keresés

2021. április 14., szerda

OSZK Hangtár

OSZK Hangtár 

A Hangtár honlapja

Az OSZK Facebook oldala

Az OSZK Instagram oldala

Az OSZK Twtitter oldala

Az OSZK youtube csatornája

A gyűjtemény rövid leírása

Az OSZK hangtár egy nagyon friss szolgáltatás, 2021. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából lett útjára bocsátva. Célja, hogy a lehető legszélesebb körben legyenek elérhetők az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárában őrzött archív felvételek. Az adatbázis több mint 2600 hangfelvételt tartalmaz egyedülállóan gazdag gramofonlemez-gyűjteményünkből, reprezentatív válogatást kínálva az 1902 és 1962 közötti korszak magyar vonatkozású hangfelvételeiből.

Információszolgáltatás

Az oldalnak három fő menüje van, a Böngészés, a Tematikus válogatások és a Rólunk. Ezenfelül lehetőségünk van egyszerű és összetett keresésre is. 

Navigáció, struktúra, webdesign

A honlap egyszerű, letisztult, és az OSZK többi oldalához képest meglepően jól design-olt. Nem a megszokott kinézetet kapjuk, ami minden OSZK által kezelt oldal kinézete (két oldalon menüsávok, középen információs sáv), hanem egy jobban áttekinthető, egyszerű, a szemnek kellemes weblap tárul a szemünk elé. 

A főoldalon maradva az oldal segítséget kínál, kiemelt tartalmakat és kiemelt kategóriákat ajánl, hogy ha nem is tudjuk hirtelen, hogy hova nyúljunk, mire kattintsunk rá, akkor is lehetőséget nyújt az oldal áttekintésére.


1. Kiemelt tartalmak

Nézzük meg egy kicsit a keresési lehetőségeket. Az összetett keresés nagyon egyszerű, kiválaszthatjuk, hogy mi alapján szeretnénk keresni, kiválaszthatjuk az operátorokat (AND, OR, NOT), és új menüt is hozzáadhatunk. Ez alapján konkrét előadó konkrét művére is rákereshetünk, de akár egy konkrét műre, egy másik előadó kizárásával is. 


2. összetett keresés

Az összetett keresésben rengeteg mező alapján lehet keresni, mint cím, katalógusszám, de akár márka és proveniencia alapján is. 



3. Összetett keresés keresési mező

Ha nem konkrétan egy zeneműre vagyunk kíváncsiak, csak körbenéznénk az archívumban, erre is van lehetőség. A Böngészés menüpont alatt 185 oldalon keresztül sorolja a feltöltött műveket, de ha nem szeretnénk végignézni az egészet, csak egy bizonyos kategóriában, vagy egy szerzőtől, előadótól, esetleg egy bizonyos tárgyszó alatt található művekre vagyunk kíváncsiak, a bal oldalon lehetőségünk van szűrni ezekre. Amit sajnálok, hogy több dologra nem lehet szűrni, tehát ha én kiválasztom, hogy milyen művekben szeretnék keresni, nem tudok külön szűrni előadókra is. Bár erre van az összetett keresés, azért talán megkönnyítené a böngészést ez a lehetőség.

A tematikus válogatás menüpont alatt már egy fokkal jobban leszűkíthetjük a kereséseinket. Hatféle tematikus lehetőség közül választhatunk (Klasszikus zene, operaária – Előadók, Klasszikus zene, operaária – Zeneszerzők, Magyar nóta – Előadók, Magyar nóta – Zeneszerzők, Tánczene, táncdal, sanzon, kuplé – Előadók), és ezeken a kategóriákon belül választhatjuk ki az adott zeneszerzőt vagy előadót, akinek a hangjátékára kíváncsiak vagyunk. Ha itt kiválasztottuk a személyt, az előző, Böngészés menühöz hasonló felületet találunk, ahol a kategóriákon belül más-más zeneszerzőket és előadókat választhatunk ki, így nem kell mindig visszakattintani a menüre, hanem egyszerűen továbbléphetünk.


A Rólunk menüpont alatt értelemszerűen a Színháztörténeti és Zeneműtár mutatkozik be.

Kínált formátumok

Mivel ez az oldal kifejezetten hangtár, így természetesen a kínált formátumok audiofájlok, bár nincs megjegyezve, hogy pontosan milyen fájlkiterjesztésben férhetünk hozzá a hangjátékokhoz.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A bibliográfiai adatok meglepően részletesek. minden információt megtudhatunk az adott hanglemezről. Könnyen elérhetőek, ha rákattintunk egy adott hangfájlra, legörgetve az oldalon elénktárul a teljes katalóguscédula, minden információval együtt.

4. Bibliográfiai adatok

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Az oldal különleges interaktivitást nem mutat azonfelül, amit ígér - a hangfájlokat meg lehet hallgatni. Mindet, s mindegyiknek mindkét felét. Beletekerni nem lehet, csak végighallgatni, de nekem már ez is hatamas élmény volt, hogy olyan embereket hallhattam gramofonról szólni, akik már nem élnek, akiket nagyszüleim és dédszüleim szerettek, emlegettek.

5. Lejátszási lehetőség


Az oldal alján van lehetőség kommentálni a hangfájlt, sőt, a közösségi médiában is megoszthatjuk őket.

6. Megosztási lehetőségek

7. Megosztás a facebookon
 

Hangtár a közösségi médiában

A bejegyzésem elején nem véletlenül nem a Hangtár, hanem az OSZK felületeit másoltam be, hiszen ez az oldal annyira friss, hogy a közösségi médiában különálló egységként abszolút nincs jelen, az OSZK posztol néha róla, bár ezek is elvesznek a sok másik poszt miatt. Ezt egy kicsit sajnálom, mert én is véletlenül akadtam rá erre a weboldalra, és azóta is időnként vissza-visszatérek, de félő, hogy így nem sokan találják meg az egyébként érdekes, és mint említettem, OSZK viszonylatban szép weboldalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése