keresés

2021. április 27., kedd

Rákóczi Emlékév Archívum

 Alapadatok


A megnevezés

Rákóczi Emlékév Archívum

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je


A gyűjtemény rövid leírása

Ez a digitális archívum a II. Rákóczi Ferenc Emlékév alkalmából készült az Országos Széchényi Könyvárban.

A honlap létrehozásának dátuma

2019-2020

Tulajdonos/fenntartó

Országos Széchényi Könyvtár

Képernyőképek

A weboldal nyitólapja



Böngészés



Egysoros kereső



Részletes kereső



Teljes szövegű keresés

Gyűjteményrész



Statisztika



Információszolgáltatás

A honlapon a II. Rákóczi Ferenccel, a családjával, a Szabadságharccal és az Emlékévvel kapcsolatos információk találhatóak. Különböző gyűjteményekből (MEK, EPA, Digitális Képarchívum) származó információt gyűjt össze ez az archívum, emellett a témával kapcsolatos weboldalak is megtalálhatóak ezen az oldalon. A böngészés és a keresés mellett, információt találhatunk a statisztikáról, a jogokról, magáról a projektről, sőt a mivel a weboldal tulajdonképpen egy mintaalkalmazás is egyben, az oldal adatait is tartalmazza, az elkészültének időpontját, az utolsó nagyobb módosítást, a grafikai tervező nevét stb.

Navigáció/struktúra/webdesign

Az weboldal letisztult, nincsenek benne túlzott grafikai elemek. A nyitólapján egy rövid ismertető található az oldalról, annak létrehozásának körülményeiről. A következő menüpont a böngészés, amelyet kategóriák, dokumentumtípus és gyűjtemények szerint tudunk megtenni. Mindhárom almenüponthoz további menüpontok kapcsolódnak, amire rákattintva tudunk keresni. Kiadja a találatokat, amelyeket főcím, kiadványcím, típus és kategória szerint rendszerezték és ezeket növekvő vagy csökkenő sorrendben tudunk megtekinteni. A böngészés mellett a keresés menüpont található, amelynek két almenüpontja van az egysoros és a részletes kereső. Az előbbiben csak metaadat szerint lehet keresni, míg az utóbbiban ki lehet választani a mező nevét, a kapcsolat típusát (és, vagy, nem) és a keresett szavakat is be lehet írni. A teljes szövegű keresésben csak az engedéllyel bíró weboldalakban és webhelyekben lehet keresni. A statisztika menüpontban a gyűjtemény egyes részei valamint a látogatottság szerepel. Egy külön menüpont foglalkozik a jogokkal, a projekt leírásával és az impesszummal, vagyis az weboldal adataival.

Kínált formátumok

A gyűjtemény számos formátumot kínál. Digitalizált cikk, kép és könyv; eredeti digitális cikk, kép és könyv, eredeti digitális videó, eredeti digitális hangfelvétel, interaktív média, weboldal és webhely. Képek, linkek és szövegek találhatóak a weboldalon.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A gyűjteményrész felső részében megjelöli a kategóriát, majd a címet. Alatta az azonosító, a típus. az Internet Archive mentésének linkje, a dokumentum eredeti forrásának linkje található. A főcím, a tartalmazó kiadvány neve, a lérehozó személy, a fotós, a kiadó neve s honlapja, a kategória még egyszer, a tárgyszavak (mindegyik szó külön sorban), a nyelv kód, az archiválás dátuma, valamint a hozzáférés státusza található a leírásban. A felsoroltakon kívül még egy screenshot kép is található az adatok mellett. Az egyes gyűjteményrészek között akadnak eltérések, például van, ahol a létrahozó nem személy, hanem szervezet és egyéb alkotókkal is kiegészül a leírás, vagy akár földrajzi nevekkel is, amelyet a tárgyszavak után írnak le.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A weboldal tartalmaz néhány ábrát a statisztikáról,a különböző megoszlásokról és a látogatottságról. Ezen kívül egy űrlapot, amelyen webhelyeket lehet archiválásra javasolni. Főleg magyar vagy magyar vonatkozású külföldi webhelyeket lehet javasolni az OSZK Webarchívuma számára. A teljes szövegű keresésnél lehetőség van egy domain megadásával szófelhőt készíteni, illetve egy térképen keresni a paraméterek megadásával.

Közösségimédia-kompatibilitás

A gyűjteménynek semmilyen közösségi média felülete sincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése