keresés

2021. április 14., szerda

Victoria & Albert Múzeum




A világ egyik legnagyobb és egyben az első iparművészeti múzeuma.
Henry Cole alapította 1852-ben. Gyűjtőkőre: 
művészeti, dizájn és iparművészet.
Jelenlegi igazgatója Tristam Hunt 2017 óta.

Az online gyűjteménye folyamatosan bővül és sokoldalú. Gyakran posztolnak ismeretterjesztő blogposztokat a kiállításaik témájában blogjukon. Illetve aktuális témákban külön kiemelt kollázsokat is készítenek.



Képernyőkép:

Főoldal:


Keresési felület:


Tételek listázása:


Tétel+adatok:



Információszolgáltatás:

A világ elsőként alapított iparművészeti múzeuma. Székhelye a London Cromwell Rd.-on található és a központi épülete mintegy 5 hektáros területet foglal el. Összesen 145 nagyobb kiállítótér található benne így a legnagyobb múzeumok közé sorolhatjuk.  2,27 milliónál is több alkotásnak ad otthont dizájn és iparművészetekben. Henry Cole alapította 1852-ben. és jelenleg a Digitális, Kulturális, Média- és Sporttudományi Minisztérium alá tartozik.

Több más szervezete is van, mint pl. V&A Gyermekkori Múzuem, ami gyermektárgyakat gyűjt az 1600-as évektől, vagy a V&A Dundee Skócia első desing múzeuma.

Navigáció/Struktúra/webdesing:

Az oldal megjelenése modern és a vizuális dizájnra fekteti a hangsúlyt, több képpel telítve a főoldalt. A gyűjtemény kiemelt tartalmait és a múzeum ellátogatáshoz való információkat teszi közre itt. Az oldal tetején lévő sávon vannak a menük; Home (főoldal); Visit (múzeum látogatási információk); What's on (Kiállítások és események); Collections ( Gyűjtemények); Learn (Edukációs tartalmak); Join & Support (Tagság és adományok); Shop (online vásárlás).
A leányintézetei vagy társintézetei a lap legalján vannak felsorolva, amik a saját weboldalukra vezetnek. Külön menüjük nincs nekik.
A kereső felületen a friss tartalmakat és téma kollázsokat adja ki rögtön a keresőmező alatt. Ez a platform még béta fázisban van.
Már itt is több opciót ad ki a szabad böngészésre pl. emberek; időszak és stílus, hely; anyagok és technikák.
A kereső sáv alatt lehet szűkíteni rögtön időszakosan.
Az összetett keresés során lehet szűrni képpel és épp kiállított tételekre illetve; időre, helyre, személyre, anyagra, technikára, stílusra, gallériára; intézményre, kategóriára; objektumtípusra és gyűjteményre. Akár több filtert is használhatunk egyszerre.
A találati lista képekből és alattuk rövid adat leírással jelennek meg cím, alkotó és idő szerint. Amennyiben nincs kép akkor egy üres négyzet jelöli helyét kiírva, hogy "Image unavailable" (A kép nem elérhető). Beállítható, hogy "ömlesztve" vagy listában adja ki a találatokat. 

Kínált formátumok:

A műalkotásokról fotókat tesznek közre, viszont nem minden tételhez van. A képek lincensz állapotát is feltűntetik és külön lehet jelezni nekik, ha nem megfelelő jelzettel látták el. A könyvek és olvasható dokumentumok is befotózottak, nem online lapozható formátumban vannak. Egy tételhez, ha van, akkor több képet is mellékelnek. Hátránya, hogy nincs lehetőség közelítésre vagy forgatásra, ami nehezíti a megtekintést és letöltési opció sincs.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:

A rekordok minden objektumtípust egységesen kezelnek, leírásuk szempontjai nem térnek el.
A mű képe van legfölül, ami továbbgörgetés után oldalt továbbra is látható(ak) kissebb méretben.
Amennyiben ki van állítva azt is oldalt tűntetik fel, hogy hol és melyik teremben.
A leírást a címmel kezdik, a tárgy típusát és készítési évét alatta írják. A legtöbb információ indexekként vannak feltűntetve a további keresést könnyítve és a keresési filtereknek megfelelően. Ilyen információk a készítő, kategória, hely, időszak, techinkák és anyagok és a gyűjtemény. A rekordon belül a mű mértékegység adatait, rövid tecnikai és történelmi hátterét ill. kontextusát is leírják. A hozzátartozó tárgya(ka)t és belépési számát is jelölik. Pl.: egy ruha tervrajza és a kész alkotás is megtalálható a gyűjteményben.
A rekordról visszajelzést lehet adni, erre külön menü van minden rekord alján majd annak készítési ideje és URL-ja is látható.
A rekordok legalján gyakran ajánl fel hasonló tartalmakat.
 
Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:

A főoldalon lehet feliratkozni a hírlevelükre, ami tájékoztat a V&A és a V&A Museum of Childhood eseményeiről, kiállításairól és mindennapjairól.
A tételeknél lehet visszajelzést írni a tartalmáról vagy javaslatot tenni a fejlesztéshez. A rekordokban szereplő képek licensz állapotáról is lehet beküldeni adatokat, erre külön gomb van alattuk. 
A múzeumnak van tagsági kártyája is, ami különböző elönyökkel jár, mint ingyenes előfizetés a magazinukra és kedvezmények viszont magára az oldalra nem lehet regisztrálni, vagy profilt létrehozni. Eképpen kommentet hagyni se lehet. A közösségi médiákon lehet kommunikálni leginkább az intézménnyel.

Közösségimédia-kompatibilitás:

Facebook-on múzeumként vannak jelen. Naponta kétszer posztolnak általánosan, a saját híreikről, képeikről. Bizonyos eseményeikről online is létrehoznak emlékeztetőt. 707 ezer ember like-olta az oldaluk és 758 ezren követik. Az Instagramhoz képest az interakció kevesebb, de a posztok pár száz like-ot általában elérnek több kommentel és megosztással is.

Instagram-on a gyűjtemény képeit emelik ki, és a kiállításokról és alkotókról is posztolnak. Rövid leírások is találhatóak a művekről való képek alatt. Bizonyos témákban létrehoztak történetarchívumokat, mint pl.: peptalk; myvam; tanárok. Maga a profil professzionális míg ezekben az archívumokba a látógatókról vagy az újításokról mentenek el képeket. 1,5 millióan követik őket, és aktívan reagálnak is a feltöltött tartalmakra.

Youtube csatornát is fenn tartanak 2008 óta és összesen több, mint 26 milliós nézettséggel rendelkeznek. Videóik témái szerteágazóak elsősorban ismeretterjesztő jellegűeket tesznek közre pl.: hogyan készült?; resautárál, kiállítások és gyűjtemény bemutatók. 198 ezren követik őket és heti 1-2 videót töltenek fel.

Twitter profilukon a bejegyzéseik összhangban vannak az Instagram és Facebook oldalukkal, többször is repost-olják az ottani tartalmakat és vissza. Mindig csatolnak képet is a rövid leírásokhoz. 2008 óta vannak jelen ezen a platformon és 1,3 milliós követőtáboruk van.

Pinterest-en a művek tételeinél látható képeket osztják meg. +10 milliós havi megtekintés és 119 ezer követővel rendelkeznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése