keresés

2021. április 22., csütörtök

Kapcsolattartás a pandémia idején a közkönyvtárakban 2.


       A jelenlegi pandémiás helyzet új utakat nyitott meg  a könyv, a könyvtáros és az olvasók között. Az alkalmazkodás az innovatív könyvtáros erősségének kell lennie a jó működés érdekében. A szórakoztató irodalom és a szépirodalom olvasói közül kevesen keresik meg, kevesen keresgélnek az online katalógus könyvei között. Sokan nem is tudják, hogyan kell. Ez a forma nem ad elég kedvet a böngészéshez, így más felületet, más módot kell keresni. Kell valami egyszerűbb, látványosabb, ami figyelemfelkelő és könnyen megtalálható. Hogyan reklámozhatja magát és állományát a könyvtáros? 

    A könyvtárosnak keresnie kell olyan közeget, ahol a könyv több, mint néhány sor adatokkal teli betűhalom, az online hely kezelése pedig gyors és egyszerű. A legnépszerűbb könyvválasztási lehetőség a közkönyvtári olvasók számára a válogatás. Most azonban nem mehet oda, emelheti le a polcról, nézegetheti meg a borítóját, olvashatja el fülszövegét, nem szagolgathatja meg vagy simíthatja végig lapjait. Ezt a lehetőséget valahogyan pótolni, helyettesíteni kell. Ebben az esetben a könyvnek át kell tudnia adni valami közvetítő közegnek azt, amit szokványos esetben nyújtani tud az olvasó szemének. Közbe kell iktatnia egy közeget, amelyben tud be- és megmutatni, kedvet adni az olvasáshoz. 

    Emellett egyszerűnek is kell lennie. Az a legmegfelelőbb, ha nem kell keresni vagy tovább kattintani hozzá. Ha esetleg olyan helyen van, amit minden nap használnak több-kevesebb ideig, az még jobb. Ha csak el kell olvasni az ajánlót, megnézni a képet és adott esetben odaírni: "Ezt szeretném" - az pedig a legjobb. Biztonságos, egyszerű, kényelmes és házhoz jön - ingyen.

    Mindezeket a megszokásokat és igényeket egybeolvasztva talán az egyik leghatékonyabb módszer egy online közösségi térben bemutatni a könyveket fülszöveggel, képpel esetleg kategória jelöléssel, amely a napi használat közben felhívja az olvasó figyelmét létére, elérhetőségére és tartalmaz minden fontos információt. 



    Találhatunk olyan könyvtárakat is, akik online szerveznek ingyenes és könnyen elérhető író-olvasó találkozókat, esetleg ők maguk mutatnak be, azaz ajánlanak könyveket videón - amelyeket szintén a közösségi térben népszerűsítenek. Néhány könyvtár online kiállítást szervez a kapcsolattartás érdekében, esetleg kézműves videókat, leírásokat készítenek főként gyerekeknek. Akad olyan könyvtár is, amelyik online tartja meg a szokásos kéthavonta megrendezett irodalmi estjét. Azaz a könyvtár alkalmazkodik a helyi igényekhez, az érdeklődéshez és a lehetőségeiknek megfelelően részt kér az emberek életében, ahogyan eddig is, csupán a kapcsolattartás változott személyesből közösségi térben megtalálhatóvá - legalábbis egyelőre. 





(Horváth Anita)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése