keresés

2021. április 27., kedd

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár

Alapadatok

Megnevezés

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár 

A gyűjtemény nyitólapjának URL-je: 

http://kepeslaptar.vfmk.hu/ 

A gyűjtemény rövid leírása

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár Képeslaptár szolgáltatásának kialakításához az Informatikai és Hírközlési Minisztérium nyújtott támogatást az IHM-ITP-8, 24. óra - Kulturális kincseink digitalizálása pályázat keretében. 

A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézmény alapította a képeslaptárat 2004-ben. 

A gyűjteményben a Jászságban található településekről találunk régi képeslapokat. Mindegyik településnek a nevezetességeiről találunk régi képeket. Kicsit nosztalgikus hangulatba is kerülhetnek azok az emberek, akik a Jászságban nőttek fel (személy szerint én is), és felismerni vélik az évek során a változásokat a településeken. 

Tulajdonos/Fenntartó

Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézmény

Információszolgáltatás 

A szolgáltatás célja, hogy egy kis múltba való visszatekintést kapjunk, ami bárki számára látványosan és gyorsan elérhető. Az oldalra 2004-től töltöttek fel képeslapokat és képeket, hiszen azóta üzemel. Sajnos dátumokat nem találunk a képeken, így csak megtippelni tudjuk a készülését, viszont a képek alatt találunk egy rövid leírást, hogy mit láthatunk. Ahhoz képest, hogy régen készültek a képek jó minőségben tudjuk őket megnézni és letölteni is.

A weboldal utoljára 2006. szeptemberében volt módosítva, de a szerkesztők még mindig várnak képeslapokat és képeket, hogy tudják továbbra is bővíteni a dokumentumok számát. 

Az oldal nyitóképe


Településválasztó


Egy adott település képeslapjai



Navigáció/webdesign/struktúra

Az oldalnak nagyon egyszerű felépítése van, könnyen átlátható, letisztult design jellemzi. Jobb oldalt a Verseghy Ferenc Könyvtár logóját találjuk, amire ha rákattintunk a könyvtár honlapjára vezet. Bal oldalt a településválasztót találjuk, ahol betűrend szerint tudjuk megkeresni a településeket és az ott készült képeket. Ha a betűkre rákattintunk kiadja az alkategóriákat, ami nagyon hasznos funkció a keresés megkönnyítése szempontjából. 

Kínált formátumok

A gyűjtemény tartalmát egy külön lapon nyitja meg. Mivel az adatbázis csak képeket tartalmaz, ezért a letöltött formátum JPG. 

Közösségimédia-kompatibilitás 

A képeslaptárnak nem találtam külön közösségmédiás oldalt, viszont a Verseghy Ferenc Könyvtár elég szép követői számmal rendelkezik Facebook oldalukon. Közel 2500-an követik, valamint nagy aktivitást mutatnak a profil szerkesztői, mert naponta több poszttal is szolgálnak az érdeklődők felé. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése