a kulturális identitás keresésének témakörében.

Gyűjteményük számos őslakos - Ausztráliából és a Csendes-óceánról származó - tárgyat tartalmaz, amely az emberi sokszínűségről és a regionális kulturális sokszínűség élő kútforrásáról rendelkezik. Pótolhatatlan kövületeket, ásványi anyagokat, meteoritokat és drágaköveket tartalmaz, amelyek a bolygó geológiai perspektíváját nyújtják. A múzeumban találhatók ausztrál őshonos emlősök, madarak, hüllők, halak és számtalan gerinctelen állat reprezentatív példányai, amelyek sok történetet mesélnek el egyedülálló élővilágunkról.

Információszolgáltatás

A honlapon minden egyes gyűjteményről találunk információt, sőt, a keresés böngészés funkciójában is extra információkra bukkanhatunk, illetve egy-egy gyűjteményi darab is nyújthat nekünk plusz információt. Az oldal az About the Museum linken nem szűkölködik információnyújtással, külön posztokban tárgyalja a feljesztési terveket, rövid- és hosszútávú terveiket, történelmet, és a kutatásokról is találhatunk bővebb információt. Megtalálhatóak a munkatársak, támogatók is a honlapon. Ami információra szükségünk van, mindent a Get involved menüpont alatt találhatunk.

Navigáció, struktúra, webdesign

Az oldal három fő menüvel - Visit & book, Discover & learn és Get involved - rendelkezik. Ezek a menük számtalan almenüt tartalmaznak, rengeteg információval, amiből elsőre talán egy kicsit megijedhetünk, hogy bonyolult lesz megtalálni azt, ami érdekel minket, de mégis annyira egyértelműen és letisztultan van szervezve a menü, hogy ez a legkevésbé sem okoz gondot. Külön a segítségünkre van, hogy ha lenyitjuk az egyik főmenüt, egy kis leírást találhatunk arról, hogy az az adott menü miben segít nekünk.

Az oldal gyönyörű, a színekkel és a formákkal nagyon jól bánnak, az oldal használata folyékony, öröm benne nézelődni. Legutóbb talán egy éve, hogy ránéztem az oldalra, már akkor is lenyűgözött, de akkor még a kék színt a narancssárgával keverték (a logóban is), ami adott egyfajta különleges design-t, de így sokkal letisztultabb, minimalistább, nem veszi el a figyelmet a fontosabb dolgoktól. Jól illeszkedik az oldal tematikájához a színvilág.


1. kép: egy évvel ezelőtti design 

Ahogy az előző pontban említettem, a főmenük alatt található egy kis leírás arról, hogy miről is szól az adott menüpont:


2. kép: Visit & Book menüpont

3. kép: Discover & Learn menüpont

   4. kép: Get involved menüpont


Hogy elérjük a digitális gyűjteményt, ami érdekel minket, a Discover & learn menüpont alatti Museum collections almenüt kell kiválasztanunk, ahol aztán a lehetőségek tárháza szinte végtelen. 

5. kép: a gyűjtemények listája (legalábbis egy része)

Egyesével nézelődhetünk a listákban, vagy rákattinthatunk az online collection search menüre. Ez elvisz minket egy keresőfelületre, míg a listában lévő lehetőségek nagyrésze csak a gyűjtemény bemutatása, hasznos információk, érdekességek találhatóak rajta. Az online keresőfelület azonban egy teljesen más világ. Mintha kicsit visszaugrottunk volna az időben, vagy nem lett volna már kapacitás ennek megújítására. 

6. kép: összetett keresés

7. kép: összetett keresés

Ezenkívül lehetőségünk vagy egyszerű keresésre és böngészésre is. 

8. kép: egyszerű keresés és böngészés

Amennyiben a böngészés lehetőséget választjuk, egy kis leírást kaphatunk az adott tárgyszóról, majd a tárgyszóhoz felvett gyűjteményi tárgyakat is kilistázza. 

9. kép: Böngészés

Kínált formátumok

A gyűjtemények képformátumban szerepelnek, ezt kínálja a múzeum.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A katalóguscédula a legfontosabb információkat tartalmazza, amik rendszerezési szempontból fontosak. 

10. kép: leírás

Ez a kialakítás egy kicsit visszahozza a múzeumi élményt, ahogy a látogató belép, és minden gyűjtemény előtt elolvashatja az összefoglalót, majd megcsodálhatja a tárgyakat, amikről az összefoglaló szólt. Ha az adott tárgyról szeretnénk egy kicsit többet megtudni, a katalóguscédula utolsó pontja, az Associated Stories a mi menüpontunk. Sajnos a példának hozott tárgy linkje csupán az előző leíráshoz vezet, de akad olyan tárgy is, ahol külön leírásokat, érdekességeket olvashatunk ezekről. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A múzeum igyekszik interaktívvá tenni az oldalát. Talán a legérdekesebb interaktív foglalkozás, amit találtam, az az emberi test boncolásának szimulációja. Kvízszerűen vezet végig egy patológus munkáján, miközben interaktívan be is mutatja a folyamatot. Természetesen családbarát módon, nem kell véres részletekre számítani, mindenesetre érdekes. Néhány gyűjteményi tárgyat megtalálhatunk forgatható, 3D verzióban is. Találunk puzzle-t is az oldalon, és még sok más, érdekes, vicces, elgondolkodtató feladat vár minket az oldalon, ha tanulni szeretnénk egy kicsit. Rengeteg időt el lehet tölteni ezen az oldalon, és amellett, hogy szórakoztató, még hasznos információkat és tudást is megszerezhetünk játék közben.

Múzemum a közösségi médiában

Ez a múzeum igencsak jelen van a közösségi médiában. Szinte naponta posztolnak Instagramra és Facebookra is, főleg érdekességeket, információkat, életképeket. Az eléréseik Instagramon viszonylag stabilak, Facebookon változó. Van posztjuk, ami alig ért el 5-10 embert, és van olyan posztjuk is, ami 80-90 ember reakcióját váltotta ki. Youtube csatornájuk is igen aktív, havonta egy vagy több videót tesznek ki érdekes témákról. Van néhány videójuk, ami 50 megtekintés körül hozott, de van olyan is, ami 200 megtekintés fölötti, sőt, régebbi videóikon láttam több ezer megtekintést is. Videóik témája változatos, a legutóbbi néhány a klímaváltozásra hívta fel a figyelmet, de van olyan is, ami a vízi élővilággal foglalkozik, van, ami fosszíliákkal. Maga a csatorna 2007-ben indult, és eddig összesen 5 715 026 megtekintést hozott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése