keresés

2021. április 25., vasárnap

Kézai Simon Program

 Hivatalos oldal: https://kezai.hu/ 

Facebook oldal: https://www.facebook.com/kezaisp

Instagram oldal: https://www.instagram.com/kezai_simon_program/

Rövid leírás a gyűjteményről

A program egyik célja, hogy a régi technikával készült fényképek és dokumentumok digitalizálása gyűjtése. Egy országos hatókörű kapcsolat kialakítása a cél a magyar családokkal a régi fotók és emlékeken keresztül (Digitális Családtörténeti Albumok). Továbbá ezek a dokumentumok és képek zek sérülhetnek, eltűnhetnek ezért szeretnék megmenteni őket. 

A programra regisztráló felhasználók a profiljukban 100 fényképet ingyenesen tárolhatnak, amiket albumokba lehet rendezni. A képeken szereplőket, helyszínt és egyéb információkat lehet megadni. Ezeket a információkat a képekkel együtt másokkal is meg lehet osztani. Ezeket akár otthonról is meglehet csinálni a Kézai Simon Program által fejlesztett saját mobil applikáció a "Kézai Simon Program" segítségével. A weboldal használatában, a képek feltöltésében nagy segítséget nyújtanak a Kézai Mentorok. A program kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Levéltárral, ahol szívesen  segítik azokat, akik családtörténet kutatással szeretnének foglalkozni. 

Információszolgáltatás

A hivatalos oldalon találunk leírást a gyűjtemény létrejöttének okáról. A Kézai Simon Program a Digitális Jólét program része. A digitalizálásra szánt képeket az úgynevezett "Kézai Pontokba", ha elviszik ott a digitalizálást követően egy szoftver rögzíti az adatokat. Ehhez azonban regisztrálni kell és ezután már az applikációról is lehet a saját fiókot üzemeltetni, ami egyébként a képek is be fognak kerülni. Akiknek nincs internetük, azok segítséget a Kézai Pontokban kaphatnak. A fotó vagy dokumentum tulajdonosa dönthet a digitálizált példány további sorsáról, hogy nyilvánosságra lehet vagy nem lehet hozni. A "Kézai világa" részen az érdekes fotókból blogbejegyzés szerű cikkeket készítenek.

Navigáció, struktúra, webdesign és a leírás

A weboldalon a fontosabb funkciókat könnyű megtalálni. A nyitó oldal után lehetőségünk van a böngészésre és kereshetünk is a gyűjteményben. A keresésre hoztam példát is az oldal egyik érdekessége, hogy a találatokat album szerűen rendezi el. Miután az egyik képet megnyitjuk, akkor a képről kapunk információkat. Pl: Hol készült, Kép készítésének időpontja, Címkék, amik a képhez vagy annak témájához köthető, Szereplők, Publikus-e a kép és ki a tulajdonos.

Nyitólap

A gyűjtemény böngésző felülete



A kereső felület részlet


Részletes keresés

Keresés példa

Kapott találatok részlet

Kínált formátum

A legjellemzőbb formátumok a képek, amiket a megnyitás után le lehet tölteni és a legjellemzőbb formátum a jpg. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A gyűjteményben van lehetőség egy profil kialakítására a regisztrációt követően. A profilba a digitalizálást követően ide lehet a képeket feltölteni, amit a rendszer egy album szerűen rendez. Kommentek hozzáfűzésére a webes felületen nincs lehetőség. 

Közösségimédia-kompatibilitás

A közösségi médiában havonta egyszer tesznek közzé fotókat, amikhez információkat is közölnek. Átlagosan 10-15 lájk érkezik az adott Facebook posztra. Az instagramon is hasonlókat lehet tapasztalni. A képeket a gyűjteményből szokták közzétenni mindkét felületen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése