keresés

2021. április 7., szerda

Palóc múzeum

 

A múzeum honlapja


A gyűjtemény rövid leírása

Az oldal támogatója a Nemzeti Kulturális Alap

Információszolgáltatás

A honlap többféle kiállítást mutat be. Van állandó, szabadtéri és időszaki kiállításuk is. Gyűjteményük magában foglalja a néprajzi gyűjteményt, irodalomtörténeti gyűjteményt, történeti gyűjteményt, fotógyűjteményt, adattári gyűjteményt és a szakkönyvtári gyűjteményt is. A honlapon ezek "a múzeumról" menüpont alatt találhatók, és ezekre rákattintva láthatunk néhány igen érdekes darabot is az adott gyűjteményről. Érdemes itt elidőzni, mert gyönyörűen befotózott, igen gazdag gyűjteményt találhatunk. 

Navigáció, struktúra, webdesign

Az oldal nagyon szép, elegáns, és sokoldalú. Egyetlen hátránya az, hogy nincs minden összeszedve egyformán, több minden elveszik az oldal design-jában, néhány dolgot nem, vagy alig találtam meg. Ilyen volt a web2 felület (ami egy teljesen más design) és a virtuális séta is. Az oldal alján találhatjuk azokat a menüket, ahonnan könnyen elérhetővé válik az online gyűjteményük.



Elsőkörben a digitális fotótár kínálatát nézzük meg. A digitális fotótárban lehetőség van a keresésre. Háromféle gyűjteményből választhatunk a múzeum honlapján, az egyik a Palóc múzeum, a másik a Kubinyi Ferenc múzeum, a harmadik pedig a Nógrádi Történeti múzeum. A gyűjteményeknek egyesével van egy „gyűjtemény bemutatása menüpontja, amivel röviden ismerteti a gyűjtemény történetét, fontosabb állomásait. 


A keresés mindhárom esetben ugyanazokkal a feltételekkel történik: Leltári szám, Leírás, Felvétel ideje, Keletkezés helye és Készítő/alkotó. Az AND, OR szavakat sajnos nem ismeri a kereső, így ilyen szintű összetett keresést nem tudunk elvégezni a rendszerben.



Kínált formátumok

A honlapon kép formátumban elérhetőek a digitalizált kiállítási darabok, más formátumban nem is találtam semmit.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A keresés után sajnos a tárgyakat külön nem lehet megnyitni, a leírás megtalálható mindegyiknél, a kép kinagyítható, de bővebb információ nem érthető el róluk. Ahogy a képen is látható, a dokumentumok leírását nagyon nem viszi túlzásba a múzeum. Adott a gyűjtemény darabjának leltári száma, megnevezése, darabszáma, a képen szereplő tárgy megnevezése, a felvétel ideje, keletkezés helye és a készítő, alkotó. A leírás ennyiben ki is merül.



Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A múzeum honlapja elég jól alkalmazkodott az online világhoz azóta, hogy legutóbb az oldalon jártam. A kiállítás már elérhető virtuálisan körbejárva is, a múzeum boltjából pedig webshopként, online is megrendelhetjük az egyes termékeket. A kedvenc részem viszont mégis az interaktív múzeum, ahol az oldal látogatói, megnézhetik a fotókat, műtárgyakat, kvízben és játékokban vehetnek részt. 

Múzeum a közösségi médiában

A könyvtárnak csak Facebook oldala van, egyéb közösségi média platfornom nem találtam meg őket. A Facebook oldalon viszont igen aktívak, sőt, az elérésük is meglepően jó ahhoz képest, hogy talán nem annyira ismert, elég speciális témával foglalkozó múzeumról beszélünk. Átlag bejegyzéseikre 38-40 reakció érkezik, ami szerintem nagyon jónak számít, hiszen a kisebb kulturális központok oldalainál én kevesebb elérést tapasztalok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése