keresés

2021. április 14., szerda

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum-Virtuális kiállításai

 A Múzeum honlapja

A Múzeum Facebook oldala

A Múzeum Twitter oldala

A Múzeum Instagram oldala

A Múzeum YouTube csatornája

Rövid leírás a virtuális gyűjteményekről

A Közlekedési Múzeumnak még zajlik a költöztetése miatt a járvány előtt a többi tagintézményeibe szervezte az időszaki kiállításait. Azonban a járvány miatt erre sincs már lehetősége, ezért döntött, úgy, hogy a múzeum weboldalán virtuális kiállításokat szervezett több különböző témában. A weboldalra feltöltött kiállítások létrejöttének oka az esetleg érdeklődés az adott téma iránt, vagy egy jelentős évforduló. Utóbbi ilyen kiállításokból van több. Viszonylag kis gyűjteményekről beszélhetünk, de a kiállításokban a teljesség fedezhető fel. A kiállításokban megtalálható fényképek egy része a múzeum egy tagintézményéből az MMKM Archívumból, MMKM PLGY (Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Plakátgyűjteménye) származik, de több más gyűjteményből is találhatunk itt fényképeket pl: MÁV Archívum, Fortepan.  A kiállításokat a fényképeken kívül videókat, filmhiradókat közzétettek.

Információszolgáltatás

Ezek a kiállítások témájáról részletes leírást kaphat a felhasználó, amit a múzeum képekkel és videókkal egészíti ki. A kiállításon belül keresni alapvetően nem lehet. 

Navigáció, struktúra, webdesign 

A virtuális kiállítások a múzeum hivatalos oldaláról érhetők el, azonban nagyon nehezen érhetők, el mivel nem találhatók meg a főoldalon. A főoldalon az állandó kiállításra kell kattintani és így a jobb felső sarokban választhatunk az alábbiak közül: "Kiállítóhelyek", "Időszaki", "Állandó", "Virtuális" és "Archív". A virtuális fülön keresztül érhetjük el kiállításokat. Ha az egyik kiállítást már megnyitottuk, akkor a bevezetőn kívül tartalomjegyzékhez hasonló elrendezésben láthatunk linkeket, ahol kiválaszthatjuk, hogy a kiállítás melyik része érdekel minket. A weboldal nagyon futurisztikus, az alapfunkciókat jól láthatók, de sajnos vannak olyan részei, amik fontosak ám mégis nagyon sok keresés után lehet, csak megtalálni. 

 A múzeum honlapjának főoldala



Ezen keresztül érhetjük el a kiállításokat


A kiállítások főoldala és a jobb felső sarokban választhatjuk ki a virtuális kiállításokat

A Virtuális kiállítások (részlet)


Részlet az 50 éves a piros metró kiállításból


A kiállítás bevezetője és a navigációt segítő linkek


Kínált formátumok

A kiállításokban találhatók olyan képek, amiket le lehet tölteni, de a többségüket azonban nem. Amik letölthetők azoknak a formátuma a jpg.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A múzeum weboldalán nincs lehetőség profil létrehozására, azonban van lehetőség feliratkozni a múzeum hírlevelére. 

Közösségimédia-kompatibilitás

A múzeum rendelkezik Facebook, Twitter és Instagram oldallal valamint egy YouTube csatornával. Ezeken keresztül is lehet követni az múzeum életével kapcsolatos munkálatokról aktualitásokról. A leggyakrabban a Facebook oldalt frissítik átlagosan két naponta kerül ki új poszt. A témájuk vegyes, mert a hírektől kezdve egészen a gyűjtemény részét képező archív képeken át a múzeumot érintő tervek is megosztják. Ez az egész múzeumra vonatkozik és nem a virtuális kiállításokra. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése