keresés

2020. december 8., kedd

A közösségi oldalak használata összefügg a depresszióval? Meta-elemzés Facebook-depresszió kapcsolatok

 A közösségi oldalak használata összefügg a depresszióval? Meta-elemzés Facebook-depresszió kapcsolatok - Is social network site usage related to depression? A meta-analysis of Facebook-depression relations: Sunkyung Yoon, Mary Kleinman, Jessica Mertz, Michail Brannick

Journal of Affective Disorders, Volume 248, 1 April 2019.

Eredeti megjelenés: https://doi.org/10.1016/j.jad.2019.01.026

Rövidítések:

SNS = Közösségi Hálózatok


A Facebook depresszió nem más, mint a közösségi oldalak (SNS) túlzott kitettségével összefüggő jelenség. A szerzők négy különféle meta-elemzés vizsgálatot folytattak le:

  1. SNS-re fordított idő
  2. SNS ellenőrzési gyakorisága
  3. Általános és
  4. Felfelé irányuló társadalmi összehasonlítás
A SNS-el kapcsolatos kutatások alapján fontos tisztázni a fogalmat és hatását a társadalomra.
Az SNS, olyan webalapú szolgáltatások gyűjtőfogalma, amelyekben profilt hozhatunk létre. Megkülönböztetünk aktív (folyamatosan újabb tartalommal létrehozása, megosztása) és passzív (csak nézelődő) felhasználókat. SNS pl. a Facebook, Instagram, Twitter, amelyek a mindennapi életünk részévé váltak. Ahogy ezen oldalak népszerűsége nő, azzal együtt terjednek az aggodalmak ezek használatával kapcsoltaban.
A "Facebook-depressziót" elsőkörben a kiskorúak tüneteiként jelentkeztek, de nem feltétlenül van ehhez a korosztállyal összefüggésben. A hatásai vegyesek, hol pozotivitás jellemzi, de a legnagyobb esetben magas negatív hangulat. 
A tanulmány fő célja annak a vizsgálata, hogy az SNS használata igen szignifikánsan összefügg a depresszióval, társadalmilag összehasonlítani a felhasználókra gyakorolt hatását, az össezhasonlításoknak nagyobb hatásának nagysága az SNS-nek.
A 2018 februárjáig közzétett cikkeket elemezték a PsychInfo, PubMed és a ProQuest adatbázisokból, amelyek tartalmazták a depresszió és a közösségi média vagyonline közösségi hálózatok vagy a Facebook vagy Snapchat vagy az Instagram vagy a Twitter.
Olyan cikkeket vettek figyelembe, amelyek angol nyelvű, mérték az SNS használatával kapcsolatos változókat és értékelték a depresszió tüneteinek súlyosságát.
Kategorizálták a cikkeket és azokban található adatok alapján rangsorolták, rendszerezték a kapott eredményeket.
A tanulmány elsőként foglalja össze az SNS használati - depreszzi kapcsolatok irodalmát. 
A megállapítások alapján van összefüggés az SNS használata és a depreszzió között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése