keresés

2021. április 21., szerda

Bibliotheca Corvina Virtualis


Bemelegítés a séta előtt:

A virtuális Corvina könyvtár honlapját az Országos Széchényi Könyvtár(OSZK) gondozza, egészen 2002. óta. Ez az új és érdekes weboldal 2018-ban készült. 
A gyűjtemény célja, hogy I. Mátyás király (1458-1490) között készült, messzi földön híres corvináit bemutassa. A weboldalon az összes eddig azonosított corvina megtekinthető és a gyűjteményhez adott újabb és újabb kötetekkel bővítik. Az, hogy erről, hogyan lehet értesítést szerezni, később még lesz szó.
A weboldal megtekintésére számos mód lehetséges pl.: az OSZK weblapján keresztül: Link

A weboldal színterei:

A címoldal:


Információszolgáltatás:

A címoldalról egyszerűen eljuthatunk a különböző menüpontok tartalmaihoz. 
A hat menüpont a következő dolgokat takarja:
1. A programról(erre kattintva hírt kaphatunk a legújabb beszerzett corvináról)
2. A történet(Itt a corvina fogalmáról, a könyvtár történetéről, a kódexmásolásról és más érdekességekről olvashatunk)
3. Virtuális Corvinák(ide kattintva fellelhető az összes digitalizált corvina, mind lapozható, nagyítható és a nem digitalizált Corvinák készítési adatai is megtalálhatóak.)
4. Bibliográfiák (itt minden, ami a corvinákkal kapcsolatos, cikk, tanulmány az fel van jegyezve)
5. Multimédia(az előadásokról készült és corvinákkal kapcsolatos online videók találhatóak)
6. Érdekességek(ide kattintva láthatjuk például Mátyás király alakjának ábrázolásait, azt, hogy mikben különbözött más uralkodóktól és más hasonló érdekességeket)
És ami kimaradt...
A jobb felső sarokban: Kiállítás 2018 3D(mintha egy játékban lennénk, ahol nyomozni kell az eltűnt Corvinák után... itt mindent megéri kipróbálni)
Kiállítás 2018 3D

Kínált formátumok

A fő fájlformátum a kép: jpg, ha le szeretnénk tölteni. Emellett YouTube videók is találhatóak az oldalon. A weboldal nyelve angol és magyar.

Navigáció/struktúra/webdesign:

A nyitóoldalról könnyedén el lehet jutni a különböző menüpontokhoz. 

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A digitális corvináknál mindenhol többé kevésbé egységes az adattartalom.
Mindegyiknél megtalálható az adatlap, ahol leírják a jelzetet, országot, várost, őrzési helyet stb. Ez mindegyiknél egységes. Ezenkívül találhatunk bibliográfiai leírást és azoknál a corvináknál, amelyek digitalizálva vannak, ott a digitalizált tartalomra utal a szöveg egy linkkel, vagy pedig nem található digitalizált tartalom van kiírva. 
Digitalizált Corvina

Amikor a virtuális corvinák között keresünk, amit nagyon sokoldalúan lehet szűkíteni: ország, város, fellelési hely és országonként más lehetőségek vannak. 
Corvinák keresése, találatok szűkítése

A magyar találatok esetében ha rákattintunk egy corvinára és elkezdünk lapozni benne, akkor utána nem lehet visszajutni egyszerűen a szűkített találati listához, hanem elölről kell kezdeni az egész folyamatot. 


A németországi corvinák között vannak nem lapozhatóak, nem digitalizáltak, ott olyankor a készítőjéről és munkásságáról található egy rövid leírás, valamint meg van jelölve a felhasznált forrás és egy adatlapja van a corvinának. A belgiumi corvina esetében digitalizálva van és egy új lapban nyílik meg. Ez praktikusabb, mert így visszakattintva az előző oldalra, tudunk máshogy is szűkíteni. A digitalizált corvinákra jellemző, hogy lehet őket nagyítani és az egér segítségével irányítani, hogy melyik részét akarjuk megtekinteni az adott lapnak. A csehországi corvinák esetében csak egy adatlap van és egy példány volt fent digitalizálva. Itt rákattintva a linkre egy új lapban található egy bibliográfiai leírás és az oldalmenüben, ahol látunk számot(425) arra rákattintva behozz a kódex lapjait. Itt ha rákattintunk egy kódexoldalra, akkor azt nagyíthatjuk, navigálhatunk rajta, és miután elfogadtuk a sütiket úgy lehet más oldalakat is választani. Amit egy új ablakban nyit meg. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A digitális corvinák böngészése közben lehetőségünk van egy-egy tételt elküldeni ismerőseinknek. Erre nagyon színes választékot adnak. Facebook, Kindle, Gmail, Twitter stb. platformokon meg lehet osztani őket és írni hozzájuk megjegyzést az adott közösségi oldalon. A Corvina könyvtár weboldalán más interaktivitási lehetőség nincs, így like-ot se tudunk küldeni. Még a 3D kiállítás esetében elvezetnek YouTube videókhoz, amelyeket az Országos Széchényi Könyvtár csatornáján megtekinthetünk és oda kommentelhetünk, ha van regisztrált fiókunk.
Facebookos megosztás

Közösségimédia-kompatibilitás

Azonnal létrejön a kapcsolat a megosztási felületre kattintva egy közösségi platformmal, ha be vagyunk jelentkezve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése